Vissza a Fül orr gégészet oldalra

Akupunktúra kezelés

Amit mi betegségnek nevezünk, valójában a szervezet működési egyensúlyának felborulása. Olyan állapot, ahol az energia nem tud akadálytalanul áramlani a testben. Bizonyos helyeken megakad, besűrűsödik, másutt pedig energiahiány lép fel, a legváltozatosabb tüneteket okozva.

Az akupunktúra ezeket az energiablokkokat oldja, helyrebillenti az egyensúlyt, finoman „visszaállítja a megfelelő pályára” a szervezetet. Nem véletlen, hogy ezt a terápiát több ezer éve használják sikerrel, és napjainkban, amikor a természetes gyógymódok iránti igény egyre nő, reneszánszát éli, és a világ számos országában alkalmazzák.

Előnyei:

 • nincs mellékhatása
 • nem jelent durva beavatkozást, finoman hangolja át a szervezetet
 • a szervezet egészét kezeli
 • fájdalomcsillapító, harmonizáló, nyugtató hatása van
 • a nyugati orvoslás módszerei és szerei melletti kiegészítésként is remekül alkalmazható, sok esetben jelentősen csökkenthető a szükséges gyógyszerek adagja, ill. bizonyos esetekben idővel el is hagyható a gyógyszer (persze orvosi ellenőrzés mellett!)
 • számos allopátiás (hagyományos) gyógyszerrel szemben nem a tüneteket nyomja el, hanem a kiváltó okot kezeli
 • mind akut, mind krónikus esetben alkalmazható
 • számos olyan állapotban is képes lehet segíteni, ahol a nyugati orvoslás már tehetetlen (pl. bizonyos fajta fülzúgások)

Hatásmechanizmusának minden részlete még nem ismert ugyan, de a hagyományok és az eddig összegyűlt óriási tapasztalat- és ismeretanyag mellett konkrétan mérhető, vizualizálható tudományos bizonyítékok is alátámasztják a létjogosultságát. Ilyen például, hogy az akupunktúrás pontok ingerlése mérhetően fokozza a szervezetben a „boldogsághormonoknak” is nevezett endorfinok termelődését, melynek köszönhetően fájdalomcsillapító és nyugtató, relaxáló hatásokat tapasztalhat meg az, akit akupunktúrával kezelnek.

Egy másik, szemmel látható bizonyíték, hogy ha fájdalom szindrómában szenvedő betegek agyát ún. „funkcionális MRI”-vel vizsgálják (speciális képalkotó vizsgálat) akkor az más-más képet ad az akupunktúrás kezelés előtt és után. A fájdalom az agyban tudatosul (ilyen értelemben ott keletkezik). A fájdalom által aktivált agyi területek jól láthatók a kezelés előtti MRI-felvételeken. A kezelés után ismét elvégezve az MRI-vizsgálatot, a kérdéses területek részben vagy egészben inaktívvá válnak, így a fájdalomcsillapító hatás valóban látható.

Az akupunktúra végezhető fülön és/vagy teljes testen, fejen, stb. Az alkalmazott eszköz lehet hagyományos akupunktúrás tű (ez általában kb. 20-30 percig marad benn) vagy ún. tartós tű (néhány napig-egy hétig marad a fülben). A pontok azonban adott esetben (pl. kisgyerekek, tűfóbiások, vérzékenyek) más módon is ingerelhetők: nyomással (akupresszúra) vagy lágylézerrel a testen, gyógynövény magvak / apró fémgolyók ragasztásával, elektro-akupunktúrával vagy lágylézerrel a fülön. Az utóbbi módszerek ráadásul fájdalommentesek.

Klinikánkon általában fülakupunktúrát alkalmazunk, sokszor bizonyos testpontok kezelésével együtt.

A kezelések típusát, időtartamát, gyakoriságát és az alkalmazott eszközöket alapvetően a kezelendő állapot és annak alakulása szabja meg, a beteg igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével.

Kapcsolódó orvosaink

 • Dr. Timár Andrea

  Fül orr gégészet
  Rendelési idő
  • Kedd délután
  • Szerda délután
  • Péntek délután
  • Szombaton havi 1-2 alkalommal
  Részletek
Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27