Urológia magánrendelés

Rendelési idő

 • Hétfő (minden második héten) 10:00 - 13:00

Rendelési cím

 • Árvai Medical Center 1165 Budapest Nyílhegy utca 4.
Időpontfoglalás Visszahívást kérek Ismertető megtekintése Árak

Ismertető

Urológia
bemutatása

Az urológia távolról sem nemspecifikus szakma, ilyen szempontból betegeink szinte egyenlő részben oszlanak meg. Mivel speciálisan műszerigényes, az urológiai sebészet fejlődése összefonódik a jelenkor technikai vívmányaival. Ezen csodálatos fejlődés lehetővé tette a korábban rettegett nyílt műtétetek fokozatos visszaszorítását, a különböző betegségek minél kisebb invazivitással való kezelését. Így pácienseink kevesebbet töltenek kórházban, gyorsabban épülnek fel, és életminőségük mind kevésbé csorbul.

Az urológia bemutatása

A húgy-ivarrendszerrel kapcsolatos panaszok sokrétűek, és sokszor más jellegű betegségek tüneteivel összetéveszthetők. Vannak specifikus tünetek (pl. vizelési panaszok, vérvizelés, látható-tapintható külső nemiszervi elváltozások) de előfordul, hogy a panaszok eredete nem egyértelmű (pl. deréktáji, hasi-alhasi fájdalom). Ezenkívül egyes tünetek lehetnek egyéb szervi betegségek jelei (pl. éjszakai nagymennyiségű vizelet ürítése lehet szívbetegség következménye). Az urológus feladata a beteg panaszait értelmezni, összevetni az aprólékos kórtörténettel, a beteg egészségi előzményeivel, illetve egy alapos fizikális vizsgálatot elvégezni. Ezt követően határozható meg az esetleges további vizsgálatok szükségessége, és mivolta (laboratóriumi, képalkotó, funkcionális). Az urológiában is törekszünk a betegségek korai felismerésére, kifejlődésüknek megelőzésére még tünetmentes stádiumban. Ez irányban talán a leggyakrabban igényelt vizsgálat a prosztatarák szűrés. Itt a laboratóriumi (vérvétel-PSA, vizeletvizsgálat), és a fizikális vizsgálat (prosztata tapintása) egyenlően fontos. Az alappá vált urológiai ultrahang vizsgálat nagy mértékben hozzájárul a tünetmentes elváltozások felismeréséhez (különböző daganatok, kőbetegség). Mindez persze a pácienseken is múlik, hiszen tünetmentesen kell időt, energiát áldozni orvosi vizsgálatokra. Tünetek megjelenése esetén minél hamarabb javasolt orvoshoz fordulni. Vérvizelés, tapintható hereelváltozás esetén haladéktalanul urológust kell felkeresni.

Az urológia magánrendelés menete

A páciens panaszainak meghallgatása után részletes egyéni kórtörténet (korábbi betegségek, műtétek, szedett gyógyszerek) felvétele következik. A fizikális vizsgálat a has, alhas, külső nemiszervek, esetleg a végbélen keresztül végzett prosztata tapintásából áll. Prosztatavizsgálatot csak indokolt esetben végzünk (prosztata betegség gyanúja, beteg kérése). A prosztata tapintása rendszerint nem fájdalmas, inkább 'kellemetlen' érzésről, vizelési ingerről számolnak be a páciensek.

Az urológiai ultrahang vizsgálatot az urológus végzi. A vizsgálat a veséket, húgyhólyagot, herezacskót, esetleg a prosztatát célozza. A húgyhólyag lehető legjobb megítéléséhez elengedhetetlen a megfelelő telítettség, üres, vagy csak félig telt hólyag mellett a vizsgálat nem megbízható.

Az eredményeket összegezve kerülnek meghatározásra a következő lépések.

Vérvétel, vizeletvizsgálat

Általában az urológiai indíttatású vérvételt nem szükséges éhgyomorra végezni, illetve a leadott vizeletminta sem kell a reggeli első vizelet legyen. Egyes esetekben hölgyeknél szükségessé válhat a katéteres vizelet mintavétel. Ez a különböző húgycsőnyílás-hüvelybemenet környéki szennyeződések elkerülése céljából történik. A mintavétel egyszer használatos, vékony katéterrel történik, gyors, és rendszerint enyhe kellemetlenséggel jár.

Prosztatarák szűrés

A prosztatarák egyre növekvő probléma globálisan, de korai stádiumban felfedezve gyógyítható. Inkább az idősebb férfipopuláció érintett (60 év felett), de az utóbbi években egyre fiatalabb betegekkel is találkozunk. A szűrés történhet teljes körű vizsgálat keretében, vagy akár önmagában is. Amennyiben kizáróan prosztatarák szűrésről van szó, ez a prosztata végbélen keresztüli tapintását, és egy vérvételt követően a PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározást jelenti. A két vizsgálat kiegészíti egymást, külön-külön jóval kevesebb értékelhetőséggel rendelkeznek. Prosztatarák szűrés tünet-, és családi előzményektől mentes férfiaknál 50 év felett javasolt rendszeresen (évente- kétévente). Családi előzmények esetén (férfi rokonoknál prosztatarák halmozása) a határ 40-45 évig levihető.

Vérvizelés

Okozhatja daganatos elváltozás, de kőbetegséget, és húgyúti fertőzéseket is kísérhet. Egyre gyakoribb tünet tekintettel a gyorsan terjedő véralvadás gátló kezelésekre. Fizikális, laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT), különösen indokolt esetben endoszkópos vizsgálat (hólyagtükrözés, felső húgyútak vizsgálata) jön szóba. Lehetőleg azonnal orvoshoz kell fordulni.

Nehézvizelés

Inkább férfiaknál jelentkezik, leggyakrabban jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozza, de lehet húgycsőszűkület következménye is. Fizikális, laboratóriumi, ultrahang vizsgálat javasolt. Vizeletáramlás vizsgálattal lehet súlyosságát megítélni.

Gyakori vizelés

Jól ismert kísérő tünete az alsó húgyúti fertőzéseknek, ilyenkor a vizelés általában fájdalmas is. Okozhatja azonban elégtelen húgyhólyag kiürülés (részleges vizeletrekedés), húgyúti kövesség, de a húgyhólyag rákos daganata, vagy más jellegű betegsége is (pl. 'túlműködő' hólyag szindróma, intersticiális cisztitisz). Fizikális, laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT), különösen indokolt esetben endoszkópos vizsgálat (hólyagtükrözés) jön szóba.

Fájdalmas vizelés

Alsó húgyúti (húgycső, húgyhólyag) fertőzések, gyulladások jele. Fizikális, laboratóriumi, ultrahang vizsgálat szükséges, de általában elengedhetetlen a vizeletből történő baktérium tenyésztés is. Amennyiben a laboratóriumi háttér megfelelő, speciális kórokozók is kimutathatók (pl. Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae).

Deréktáji fájdalom

Lehet vese-, és/vagy vesevezeték kövesség következménye. A vesegörcs jellegzetessége, hogy egyoldali, hullámokban jelentkezik, és testhelyzettől független. Kisugározhat az alhas, a lágyék, és a nemiszervek területére. A különböző testmozgások által kiváltott, vagy élesített fájdalom nagy valószínűséggel nem vese eredetű, legtöbbször gerincbetegség jele. Fizikális, laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT) szükségesek.

Tapintható hereelváltozás

A herezacskóban tapintott elváltozások esetén haladéktalanul szakembernél javasolt jelentkezni. Elsődlegesen a here rákos daganata zárandó ki. Hererákos esetekben napokon belül hereeltávolításra kerülhet sor. Egyéb gyakran tapintható elváltozások a herezacskóban: here vízsérv (hidrokéle), herevisszér tágulat (varikokéle), mellékhere ciszta. Fizikális, és ultrahang vizsgálat javasolt.

Fájdalmas hereduzzanat

Leggyakrabban here/mellékhere gyulladás idézi elő, de herecsavarodás is okozhatja. A hirtelen jelentkező erős egyoldali herefájdalmat követő duzzanat esetében azonnal orvoshoz kell fordulni, a herecsavarodás esetében az időfaktor nagyon fontos. A csavarodás feloldásáig eltelt hat órán túli időtartam jelentősen növeli a here elhalásának veszélyét. Fizikális, ultrahang, és laboratóriumi vizsgálat javasolt.

Urológia magánrendelés árak

Urológia árak
 • Urológiai szakorvosi vizsgálat 30000 Ft
 • Urológiai szakorvosi vizsgálat + ultrahang 35000 Ft
 • Kontroll vizsgálat (1 hónapon belül) 22000 Ft
 • Teljeskörű rákszűrés 41000 Ft

Alapvizsgálattal vehetőek igénybe:

 • PSA vizsgálat 6000 Ft
 • Vizelettenyésztés 15000 Ft
 • STD4-es panel 40000 Ft
 • Katéter csere 10000 Ft
 • Receptírás (1 vény) 4000 Ft
 • Teljes vizelet 3000 Ft
 • Ondótenyésztés 15000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel! Hétvégi ügyeleti díj: 6.000 Ft.
A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 24 órával ingyenes. Ebben az esetben a megfizetett összeget visszatérítjük Önnek. A 24 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 50%-át páciensünk köteles megfizetni.

Összes megtekintése

Egészségpénztári partnerek

Hívás