Blog
  1. Híreink
  2. 4+1 jellemző őszi panasz, amivel fontos fül-orr-gégészhez fordulnunk
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. 4+1 jellemző őszi panasz, amivel fontos fül-orr-gégészhez fordulnunk

4+1 jellemző őszi panasz, amivel fontos fül-orr-gégészhez fordulnunk

4+1 jellemző őszi panasz, amivel fontos fül-orr-gégészhez fordulnunk
Az őszi szezon minden évben egyet jelent a gyakori megbetegedésekkel, hiszen a nyáron megacélozott immunrendszerünk ilyenkor már lemerülőben van, a nyirkos idő pedig kedvező közege a vírusoknak és a baktériumoknak, amelyek a legkülönfélébb problémákat okozzák.
 
Noha az év minden időszakában vannak specifikus fül-orr-gégészeti megbetegedések, azonban kétség sem férhet hozzá, hogy a szakágon belül az őszi időszakban van a legtöbb dolguk az orvosoknak, hiszen ilyenkor lényegesen több a légúti panasz, mint máskor.
 
Hogy melyek azok a tünetek, amelyekkel az őszi időszakban mindenképpen fül-orr-gégészeti szakrendelésre kell mennünk? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leginkább jellemző panaszokat, amelyek esetén haladéktalanul érdemes szakorvosi segítséget kérni.
 
Állandósuló reggeli torokfájás és köhögés
 
Rengetegen szenvednek különösen az őszi szezonban állandósuló reggeli torokfájástól és köhögéstől, amit sokan hajlamosak természetesnek venni, holott egyáltalán nem az. Ennek a hátterében ugyanis rengeteg, gyakran csak ősszel jelentkező fül-orr-gégészeti probléma állhat.
 
Ilyen például az alvási apnoe, ami azt jelenti, hogy az éjszaka folyamán a páciensek nyitott szájjal alszanak, ami a torok és a kapcsolódó nyálkahártyák kiszáradásához vezet, mely végső soron torokfájdalmat, gyakori köhögést idéz elő.
 
Nagyobb probléma, hogy sok esetben az alvási apnoe légzéskimaradásokhoz vezet az alvás során, ami krónikus betegeknél ráadásul további problémák kialakulását idézheti elő, így például magas vérnyomást, valamint szív- és érrendszeri betegségeket.
 
Ilyen esetekben a fül-orr-gégészeti kivizsgálás önmagában nem elég, sok esetben alvásvizsgálatra és kardiológiai ellenőrzésre egyaránt szükség lehet a teljes kórkép felállításához.
 
Gyakran refluxbetegség okozza a reggeli torokfájást
 
Különösen az őszi időszakban a refluxos tünetek felerősödnek az arra hajlamos betegek körében, ami azt jelenti, hogy a gyomorsav sok esetben akadálytalanul visszaáramlik a nyelőcsőbe, mely gyakran megmarja a torkot, illetve a nyálkahártyával borított felületeket.
 
Ez napközben, amikor a beteg ülő vagy álló helyzetben van, nem okoz problémákat, éjszaka azonban a fekvő helyzet miatt a gyomorsav órákon át visszafolyhat a nyelőcsőbe, ami ebből kifolyólag reggelente kellemetlen torokfájásban mutatkozhat meg.
 
A reflux nagyon összetett betegség. Gyakran nem is testi elváltozás, mint inkább a túlzott stressz, tehát lelki eredetű okok állnak a hátterében, ezért gyógyítása valamennyi esetben sokkal komplikáltabb, mint ahogyan azt gondolnánk.
 
A fül-orr-gégészeti szakrendelés azonban minden esetben hozzátartozik a kezdő vizsgálatokhoz, így állandó reggeli torokfájással érdemes kezdeni a vizsgálatokat.
 
Visszatérő vagy elhúzódó rekedtség
 
A torokfájáshoz hasonlóan az elhúzódó, gyakran visszatérő rekedtség is kifejezetten sokszor előforduló problémának tekinthető az őszi szezonban, ami minden esetben fül-orr-gégészeti ellenőrzést igényel.
 
Legalább egy hónapja fennálló-, vagy folyamatosan vissza-visszatérő rekedtség esetén elengedhetetlen egy alapos kivizsgálás, abban az esetben pedig érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost, ha a rekedtséghez nem kapcsolódik betegség.
 
Rizikófaktort jelent ilyen esetekben a rendszeres dohányzás és alkoholfogyasztás, de a refluxbetegség is. Természetesen nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de az ilyen jellegű rekedtség hátterében gyakran húzódik meg daganatos elváltozás.
 
Ennél azonban sokkal enyhébb esetek is megbújhatnak a háttérben.
 
A reflux és a hangszálak túlerőltetése is okozhatja
 
A visszatérő vagy elhúzódó rekedtség mögött különféle megfázásos szövődmények is meghúzódhatnak. Egy krónikus torok- vagy gégegyulladás például sok esetben képes rekedtté tenni a hangot tartósan vagy átmenetileg egyaránt.
 
Ez különösen az őszi szezonban, egy legyengült immunrendszer vagy más egyéb hajlamosító tényező esetén igencsak gyakori lehet ebben az évszakban, akárcsak a háttérben meghúzódó reflux.
 
Amint fentebb is említettük, ennek az összetett betegségnek a tünetei ősszel rendszerint felerősödnek, így elképzelhető, hogy sokakat csak ilyenkor kínoz, az év többi részében nem okoz gondot, ekkor azonban tartós rekedtséget idéz elő.
 
Természetesen sokkal egyszerűbb ok is meghúzódhat a háttérben, így például a hangszálak rendszeres túlerőltetése. Amennyiben a hang gyakran elfárad és fátyolossá válik a rekedtség mellett, rengeteg esetben ez a problémaforrás, esetleg rossz hangképzés áll a háttérben.
 
Száraz köhögés
 
Szintén előfordulhat, hogy fül-orr-gégészeti betegséggel van dolgunk akkor, ha rendszeres száraz köhögés kínozza a pácienst. A probléma pontosabb behatárolásához elengedhetetlen ismerni a körülményeket.
 
Fül-orr-gégészeti szempontból a legtöbb esetben a száraz köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás jellemző, legalábbis ennek az egyik jellemző tünete, ha különösen fekvő helyzetben a pácienst rendszeres száraz köhögés kínozza.
 
Tipikus jelenség akkut és krónikus megfázásos betegségek után is, az oka pedig a túlzott nyáktermelésben keresendő annyi különbséggel, hogy az orrváladék ilyenkor a garat irányába csorog, amitől a nyálkahártyán krónikus gyulladás alakulhat ki, ezért a panaszok inkább lefekvéskor jelentkeznek.
 
A száraz köhögés nagyon kellemetlen tünet, alaposan megkeseríti a páciens életét, különösen negatív hatást gyakorol a nyugodt pihenésre, de rengeteg érintettnél még napközben is okozhat kellemetlen tüneteket, például állandó torokkaparást vagy krákogást.
 
Mi állhat a hátsó garatfali csorgás mögött?
 
A hátsó garatfali csorgás hátterében rengeteg elváltozás állhat, amelyek többsége valamilyen fül-orr-gégészeti probléma, ezáltal minden esetben szakorvosi kivizsgálást igénylő betegségről van szó.
 
A háttérben sok esetben megtalálható a fentiekben már említett krónikus megfázás, de sokaknál a reflux és az allergia is kiválthat hasonlót. Utóbbi ősszel, különösen az évszak elején aktuális a rengeteg pollen, különösen a parlagfű miatt.
 
Gombócérzet a torokban
 
Kellemetlen és egyben zavaró probléma – nem csak az őszi szezonban –, ha a páciens gombócérzetet tapasztal a torkában, ami jellemzően nem okoz jelentős fájdalmat, azonban annál zavaróbb.
 
Olyan, mintha étel akadt volna a torkunkon, mely nemcsak a táplálkozásban okozhat nehézségeket, hanem a beteg mindennapi életét is megnehezítheti, sőt csökkenti az életminőséget, hiszen ilyenkor gyakori az étvágytalanság, az ebből fakadó fogyás is.
 
A gombócérzetet rengeteg különféle kísérőbetegség kiválthatja, de elsőként érdemes fül-orr-gégészeti szakrendelésen kezdeni a kivizsgálást, hiszen a legtöbbször lokális problémáról van szó, ami már itt megmutatkozik.
 
A háttérben megbújhat például súlyosabb allergia, erőteljes refluxbetegség, krónikus gyulladás, valamilyen sérülésből fakadó probléma, de akár daganatos elváltozás is felmerülhet.
 
A gombócérzetet természetesen megannyi más szakterülethez kapcsolódó elváltozás is kiválthatja, így például gyakran állhat a háttérben pajzsmirigyprobléma, amit nemcsak kivizsgáltatni, hanem kezeltetni egyaránt nagyon fontos.
 
Tartós orrdugulás
 
Az orrdugulás egy teljesen általános tünet az őszi időszakban, mondhatni minden megfázáshoz hozzátartozik, így az emberek többsége jól ismeri az ezzel járó kellemetlenségeket, vagyis az eldugult orrhoz kapcsolódó panaszokat.
 
Amikor az orrdugulás egy megfázásos állapothoz tartozik, akkor egy megfelelő orrspray jellemzően segít elhárítani a problémát, ha viszont nincs megfázás és semmilyen felsőlégúti megbetegedés, hanem önmagában jelentkezik, akkor elengedhetetlen fül-orr-gégészhez fordulni.
 
A tartós orrdugulással ugyanis minden esetben foglalkozni kell. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, az nem más, minthogy valami vény nélkül kapható orrsprayt alkalmazunk minden egyes nap, hogy megpróbáljuk szabaddá tenni a légutakat.
 
Ennek a problémája, hogy az ilyen típusú orrsprayk hosszabb távon rendkívüli módon károsítják a nyálkahártyát, így a tüneti kezeléssel csakhamar egy újabb problémát alakíthatunk ki.
 
A tartós orrdugulást minden esetben lényeges kivizsgáltatni egy fül-orr-gégész szakorvossal, mert a háttérben meghúzódhat orrsövényferdülés, orrpolip, de akár még krónikus orrmelléküreg-gyulladás is.
 
 
 
 
 
 
 
Hívás