Vissza a Gasztroenterológia oldalra

Helicobacter szűrés

A Helicobacter pylori (H. pylori) bacilus a felelős a gyomor bélrendszeri fertőzések kialakulásáért. A gyomor első számú ellenségeként tartják számon. A gyomorban megtelepedve károsítja annak nyálkahártyáját, hurutot vagy fekélyt, esetleg gyomorrákot váltva ki. Rendkívül fontos a beazonosítása és semlegesítése.

Három évtizeddel ezelőtt ausztrál kutatók (Marshall és Warren) figyeltek fel először erre a kórokozóra, kimutatták jelenlétüket azon betegek gyomornyálkahártyájában, akik gasztritisztől szenvedtek. Napjainkban már többféle betegséggel asszociálják a kórokozót: reflux betegséggel, krónikus gyomorhuruttal, gyomor adenocarcinomával stb. Valamennyi betegség melegágya lehet a gyomorfekélynek és a gyomorráknak.

Egy különleges, ureáznak nevezett enzimje révén, a Helicobacter pylorit nem tudja elpusztítani a gyomorsav.

Ez az enzim ammóniára és hidrogén-karbonátra bontja a karbamidot. Ezen nagyon lúgos kémhatású anyagok semlegesítik a gyomorsavat.

Gasztroenterológiai vizsgálatok során kimutatható a H. pylori jelenléte.

A Helicobacter pylori jelenlétét a szervezetben ki lehet mutatni a székletből (H. pylori antigén), szövetmintákból, vérből, sőt leheletmintából is.

Urea kilégzési teszt

A tesztet megelőzően a páciens bevesz egy ureát tartalmazó tablettát egy kevés folyadékkal. Ha jelen van a Helicobacter pylori a beteg szervezetében, akkor az ureáz enzim is megtalálható, ami a húgysavat felszabadítja. Így az megjelenik a kilélegzett levegőben. Az eljárás során a páciens egy folyadékkal telt palackba vagy léggömbbe fújja a levegőt. Az egészségügyi szakember, a különböző időpontokban vett leheletmintákat összegyűjti, majd analizálja.

A kontrasztanyaggal, folyadékkel kapcsolatba kerülve kimutatható az urea jelenléte. Az eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Akár megjelentek már a gyomorpanaszai, akár megelőzésképpen szeretne tesztet végeztetni, szakorvosaink szívesen állnak az Ön rendelkezésére.

Kapcsolódó orvosaink

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27