Érsebészet

Rendelési idő

 • Csütörtök 15:00 - 18:00

Rendelési cím

 • Árvai Medical Center 1165 Budapest Nyílhegy utca 4.
Kapcsolatfelvétel Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Érsebészet
bemutatása

Az érsebészet az artériás és vénás eredetű betegségekkel foglalkozó tudományág. Az általános szűréstől kezdve, a prevenciós jellegű kezeléseken át, a már kialakult, folyamatos kezelést vagy műtéti beavatkozást igénylő elváltozások egyaránt az érsebészethez kapcsolódnak. A szakághoz rengeteg népbetegség tartozik, így például a különféle szív- és érrendszeri panaszok, amelyek Magyarországon vezető haláloknak tekinthetők, de a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás szövődményei, illetve a visszeresség szintén okozhatnak olyan panaszokat, amelyek érsebészeti beavatkozást igényelnek.

A visszeresség mellett – mely kialakulhat a testsúlyból és az életmódból fakadóan, de akár terhesség alatt is – a szakág foglalkozik a nőknél főként szépséghibaként jegyzett seprűvénák megjelenésével, melyek a megfelelő kezelésekkel ma már könnyedén megszüntethetők. Az érsebészet a betegségek szűrése mellett életmódbeli tanácsadással, gyógyszeres terápiával és ambulánsan elvégezhető beavatkozással egyaránt foglalkozik, de a súlyosabb esetekben az injekciós- és a műtéti kezelések is szükségesek lehetnek.

Milyen panaszokkal forduljunk érsebészetre?

Érsebészeti szakvizsgálatra a következő tünetek megjelenésekor lehet szükség:

 • A lábakon megjelenő, láthatóan duzzadt, kanyargó, gyakran fájdalmas visszerek megjelenése, amelyek sok esetben okoznak nehézérzést a lábszáron vagy a bokán.
 • A comb felső részén vagy a lábszár hátsó felén jelentkező erőteljes fájdalom, ami főleg mozgás hatására fokozódik, pihentetésre pedig enyhül.
 • A lábon megjelenő, gyakran sérülés nélkül kialakuló sebek és fekélyek, amelyekegyáltalán nem- vagy nagyon nehezen gyógyulnak.
 • Hajszálerek és seprűvénák megjelenése (tünetmentesség esetén is).
 • Ismeretlen eredetű, csillapíthatatlan végtagfájdalmak nyugalmi állapotban is.
 • A kezek és a lábak izmainak jelentős gyengülése.
 • Gyakori vagy állandó görcsérzés (különösen a lábakban).Állandó lábviszketés és ödéma.
 • A problémás vénák esetében megjelenő bőrpír vagy elszíneződött bőrfelület.

Érsebészeti betegségek kezelése

A modern érsebészet az utóbbi évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül, így ma már a legtöbb elváltozás gyógyítható vagy szinten tartható valamilyen formában. A vizsgálat minden esetben a páciens állapotának feltárásával, az anamnézis felállításával indul, majd a fizikális ellenőrzés és diagnosztika segítségével a legtöbbször felállítható a diagnózis. Ezt további vizsgálatok vagy rendszeres ellenőrzéshez kötött gyógyszeres terápiák követik, de súlyosabb esetekben akár érsebészeti műtétre is szükség lehet. Lássuk egy kicsit konkrétabban a szakághoz kapcsolódó kezelési megoldásokat.

Konzervatív terápiák

A konzervatív terápiákat minden esetben alapos kivizsgálás után írja elő az érsebész szakorvos. Gyakran elegendő lehet ilyenkor a fásli alkalmazása, máskor kompressziós gumiharisnya viselése indokolt. Az érsebészeti betegségek egy jelentős részére nagyon jó hatást gyakorol a megfelelő gyógytorna, de sok esetben szükséges alkalmazni gyulladáscsökkentő készítményeket is, melyek a láb duzzanataira egyaránt jótékony hatással lehetnek. Injekciós kezelések Az injekciós kezelések során az érsebész javaslatára olyan gyógyszer kerül közvetlenül a problémás régióba, ami segíti a vénák falának összehúzódását, külső nyomás mellett pedig a vénaszakaszok végleges elzáródását. Ennél a kezelési módszernél az injekciót követően a páciensnek kompressziós harisnyát vagy pólyát kell alkalmaznia ahhoz, hogy a kisebb vénákhoz vagy a seprűvénákhoz kapcsolódó kellemetlen tünetek eltűnjenek. Amennyiben nagyobb vénák injekciós kezeléséről van szó, szükség lehet a megalvadt vér kiürítésére is a gyógyszer befecskendezése mellett. Ezt követően is szükséges a pólya vagy a kompressziós harisnya viselése, méghozzá sokkal hosszabb ideig, mint enyhébb elváltozások esetén.

Műtéti beavatkozás

Ha a visszeresség mértéke jelentős, és az már kísérőbetegségek nélkül is komoly kockázattal jár – például trombózis kialakulásának veszélye áll fenn –, akkor a fenti kezelések helyett műtéti beavatkozásra van szükség. A műtét minimális maradandó hegesedéssel, teljes érzéstelenítéssel történik a véna fő törzsének, valamint a kapcsolódó oldalágainak az eltávolításával. Gyakran nemcsak már kialakult elváltozások esetén érdemes alkalmazni, hanem a mélyvéna gyulladásainak megelőzése céljából is javasolt. Műtéti beavatkozásra van szükség továbbá a visszeresség szövődményeként kialakult fekély kezelésekor is. Ezek a fekélyek nemcsak nagyon fájdalmasak, hanem fertőzésveszélyt is jelentenek. Operációjukra jellemzően a helyi kezelések és a konzervatív terápiák után kerülhet sor.

Érsebészet magánrendelés árak

Érsebészet árak
 • Érsebészeti véleményezés, vizsgálat 35000 Ft
 • Érsebészeti kontroll vizsgálat 20000 Ft
 • Visszér vizsgálat 35000 Ft
 • Alsóvégtagi verőér keringési vizsgálata, Doppler Index készítéssel 57000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel! Hétvégi ügyeleti díj: 6.000 Ft.
A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 24 órával ingyenes. Ebben az esetben a megfizetett összeget visszatérítjük Önnek. A 24 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 50%-át páciensünk köteles megfizetni.

Összes megtekintése

Egészségpénztári partnerek

Hívás