Ultrahang vizsgálat

Napjainkban a koponya és a mellkasi régió kivételével legtöbbször az ultrahang az első választandó nem beavatkozásnak számító diagnosztikus eljárás. Nem jár sugárterheléssel, jelenleg nem ismejük ellenjavallatát.

Ultrahang vizsgálatok, általános bemutató

A leggyakoribb panasz, mellyel hozzánk fordulnak a bármilyen jellegű hasi fájdalom, mely lehet akut, de lehet régóta fennálló különböző eredetű fájdalom is. Akár akut, akár régebb óta fennálló hasi panaszok esetén vasárnap kivételével a betegeink számára rövid időn belül elérhető a vizsgálat. Ugyancsak elsődleges a hasi ultrahang vizsgálat a gasztroenterológiai kivizsgálásban. Itt tudni kell a betegeknek, hogy semmilyen 4D és 5D ultrahanggal nem váltható ki sem a gyomor-, sem a vastagbéltükrözés. A hasi nagyerek és a veseerek vizsgálata bizonyos krónikus vese betegségek esetén jó támpontot ad.

A pajzsmirigy betegségek (melyek egyre gyakoribbak) kivizsgálásában és nyomon követésében a labor vizsgálatokkal együtt az ultrahangvizsgálat alapvető jelentőségű.

A nyaki daganatok nagy része, akár elsődlegesek, akár másodlagosak jól kimutathatók ultrahanggal. A nyirokcsomó megnagyobbodások szintén, melyek többsége szerencsére jóindulatú, úgynevezett reaktív, fertőzést követő nyirokcsomó megnagyobbodás, mely ultrahanggal aránylag jól elkülöníthető.

A here ultrahang viszonylag ritka, de gyors és pontos diagnosztikus eljárás a heredaganatok kimutatásában, valamint a heresérülések és a here érelváltozásainak kimutatásában, melyek a nemző képességet befolyásolhatják.

A lágyrészek közül ki kell emelnünk még az izületek lágyrészeinek vizsgálatát, melyek az izületi betegségek esetén röntgen felvétel birtokában szintén alapvető fontosságú. Törés kimutatására nem alkalmas az ultrahang.

Az erek vizsgálatában a leggyakoribb vizsgálati kérés a nyaki verőerek doppler ultrahang vizsgálata, mely lehet szűrő jellegű. Jó támpontot ad a centrális és a perifériás artériák állapotára vonatkozólag. Magasvérnyomás, szívbetegségek esetén ajánlott elvégzése és évenkénti kontrollja. A perifériás artériák vizsgálata doppler ultrahanggal akár szűrőjelleggel öröklött érszűkület esetén, akár panaszok esetén-végtag fájdalom, hideg végtag, lábikragörcsök, rövid ideig tartó járás után fájdalom, gyors és pontos vizsgálati módszer. A végtagok mélyvénás trombózisának kimutatására és vénás keringésének vizsgálatára a doppler ultrahang vizsgálat alkalmas.

Daganatos betegségek nyomon követésében, áttétek kizárásában a hasi ultrahang, lágyrész ultrahang, nyirokcsomó régiók ultrahang vizsgálata alapvető diagnosztikus vizsgálati módszer.

Az emlődiagnosztikában a panaszoktól függően 35-40 év alatt elsődlegesen választandó módszer az ultrahang vizsgálat. A 40 év feletti nők emlő vizsgálata a mammográfiával kezdődik, mely nem fájdalmas. Kiegészítésként ultrahang javasolt és továbbiakban az emlő kivizsgálásában mind nagyobb szerepe van a kontrasztanyagos emlő MR vizsgálatnak. Az emlőimplantátum sérülésének kimutatására az emlő MR a hivatott.

Végül a legfontosabb a jövő, a csecsemők komplex ultrahang vizsgálata. Kiterjed a koponyára, a hasra, és a csípőkre, 4-8 hetesen a legjobb elvégezni. A leggyakoribbak a vesék fejlődési variációi, melyek legtöbbször egy éves kor alatt spontán megszűnnek. A csípők korai szűrésével már gyakorlatilag teljesen elkerülhető a kifejlődött csípőficam. Ritkán a koponyán belül többnyire jelentőség nélküli cysták vannak, melyekről szintén tudni kell. Igen ritkán előfordulhat a csecsemőkben is rosszindulatú daganatos elváltozás, mely ha szűréssel derül ki jó eséllyel meggyógyítható.

Árak

Emlők ultrahang vizsgálata19000 Ft
Hasi ultrahang19000 Ft
Vese keringés vizsgálata19000 Ft
Végtagi vénák és artériák duplex ultrahang vizsgálata19000 Ft
Izületek ultrahang vizsgálata(váll, csípő, térd)19000 Ft
Végtagi és törzsi lágyrész ultrahang vizsgálata 19000 Ft
Csecsemők komplex ultrahang szűrése(koponya, has, csípő)19000 Ft
Ugyanazon a napon két régió vizsgálata 38.000 forint helyett32000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel!

Kapcsolódó orvosaink

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27