MRI, CT, Röntgen magánrendelés

A különféle radiológiai vizsgálatok (MRI, CT és röntgen) esetében a magyar egészségügyi ellátásban gyakoriak a több hetes várakozási időszakok.

Mi azonban soron kívül, szükség esetén várakozás nélkül tudjuk biztosítani betegeink számára a gyakran életbevágóan fontos kivizsgálásokat. A szükséges időpontok egyeztetése és a vizsgálati díjak megfizetése rendelőintézetünkben történik.

Az MRI vizsgálatról

Az MRI, vagy hazánkban gyakran alkalmazott nevén MR-vizsgálat a mágneses rezonancián alapuló képalkotó eljárás, amely rendkívül megbízható módon készít alapos képet az emberi szervezet egészéről. A szerkezet működésének alapját egy erős mágnes, illetve annak mágneses tere adja, mely vizsgálati hatását egy szűk, csőszerű alagútban fejti ki a páciensen. Hazánkban általában 0,5-1,5 Tesla erősségű mágnesekkel dolgozó gépeket használnak a vizsgálatok során, de speciális esetekben akár a 3 Tesla erősségű készülékek alkalmazása is indokolt lehet. Minél erősebb a mágnes, annál jobb minőségű kép készíthető a szervezetről, ami a legtöbbször elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához.

Terheléses vizsgálat

A vizsgálat során a páciens általában hanyatt fekvő pozícióban helyezkedik el az MRI gépben, amely 15-30 perc alatt elvégzi a szükséges képalkotó folyamatokat, miközben a beteg feladata, hogy mozdulatlan maradjon. Az orvosokkal és a nővérekkel a vizsgálat teljes időtartama alatt biztosított a folyamatos kommunikáció esetleges probléma vagy kérdés esetén.

Az MRI káros hatásai nem ismertek – ha szükséges a kontrasztanyag fogyasztása, akkor az okozhat némi kellemetlenséget vagy allergiás reakciót –, de elővigyázatosságból a terhesség első trimeszterében a vizsgálat csak kiemelten indokolt esetekben végezhető el.

A CT vizsgálatról

A CT készülékek rendkívüli mértékben megkönnyítik a modern orvosok munkáját a precíz diagnózis felállításában, a hagyományos röntgenfelvételekhez képest ugyanis a komputeres tomográfia (vagy röviden CT) akár az egész emberi szervezetet képes pár milliméteres nagyságú szeletekre bontani a képalkotás során.

A CT erős röntgensugarakkal működik, amelyek a testen áthaladva teljesen másként verődnek vissza az egyes szövetekről, ezáltal képesek a hozzákapcsolt számítógép és segédszoftver jóvoltából egységes és páratlanul pontos képet adni olyan problémákról, amit a röntgen nem, vagy csak részben tud megmutatni.

A CT vizsgálat rendszerint hanyatt fekvő pozícióban történik, és a vizsgált testrész függvényében 15-20 percig tart, aminek során a páciensnek mindvégig mozdulatlannak kell maradnia. Bizonyos esetekben szükség van kontrasztanyag beadására a jobb és pontosabb képalkotás érdekében.

A CT nagyon minimális sugárterheléssel járó beavatkozás, éppen ezért terhes kismamákon és fiatal gyermekeken rendszerint nem kerül elvégzésre. Minden más esetben azonban az eljárás alkalmazható, és nem ismertek mellékhatásai, legfeljebb a kontrasztanyag minimális allergiás reakciói jelentkezhetnek.

A röntgenvizsgálatról

A röntgen a modern orvostudomány egyik rutinszerűen alkalmazott képalkotó vizsgálati módszere, melynek során a test problémás pontjára irányított röntgensugárral felfedhetők a belső szervek problémái. A működés során a röntgensugarak áthatolnak a szervezeten, de a vizsgált területen elhelyezkedő szervek, csontok vagy elváltozások hatására eltérő erősséggel csapódnak ki, ami egy kémiai reakció hatására képet hagy egy speciális keményfilmen, vagy digitális röntgen esetében a számítógépen.

Terheléses vizsgálat

A röntgenvizsgálat történhet állva és fekve is annak függvényében, hogy melyik testrészt érinti az alig pár másodpercig tartó átvilágítás, aminek során a páciensnek mozdulatlanul kell maradnia. A vizsgálat előtt fontos, hogy a beteg minden fém kiegészítőt, így nyakláncot, fülbevalót, órát és testékszereket eltávolítson.

A mai, modern röntgenvizsgálatok minimális sugárterheléssel járnak, éppen ezért terhes kismamákon és kisgyermekeken csak erősen indokolt esetekben alkalmazzák. Egy egészséges ember számára a folyamat semmilyen mellékhatással nem jár, ha pontosan betartja az orvos utasításait, és szükség esetén felveszi a védőfelszerelést.

Nagyon elégedett vagyok mindennel! Várakozási idő szinte nem is volt, nagyon kedves az orvos és a recepciós is.
Kiss Andrea
Budapest, 25