Vissza a Bőrgyógyászat oldalra

Bőrrák szűrése

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata. Gyakorisága az utóbbi négy évtizedben világszerte jelentősen emelkedett és növekvő tendenciát mutat, nőtt a fiatalabb korosztály érintettsége is.

Az alábbiakban Dr. Polman Erzsébet foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Anyajegyszűrés

Nagy jelentőséget tulajdonítunk az anyajegyek dermatoszkóppal történő vizsgálatának, tekintettel arra, hogy évek óta fennálló anyajegyek bármikor átalakulhatnak bőrrákká.

Rendszeres szűrés

Nagyon fontos legalább évente részt venni rendszeres anyajegyszűrésen.

A rendszeres szűrésen kívül, ha az anyajegyeknek a rosszindulatú elváltozásának alábbi jeleit tapasztalja, forduljon azonnal orvoshoz:

 • alakváltozás – aszimmetria
 • határvonalának elváltozása
 • színelváltozás: világosbarna, sötétbarna, fekete
 • növekedés
 • felületének egyenetlensége
 • kiemelkedés a bőr szintjéből
 • kifekélyesedés, vérzés
 • viszketés

Melanoma

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata. Gyakorisága az utóbbi négy évtizedben világszerte jelentősen emelkedett és növekvő tendenciát mutat, nőtt a fiatalabb korosztály érintettsége is. A rosszindulatú bőrdaganat kialakulásában szerepet játszanak a környezeti hatások, a genetikai tényezők és a beteg immunológiai státusza.

Környezeti tényezők

A legfontosabb környezeti tényező az UV sugárzás. A környezetszennyezés miatt az ózonréteg csökkent, ezért az UV sugárzás mennyisége, amely a föld felszínére jut, megnőtt. Az UVB okozza a bőrben a sejt genetikai károsodását. A napfény daganatkeltő hatása egyenes arányban van a napsütéses órák számával. Az időszakos erős napfényre való exponálás okozza leggyakrabban a melanoma kialakulását. A mértéktelen szolárium használat szintén hajlamosít a bőrrák kialakulására.

Genetika

Genetikai szempontból hat bőrtípus létezik:

 • Az I-es bőrtípus: kelta típus. Nagyon világos bőr, szeplős, szőke vagy vörös hajjal, kék szemekkel. Napérzékenység: rendkívül érzékeny, könnyen leég, egyáltalán nem barnul.
 • A II-es bőrtípus: észak-európai típus. Világos bőr, gyakran szeplős, szőke vagy vörös hajjal, kék vagy zöld szemekkel. Napérzékenység: rendkívül érzékeny, általában könnyen leég, nehezen barnul.

Az I-es és II-es bőrtípus kifejezetten hajlamosít a bőrrákra.

 • III-as bőrtípus: közép-európai, sötétebb kaukázusi, világosabb ázsiai típus. Világos - közepes tónus, ritkán szeplős, sötétszőke - világosbarna haj. Napérzékenység: érzékeny – mérsékelten hajlamos a leégésre, fokozatosan barnul.
 • IV-es bőrtípus: dél-európai, mediterrán, ázsiai, latin típus. Közepes színtónus, középbarna - sötétbarna haj. Napérzékenység: mérsékelten érzékeny - ritkán ég le, könnyen barnul.
 • V-ös  bőrtípus: közel-keleti, latin, indiai, világosabb afro-karibi. Sötétbarna bőr, sötét haj és szemek. Napérzékenység: minimális érzékenység – ritkán ég le, rendkívül könnyen barnul. Bár bőrtípusa nem világos, a túl sok napsugárzás gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.

A III-as, IV-es és V-ös típusú bőr is ki van téve a bőrrák kockázatának, emiatt ezeket is szűrni kell.

 • VI-os bőrtípus = sötét afro-karibi. Nagyon sötét bőr, fekete haj és sötét szemek. Napérzékenység: szinte kizárt - rendkívül ritkán ég le.

Anyajegyek száma

A bőrrák előfordulása és a meglévő anyajegyek száma között szoros kapcsolat van. A 100 vagy több festékes anyajeggyel rendelkező személyeknél a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának a kockázata 10-szeresére nő, emiatt félévente ajánlott a szűrést igénybe venni.

Keletkezhet anyajegy talaján vagy ép bőrön

A bőrrák nem csak a festékes anyajegy talaján keletkezhet, hanem kialakulhat ép bőrön is, ezért a szűrés javasolt kevés anyajegyekkel rendelkező pácienseknél is évente.

Atypusos naevus, szerzett festékes anyajegy

Kockázatot jelent az ún. dysplasiás v. atypusosnak nevezett naevus, amely szerzett festékes anyajegy. Lényeges a dysplasticus (atypusos) naevusokkal rendelkező egyén felvilágosítása, önvizsgálatra való megtanítása, rendszeres bőrgyógyászati szűrése és a fényvédelem alkalmazása.

Előfordulás felmenőknél, megelőzés

Szintén kockázatot jelent a családban előforduló melanoma a felmenőknél. A melanoma korai felismerése érdekében javasolt a páciens önvizsgálata, és a bőrgyógyászhoz való mielőbbi fordulása változások észlelése esetén, valamint javasolt a rendszeres bőrgyógyászati szűréseken való részvétele egyszer - kétszer évente.

Fényvédelem

Bőrtípusunktól is függ, mennyi időt tölthetünk a napon.

 • I-es típusú bőr esetén: Nyáron érős napon a dél körüli órákban akár 5-10 perc alatt leéghetnek, de sosem barnulnak le. Kerülje a napozást és az erős napsugárzást. Bőre nem barnul le, a napsugárzás bőrrák kialakulásához vezethet. Ha árnyékban tartózkodik, akkor is használjon magas fényvédő faktorú naptejet.
 • II-es típus bőr esetén: 10-20 percen belül a napozástól leég a bőr, de idővel mérsékelten le tud barnulni. Ne tartózkodjon sokáig a napon, 30-as vagy 50-es faktorszámú naptejet használjon.
 • III-as típusú bőr esetén: 20-30 percig tartózkodhat a napon, anélkül, hogy leégne, idővel egyre barnább lesz a bőre. Eleinte 30-as fényvédő faktorú naptejet használjon.
 • IV-es típusú bőr: ha nem szokott hozzá a napozáshoz, legkésőbb 40 percen belül leéghet. Az évi első napozás alkalmával használjon 20-as fényvédő faktorú naptejet, ha bőre már lebarnult, elég alacsonyabb faktorú is. Bár bőrtípusa nem világos, akkor is óvakodjon a mértéktelen napozástól, a túl sok napsugárzás fokozza a ráncképződést, gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.
 • V-ös és VI-os bőrtípusoknak saját védekező rendszere van.
 • Ködös, felhős napon is le lehet égni, mert az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön, visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.

Hazánkban a nyári napokon, valamint az erős napsütéses országokban töltött szabadságok idején használjanak fényvédő krémeket, illetve sapkát vagy kalapot. A csecsemők és gyerekek bőre nagyon érzékeny, hólyagosan leég, ami hajlamosítja őket a későbbi bőrrák kialakulására. A gyerekek nagyon szeretnek vízben és víz partján játszani, ezért különösen óvják őket a súlyos napégésektől fényvédő krémekkel, illetve a csecsemőket megfelelő öltözékkel és árnyékban tartással.

Kezelés

Az időben felismert melanoma sebészetileg eltávolítható, mielőtt áttéteket képezne, ezzel megvédve a szervezetet a súlyos, halálhoz vezető szövődményektől. A melanoma változatos megjelenése, kedvezőtlen kórlefolyása és gyakori áttétképzési hajlama miatt fontos a korai felismerése bőrgyógyászati szűrő vizsgálatokkal, sebészeti eltávolítása és protokoll szerinti kezelése.

Dr. Polmann Erzsébet: "Szeretettel várok minden pácienst klinikánkra az anyajegyszűrésre és bőrgyógyászati vizsgálatokra."

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27