H2 kilégzés vizsgálat

H2 kilégzés vizsgálat

Kontaminált vékonybél szindróma

A kontaminált vékonybél szindróma esetén a baktériumok túlszaporodnak a vékonybélben. Egészséges bélcsatornában a bélbaktériumok zöme, döntő többsége a vastagbélben lakozik, a vékonybélben nagyságrendekkel kisebb csíraszámban mutathatóak csak ki.

Mitől szaporodhatnak el a vékonybélben kóros mértékben a baktériumok?

Ennek több oka is lehet: a béltartalom meglassult transzportja a belekben, vagy különböző gyógyszerek (ilyenek pl. a tartósan szedett protonpumpagátló (PPI) típusú gyomorsav-elválasztást csökkentő készítmények), stressz, korábbi hasi műtétek, endoszkópos beavatkozások, intervenciók.

Ha a vékonybélben jelentősen felszaporodnak a baktériumok, akkor főleg az elfogyasztott szénhidrát típusú tápanyagok felszívódása szenved zavart.

Milyen tünetei lehetnek?

A következő tünetek jelentkezhetnek: hasi puffadás, feszülés, fokozott szelesedés, hasi görcsös fájdalom, normálistól eltérő váltakozó bélmozgás (hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása), hányinger.

Kontaminált vékonybél szindróma indirekt kimutatására a laktulózzal végzett H2-kilégzés vizsgálat alkalmas, laktulózt fogyaszt el a vizsgálat előtt a páciens. A laktulóz egy diszacharid, amit normál viszonyok esetén csak a vastagbél baktériumai emésztenek tejsav, ecetsav, metán és hidrogéngáz képződése közben. Ha a vékonybélben is elszaporodnak a baktériumok (kontaminált vékonybél szoindróma), akkor mára vékonybélben megtörténik az emésztése és hidrogéngáz fejlődése, a vizsgálat ezt mutatja ki.

Laktóz intolerancia (tejcukor=laktóz érzékenység)

Laktóz intolerancia (tejcukor=laktóz érzékenység) a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara. A laktóz a tejben található szénhidrát, ami diszacharid, vagyis két monoszacharid alkotórészből áll, ezek a galaktóz és a glükóz. Egészségesekben a laktózt a vékonybél hámsejtjei által által termelt laktáz enzim galaktózra és glükózra bontja. Ha a laktáz enzim gyengült vagy hiányzó működése miatt ez a bontás részleges, hiányos, vagy hiányzik, akkor a vastagbél baktériumflórája végzi a lebontást, azonban nem a természetes, hasításos enzimatikus úton, hanem erjedéses mechanizmussal, ami hidrogéngáz (H2) termelődésével és szerves savak képződésével jár.

Ezen az úton 1dl elfogyasztott tejből akár 3 liter gáz is fejlődhet! Ezen gázok és savas bomlástermékek felelősek a kellemetlen tünetekért, melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztását követően 0.5-2 óra elteltével jelentkeznek és ha nem fogyasztunk újabb tejcukor tartalmú táplálálékot, akkor 1-2 nap után elmúlnak.

3 fő típusa van:
 • Veleszületett: igen ritka, az újszülött szervezete nem termeli a laktáz enzimet, ezért a panaszok és tünetek már a szoptatás, anyatejes táplálás során jelentkeznek.
 • Elsődleges (primer): leginkább kamaszkorban, fiatalkorban jellemző, általában a laktáz-enzim termelésének részleges hiánya jellemzi, az életkor növekedésével párhuzamosan fokozatosan csökkenő enzimtermelés okozza, ami genetikailag kódolt, génvizsgálattal is kimutatható.
 • Másodlagos (szekunder): szerzett és általában reverzibilis (visszafordítható állapot), genetikailag a beteg képes a laktáz enzim megfelelő mennyiségű előállítására, azonban ezt valamilyen tényező akadályozza, lehet:
  • 1. átmeneti: főleg bizonyos gyógyszerek, pl. antibiotikumok, kemoterápiás szerek, nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőknak a bélnyálkahártya károsító hatása révén
  • 2. tartós : különböző betegségek okozzák, pl. gyulladásos bélbetegségek, coeliakia, bakteriális, vagy parazitás bélfertőzések, daganatok, sugárkezelés, emésztőszervi allergia

Milyen tünetei lehetnek?

Tünetei meglehetősen kellemetlenek. A vékonybélen át lebontás nélkül emésztetlenül végighaladó tejcukor víz megkötése révén híg széklethez, hasmenéshez vezethet, végül a vastagbélben élő bélbaktériumok bontják le hidrogéngázra (1 dl tejből ilyenkor akár 2 liter gáz is képződhet) és savas vegyületekre. A panaszokat ezen bomlástermékek okozzák: felfúvódás, hangos bélkorgás, bélgörcsök, hasi fájdalom, rossz közérzet, émelygés, hányinger, fejfájás, székeléskor égető érzés, bőrtünetek. A tünetek a tejcukor tartalmú étel elfogyasztása után fél - 2 óra elteltével jelentkeznek, és 1-2 nap után maradandó következmény nélkül megszűnnek, amennyiben az eltelt időszakban nem fogyasztottunk ismét tejcukor tartalmú ételt.

Laktóz intolerancia kimutatására a laktózzal végzett H2-kilégzés vizsgálat alkalmas, laktózt fogyaszt el a vizsgálat előtt a páciens.

A laktóz intolerancia földrajzi régiónként változó gyakorisággal jelenik meg a népességben, vannak helyek, ahol extrém gyakori (pl. ázsia), és olyanok is, ahol extrém ritka (Dánia, baszkok).

Magyarországon a lakosság nagyobb része képes a tej emésztésére, a populáció kb. 60-65% laktóz toleráns, 35-40% a laktóz intoleráns.

A H2 diagnosztikai készülék

A készülék maga egy színes, érintőkijelzős LCD-vel rendelkező ergonomikus, egy tenyérben is elférő műszer.

Szenzor bemenetéhez lehet csatlakoztatni egy ún. csutorát, a páciens ezen át fújja bele a készülékbe a kilélegzett levegőt.

A vizsgálat időtartama 180 perc, 15-30 percenként szükséges a páciensnek a készülékbe mérés céljából belefújni.

Természetesen, amennyiben egyszerre többen is használják a készüléket, úgy minden páciens saját külön csutorát használ.

A vizsgálat egy tesztfolyadék elfogyasztását követően a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg kijelzőjén digitális formában, ezt rögzítjük az esetlegesen megjelenő tünetekkel (haspuffadás, hasi fájdalom-görcs, híg széklet) együtt. A kijelzett érték és a
panaszok együtteséből lehet következtetni a fennálló kóros állapotra.

A vizsgálat informatív, egyszerű, fájdalmatlan, noninvazív módszer!

Melyek a leggyakrabban alkalmazott tesztanyagok?

Legtöbb esetben a következő tesztanyagokat használjuk a teszt során: laktulóz, laktóz(tejcukor), fruktóz (gyümölcscukor), glükóz (szőlőcukor).

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

A vizsgálatra bizonyos diétás és gyógyszerszedési előírásokat betartva, ill. bizonyos egyéb diagnosztikus vizsgálatok előző 4 hetet is érintheti.

Fontos betartani egyéb szabályokat is a fogmosást, szájvíz használatot, rágózást, dohányzást illetően!

Részletes leírást erről egy nyomtatvány formájában az előzetes szakorvosi konzultáció során kaphat, amennyiben orvosa szükségesnek látja a kilégzéses vizsgálat elvégzését Önnél.

Megjegyzés:

 • Ha a kiindulási érték 16 ppm, vagy több, akkor egy másik időpontban ajánlott elvégezni eóa vizsgálatot.
 • Bizonyos emberek bélflórájában metánképző baktérium (Methanobrevibacter smithii) van, ilyenkor a bélben felszabaduló hidrogénből metán képződik és így a kilégzett levegő hidrogéntartalma nem nő meg akkor sem, ha tápcsatornájukban fokozott mennyiségben termelődik hidrogén.
 • Más emberek bélflórájában kénhidrogént termelő baktériumok vannak..

A metánt és kénhidrogént termelő bélflórával rendelkezők esetében a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredménnyel járhat.

H2 kilégzés vizsgálat magánrendelés árak

H2 kilégzés vizsgálat árak

Konzultációk

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft
 • Receptírás (1 vény) 5000 Ft

Altatások

 • Altatás 54000 Ft
 • Altatás 2 vizsgálat esetén 60000 Ft

Tükrözések

 • Gyomortükrözés (gasztroszkópia) 52000 Ft
 • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) 72000 Ft
 • Rövid vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 45000 Ft

Beavatkozások

 • Szövettani 1 db mintavétel 20000 Ft
 • Szövettan - minden további /db 15000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 1 db polip 25000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 2 db polip 37500 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 3 db vagy több polip 50000 Ft

Kiegészítő vizsgálatok

 • H2 kilégzési teszt laktulóz vagy laktóz 23000 Ft
 • Fruktóz kilégzési teszt 23000 Ft
 • H2 kilégzési teszt laktóz és laktulóz 2x180 perc 42000 Ft
 • Helicobacter pylori kilégzési teszt 26000 Ft

Gyomorballon behelyezés

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft
 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 6 hónapos 850000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 12 hónapos 1010000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft

Gyomorballon kivétel

 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft

Teljes gyomorballon szolgáltatás

 • 6 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve ( Behelyezés altatásban, 6 hónapos ballon és kivétel altatásban ) 1060000 Ft
 • 12 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve (Behelyezés altatásban, 12 hónapos ballon és kivétel altatásban) 1220000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel! Hétvégi ügyeleti díj: 6.000 Ft.
A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 24 órával ingyenes. Ebben az esetben a megfizetett összeget visszatérítjük Önnek. A 24 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 50%-át páciensünk köteles megfizetni.

Összes megtekintése

Egészségpénztári partnerek

Hívás