A dietetika az egészségvédelem és a betegség megelőzésének, valamint gyógyításának eszköze.
Miért elengedhetetlen dietetikushoz, táplálkozástudományi szakemberhez fordulni a problémáikkal, kérdéseikkel?
Az internet segítségével sokszor téves információkhoz jutnak az emberek, amelyek később súlyosabb gondot is okozhatnak. Ezzel szemben, ha szakemberhez fordulnak, akkor ő a táplálkozási anamnézis felvételével, vagyis a táplálkozási szokások, a tápláltsági állapot, a betegségek, az ételintoleranciák és allergiák, stb. felmérésével egyénre szabottan adja az étrendre vonatkozó javaslatait, a betegséggel kapcsolatos táplálkozási tanácsait.
Milyen tünetekkel kereshetik fel az Árvai-Barta Med orvosközpont dietetikusát?
- Gyomor-bélrendszeri panaszok: puffadás, teltségérzet, gyomorégés, gyomorsav túltengés, hasmenéses panaszok, véres széklet
- Magas vércukorétékek, koleszterinszint, húgysavszint, vérnyomás
- Epegörcsök, székrekedés
- Túlsúly problémák, elhízás
- Soványság
- Ételallergiás tünetek
Milyen betegségekben szenvedőknek, illetve egészségeseknek ajánlatos az egyénre szabott táplálkozási szaktanácsadás és étrend?
- Reflux, nyelőcsőgyulladás
- Akut vagy krónikus gyomorgyulladás
- Gyomor-, nyombélfekély
- Crohn betegség
- Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás)
- IBS (irritabilis bél szindróma)
- Lisztérzékenység (cöliákia vagy glutén érzékenység)
- Laktózérzékenység (tejcukorérz.)
- Székrekedés, divertikulózis (a vastagbél falának a kiöblösödése)
- Akut vagy krónikus májgyulladások (hepatitisek), alkoholos májcirrózis
- Epekő, akut vagy krónikus epehólyag- vagy epeút-gyulladás
- Akut vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
- Elhízás (obesitas)
- Hypertónia (magasvérnyomás)
- Miokardiális infarktus
- Stroke (agyvérzés)
- Magas koleszterinszint, vérzsírok
- Köszvény
- Vérszegénység, B 12 -vitaminhiány
- Ételallergiák (tej, tojás, búza, szója, stb.,)
- Ételérzékenységek (hisztamin, fruktóz, laktóz)
- Candida
- I-es típusú, II-es típusú, terhességi cukorbetegség
- Inzulinrezisztencia
- Metabolikus szindróma
- PCOS (policisztás ovárium szindróma)
- Pajzsmirigy alul-, túlműködés, autoimmun megbetegedés (Hashimoto tyreoditis)
- Osteoporózis (csontritkulás)
- Vesekő, akut vagy krónikus veseelégtelenség, dializált vesebetegség
- Cisztás fibrózis (mucoviscidózis)
- Veleszületett enzimbetegségek (galaktózemia, fruktózintolerancia)
- Daganatok
Egészségesek körében:
- Várandós, szoptatós kismamák
- Hízni vágyók
- Reformtáplálkozást, vegetáriánus, vegán táplálkozást folytatók
Árainkhoz
Első konzultáció (60 perc)
Az első alkalommal kerül sor:
- a táplálkozási anamnézis (személyes adatok, jelenlegi táplálkozási szokások, tápláltsági állapot, betegségek, tünetek, panaszok, ételintoleranciák, allergiák, stb.) felvételére
- a kívánt személyes célok, elképzelések átbeszélésére
Előzőleg elkészített egyénre szabott írásos diétás és életmódbeli tanácsadás átbeszélése (60 perc)
- Az első alkalom után a dietetikus komplex képet kap a páciens táplálkozási szokásairól, és ennek alapján személyre szabja az étrendre vonatkozó javaslatait, a betegséggel kapcsolatos táplálkozási tanácsait, a kalória- és tápanyagszükségletének megfelelően.
- Továbbá segítséget ad a nyersanyag-válogatáshoz, felhívva a figyelmet élelmiszer csoportonként az ajánlott és nem ajánlott élelmiszerekre.
- Javaslatot tesz a diétás konyhatechnikai eljárásokra, az alapanyagok beszerzési lehetőségeire és a mozgásformákra.
- Az adott betegségre, betegségekre étrend-kiegészítőket, gyógynövényeket ajánl.