Vissza a Fül orr gégészet oldalra

Csecsemő hallásvizsgálat

A csecsemő hallásáról tájékozódni kooperáció hiányában nehéz. Fejlődése során hang hatására kiváltható reflexes mozdulatok, később komplett mozgássorozat biztosít bennünket hallásának épségéről.

Objektiv mérési lehetőség is rendelkezésre áll, hogy a kommunikációra még nem képes csecsemő belső füléről, annak épségéről információt gyűjtsünk. A csecsemő hallásszűrése OAE (otoakustikus emisszio) készülékkel történik. A vizsgálat lényege, a belsőfülük egyes szőrsejtjei hang hatására mozgással reagálnak, mely hang felerősödve visszajut a hallójáratba. A csecsemő fülébe helyezett szonda hangszórót tartalmaz, mely küldi a hangot és egy mikrofont mely rögzíti a visszajövő felerősített hangot.

Ha a vizsgálat eredménye jó, akkor csaknem biztosan ép a hallórendszer külső, feldolgozó része (a hallócsontokat és a dobhártya, középfül, valamint a hangrezgéseket elektromos jelekké alakító belsőfül). Ha a vizsgálat eredménye nem megfelelő, vagy a csecsemő fejlődése során a szülő, védőnő, gyermekorvos problémát észlel(a baba nem rezzen össze a hangos zajokra, nem keresi a hangok forrását) annak ellenére, hogy az OAE vizsgálata rendben volt, BERA vizsgálat elvégzése indokolt. Az OAE vizsgálathoz csend szükséges és nem kell hozzá altatás.

Kapcsolódó orvosaink

Nagyon elégedett vagyok mindennel! Várakozási idő szinte nem is volt, nagyon kedves az orvos és a recepciós is.
Kiss Andrea
Budapest, 25