Vastagbéltükrözés

Vastagbéltükrözés

Az endoszkópos vizsgálatokról általában

Az endoszkópia valamilyen testnyíláson át bevezetett eszközös vizsgálatot jelent.

Maga az endoszkóp egy hajlékony (flexibilis) csőszerű eszköz, melynek a végébe egy kis kamera van beépítve speciális erős hidegfényű fényforrással.

Az endoszkóp képét elektromos képtovábbító rendszer vezeti az endoszkópon kívülre, praktikusan egy monitorrra, amin "real time" valós időben jelenik meg a tápcsatorna nyálkahártyájának a képe.

Vastagbéltükrözés = kolonoszkópia

Az endoszkóp bevezetése a végbélnyíláson át történik. A teljes végbél, vastagbél, a vékony- vastagbél átmenet, ill. a vékonybél utolsó szakasza (terminalis ileum) látótérbe hozható, vizsgálható, nyálkahártyája megtekinthető, ezen tápcsatornai szakaszok különféle elváltozásai, akár még olyan apró elváltozásai is korán felismerhető, amelyek más vizsgálómódszerekkel (pl. röntgen, hasi ultrahang, CT, MR, izotópos vizsgálat) még nem volna kimutatható.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezen elváltozások így akár olyan korai, tünetmentes, vagy tünetszegény stádiumban is felismerésre kerülhetnek, ami a későbbi eredményes gyógyítás esélyét jelentősen megnövelheti.

Ilyen elváltozások lehetnek:

 • a nyálkahártya különböző gyulladásos megbetegedései
 • eróziók (felmaródások)
 • fekélyek
 • érelváltozások
 • jó-, és rosszindulatú daganatos elváltozások
 • különféle eredetű szűkületek
 • vérző elváltozások
 • nyálkahártya sérvek (divertikulumok)
 • sipolyok, stb.

A kolonoszkópia a legalkalmasabb a vastagbélrák korai felismerésére is.

Ismerve, hogy a vastagbélrák polipokból alakul ki az évek során, érthetővé válik, hogy a polipok korai megtalálása és eltávolítása egyúttal megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Felismerhetőek a panaszt vagy tünetet még nem okozó, úgynevezett korai rákok is, melyek gyógyulási esélye közel 100%-os.

A módszer legfőbb előnyei közé tartozik, hogy az esetlegesen észlelt elváltozások így közvetlen közelről, valós időben vizsgálhatóak, a gyanús, vagy "kétes" képleteket egyazon vizsgálat során többször is fel lehet keresni, akár különböző szögből is meg lehet tekinteni, a talált elváltozás fotó, vagy videodokumentáció formájában tárolható és később bármikor reprodukálható ismételt megtekintésre, illetve lehetőség van különféle nagyítási és festési (valós, vagy optikai) módszerek alkalmazásával a kétséges részek kiemelésére, kontrasztosabbá tételére.

Még egy nagy előnye, hogy a vizsgálat során lehetőség van biopsziás mintavételre, így korrekt szövettani diagnózishoz juthatunk. Erre pillanatnyilag semmilyen más vizsgálómódszer nem ad lehetőséget.

Az kolonoszkópia nemcsak a diagnosztikában merül ki, hanem sok esetben terápiás beavatkozásra is lehetőség adódik (polypok eltávolítása, vérzéscsillapítás, szűkületek tágítása, megszüntetése, áthidalása, emésztőtraktusba került idegentestek eltávolítása.

Igényel-e előkészítést a vastagbéltükrözés?

Igen.

A vastagbéltükrözés előfeltétele a bélcsatorna megfelelő kitisztítása. Ezt egy speciális, patikában kapható, az orvos által receptre felírt béltisztító, vagy bélmosó készítmény előzetes elfogyasztásával lehet biztosítani. A vizsgálat sikerességéhez elengedhetetlen az előzetes diéta és béltisztítás. A vizsgálat előtti napon már kerülendő darabos ételek fogyasztása.

Ha a vastagbél nem megfelelően kitisztult, az meghosszabbítja a vizsgálat időtartamát és csökkenti a diagnózis pontosságát.

Ezen előkészítési procedúrát, illetve a páciens korábbi gyógyszerelésében esetlegesen szükségessé váló változtatásokat (itt leginkább a véralvadásgátló/vérhigító gyógyszerek átmeneti kihagyására, vagy más készítménnyel való helyettesítésére kell gondolni) egy előzetes konzultáció során beszéljük meg leendő pácienseinkkel.

A vizsgálat előtt közvetlenül a páciens elolvassa és kitölti a betegtájékoztató nyilatkozatot, majd aláírásával egyezik bele az endoszkópos vizsgálat elvégzésébe, amit a vizsgáló orvos is aláír.

Járhat-e a kolonoszkópos vizsgálat kellemetlenségekkel, vagy fájdalommal?

Mint minden vizsgálat, a vastagbéltükrözés is járhat bizonyos kellemetlenségekkel.

Ilyen tünetek lehetnek: émelygés, hányinger, hasi puffadás, feszülés (a befújt, tápcsatorna falát feltágító levegő miatt), öklendezés, hasi fájdalom, stb.

Ezen kellemetlen tünetek esetleges megjelenése/előfordulása részben a beteg toleranciájától, fájdalomtűrő képességétől, részben bizonyos anatómiai tényezőktól (bélcsatorna hossza, kanyargóssága, előzetes hasi, vagy kismedencei műtétek (hashártya- összenövések), korábbi gyógyszerszedéstől (neurológiai, pszichiátriai gyógyszerek, altató-, nyugtatószerek) függ.

Van lehetőség ezen kellemetlenségek enyhítésére?

Igen, van.

Pácienseink számára lehetőség van intravénásan alkalmazott bódításban végezni a vizsgálatot, ilyenkor közvetlenül azt megelőzően adunk be intravénás injekciót, a páciens fájdalomküszöbét csökkentve. Ilyenkor nem feltétlenül az elaltatás a cél (habár ez is bekövetkezhet), hanem az ún. "ellazítás", bizonyos fokú kooperáció megmarad a pácienssel. Ez mind neki, mind a vizsgáló orvos számára megkönnyíti a vizsgálat elvégzését, egyúttal a vizsgálat idejét is lerövidíti.

Természetesen pácienseink kérésére teljes altatásban is tudjuk végezni a vastagbéltükrözést, egy aneszteziológiai team (szakorvos és asszisztens) gondoskodik erről. Ilyenkor a páciens valóban nem emlékszik semmire, garantált a teljes fájdalom-mentesség.

Kolonoszkópia során ajánlható vagy az intravénás bódítás, vagy a teljes altatás igénybevéte.

Mindegyik módszer elérhetősége biztosított intézményünkben.

A vizsgálat

A vastagbéltükrözéses vizsgálatot bal oldalfekvő helyzetből indítjuk (közben szükségessé válhat pozícióváltás, pl. átfordítás hanyattfekvő helyzetbe, stb.) , előtte megtörténik a premedikáció (intravénás bódítás, vagy altatás, előtte tisztázandó az esetleges altatószer allergia), a páciens a nadrágot, szoknyát, alsóneműjét előtte le kell vegye, több réteg felső ruházat esetén a felsőbb rétegek levétele szükséges.

A vizsgálat

Esetleges kivehető fogprotézist ki kell venni.

Ezt követően már "csak" az orvos és asszisztens utasításait kell követni.

Hasi feszülés, fájdalom esetén a vastagbélbe befújt levegőt a páciens "kiengedheti" és ki is engedi, ezt a vizsgáló orvos pótolni tudja szükség szerint. Ez azért fontos, mert alapállapotban a tápcsatorna fala üresen összefekszik, ahhoz, hogy vizsgálni lehessen a nyálkahártyáját, levegőbefúvással szükséges feltágítani azt.

Ha kellően "ellazulunk" és kevésbé vagyunk görcsösek, akkor az megkönnyíti mind a magunk, mind a vizsgáló orvos számára a vizsgálat elvégzését és egyúttal a vizsgálati időt is lerövidíti, mely általában 10-30 perc.

Amennyiben bódításban, vagy altatásban kéri a vastagbéltükrözést, úgy a vizsgálatot követően még egy ideig (fél-egy óra) fektető szobánkban pihenhet, ébredezhet, ahol hozzátartozója is Önnel lehet.

Fontos tudni, hogy aznap nem vezethet gépjárművet, nem végezhet munkát magasban, vagy veszélyes helyen. Ilyenkor gondoskodjon kísérőről, vagy sofőrről!

Ha a vastagbéltükrözést követően erős hasi fájdalmai, puffadása, vagy vérzése jelentkezne, úgy azonnal forduljon orvosához!

A vizsgálat során és azt követően csak ritkán, de mégis előfordulhatnak szövődmények, előfordulási arányuk csekély (10 000 vizsgálatból 1 esetben), ilyenek pl. allergia az érzéstelenítő, vagy altatószerre, vérzés, vagy az endoszkóp által okozott sérülés.

Vastagbéltükrözés magánrendelés árak

Vastagbéltükrözés árak

Konzultációk

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft
 • Receptírás (1 vény) 5000 Ft

Altatások

 • Altatás 54000 Ft
 • Altatás 2 vizsgálat esetén 60000 Ft

Tükrözések

 • Gyomortükrözés (gasztroszkópia) 52000 Ft
 • Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) 72000 Ft
 • Rövid vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia) 45000 Ft

Beavatkozások

 • Szövettani 1 db mintavétel 20000 Ft
 • Szövettan - minden további /db 15000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 1 db polip 25000 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 2 db polip 37500 Ft
 • Endoszkópos eltávolítás elektrokauterrel 3 db vagy több polip 50000 Ft

Kiegészítő vizsgálatok

 • H2 kilégzési teszt laktulóz vagy laktóz 23000 Ft
 • Fruktóz kilégzési teszt 23000 Ft
 • H2 kilégzési teszt laktóz és laktulóz 2x180 perc 42000 Ft
 • Helicobacter pylori kilégzési teszt 26000 Ft

Gyomorballon behelyezés

 • Konzultáció 35000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft
 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 6 hónapos 850000 Ft
 • Gyomor ballon behelyezés 12 hónapos 1010000 Ft
 • Kontroll konzultáció 25000 Ft

Gyomorballon kivétel

 • Altatás 54000 Ft
 • Gyomortükrözés 52000 Ft

Teljes gyomorballon szolgáltatás

 • 6 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve ( Behelyezés altatásban, 6 hónapos ballon és kivétel altatásban ) 1060000 Ft
 • 12 hónapos gyomorballon összesen - behelyezéskor egy összegben rendezve (Behelyezés altatásban, 12 hónapos ballon és kivétel altatásban) 1220000 Ft

Extra díjaink a vizsgálati díjakon felül értendőek, ezért a vizsgálati díjakon túl számítjuk fel! Hétvégi ügyeleti díj: 6.000 Ft.
A foglalás lemondása vagy módosítása a kapott időpont előtt több, mint 24 órával ingyenes. Ebben az esetben a megfizetett összeget visszatérítjük Önnek. A 24 órán belüli lemondások, vagy meg nem jelenések esetén a kezelések árának 50%-át páciensünk köteles megfizetni.

Összes megtekintése

Egészségpénztári partnerek

Hívás