Vissza a Fül orr gégészet oldalra

Csecsemő hallásvizsgálat

A csecsemő hallásáról tájékozódni kooperáció hiányában nehéz. Fejlődése során hang hatására kiváltható reflexes mozdulatok, később komplett mozgássorozat biztosít bennünket hallásának épségéről.

Objektiv mérési lehetőség is rendelkezésre áll, hogy a kommunikációra még nem képes csecsemő belső füléről, annak épségéről információt gyűjtsünk. A csecsemő hallásszűrése OAE (otoakustikus emisszio) készülékkel történik. A vizsgálat lényege, a belsőfülük egyes szőrsejtjei hang hatására mozgással reagálnak, mely hang felerősödve visszajut a hallójáratba. A csecsemő fülébe helyezett szonda hangszórót tartalmaz, mely küldi a hangot és egy mikrofont mely rögzíti a visszajövő felerősített hangot.

Ha a vizsgálat eredménye jó, akkor csaknem biztosan ép a hallórendszer külső, feldolgozó része (a hallócsontokat és a dobhártya, középfül, valamint a hangrezgéseket elektromos jelekké alakító belsőfül). Ha a vizsgálat eredménye nem megfelelő, vagy a csecsemő fejlődése során a szülő, védőnő, gyermekorvos problémát észlel(a baba nem rezzen össze a hangos zajokra, nem keresi a hangok forrását) annak ellenére, hogy az OAE vizsgálata rendben volt, BERA vizsgálat elvégzése indokolt. Az OAE vizsgálathoz csend szükséges és nem kell hozzá altatás.

Kapcsolódó orvosaink

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27