Vissza a Gasztroenterológia oldalra

Fájdalommentes vastagbél-, és gyomortükrözés

A vastagbél daganatos megbetegedése egyre gyakoribb hazánkban (a gyomoré egyre ritkább), az egészségtelen életmód, a kevés mozgás idővel „benyújtja a számlát”.

Rizikófaktorok

A túlzott mértékű alkohol-, és vörös húsfogyasztás, a dohányzás, a rostszegény, zsírban és szénhidrátban gazdag gyorséttermi ételek megterhelik a szervezetet, és többféle betegség kialakulásához járulnak hozzá. A helytelen táplálkozást gyakran a vastagbélrák okaként is említhetjük. Azon személyeknek, akik családjában fordult elő vastagbélrák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák vagy méhtestrák, ajánlott jelentkezniük vastagbélszűrésre. Az 50 évnél idősebbeknek akkor is célszerű ilyen típusú szűrésre jelentkezniük, ha nem jelentkeztek még a betegség tünetei, ugyanis ők a legveszélyeztetettebbek ebben a tekintetben.

Ha időben felismerik a betegséget, és elkezdődik annak kezelése, akkor a legtöbb esetben el lehet kerülni annak súlyosbodását, sőt a teljes gyógyulásra is van esély. Mivel hosszú idő alatt alakul ki a vastagbélrák, vastagbélszűréssel korai stádiumban is fel lehet fedezni, amikor még nem jelentek meg a specifikus tünetek. Ilyenkor jóval nagyobb az esély a gyógyulásra, mint amikor már kialakult a daganat.

Béltükrözés során el lehet távolítani a vastagbélpolipokat, amelyekből daganatok alakulhatnak ki, így elejét lehet venni a vastagbélrák kialakulásának. A súlyos betegségek – mint amilyen a vastagbélrák is – elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés.

Amennyiben a kellemetlen endoszkópos vizsgálatokat valóban teljesen fájdalommentesen szeretné átélni, úgy, hogy valóban ne emlékezzen semmire ebből, akkor az altatásos vizsgálat javasolt az Ön számára.

Részben tehát pácienseink kérésére, részben orvosi javaslatra altatásban is tudjuk végezni a gyomor-, és vastagbéltükrözést, ilyenkor egy aneszteziológiai team (szakorvos és asszisztens) gondoskodik erről.

Ilyenkor a páciens valóban nem emlékszik semmire, garantált a teljes fájdalom-mentesség.

Altatásos vizsgálatot megelőzően előzetes vizsgálatokra is szükség lehet (vérvétel, EKG, stb.). Ha hoz 4-6 hétnél nem régebbi ilyen leletet, amely nem kóros, akkor nem szükséges ezeket megismételni.

Az altatás előtt az altatóorvos is megvizsgálja Önt.

Bizonyos krónikus betegségek fennállása megnövelheti az altatás kockázatát (szív-, tüdőbetegség, stb.), ilyenkor orvosa a vizsgálat előtti konzultációt kérhet az altatóorvosnál az altatási kockázat és az altathatóság eldöntésére.

Az altatásos vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot (vizet sem) fogyaszthat!

Kapcsolódó orvosaink

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27