Blog
  1. Híreink
  2. 5+1 aranyszabály, ha el akarjuk kerülni a karácsonyi túlevést
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. 5+1 aranyszabály, ha el akarjuk kerülni a karácsonyi túlevést

5+1 aranyszabály, ha el akarjuk kerülni a karácsonyi túlevést

5+1 aranyszabály, ha el akarjuk kerülni a karácsonyi túlevést

Kinél heves hasmenést, másnál csak rossz közérzetet okoz, de akadnak olyanok is, akiknél szorulás jelentkezik, ha az ünnepek alatt mértéktelenül tömik magukba az ételt. Amennyiben velünk is előfordult már, hogy karácsonykor hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, és idén nem akarunk orvosnál kikötni, akkor érdemes lehet megfogadni az alábbi 5+1 aranyszabályt, vagy időben egyeztetni egy gasztroentrológussal, aki akár még receptet is ír nekünk olyan készítményekről, melyek segíthetik emésztésünket.

1. Először is adjuk meg a módját az evésnek!

Sokan azért szenvednek karácsonykor a túlevés okozta problémától, mert falnak, és nem adják meg a módját az evésnek. Márpedig ez rendkívül fontos abból a szempontból, hogy minél alaposabban megrágjuk az egyes falatokat, és minél lassabban terheljük a gyomrunkat, annál könnyebben emészti meg szervezetünk a bevitt ételt. Ezzel nemcsak a gyomorrontást kerülhetjük el, vagy a váratlan rosszullétet, hanem a kellemetlen túlevést is, hiszen a gyakorlat igazolja, hogy minél többet rágunk, annál előbb érezzük magunkat jóllakottnak.

2. Együnk többször kevesebbet!

Bár ezt a mindennapokban is célszerű megfogadni, ha akkor nem működik, akkor legalább karácsonykor törekedjünk arra, hogy többször kevesebbet együnk. A napi hatszori étkezés például teljesen normális abban az esetben, ha a hat alkalommal keveset eszünk, és minden második-harmadik evésnél gyümölcs vagy zöldség is nagy mennyiségben kerül a tányérra. Gyomrunk így folyamatosan munkában lesz, nem áll le az emésztéssel, ezáltal nem is tudjuk majd túlterhelni, miközben konkrétan egész nap csak eszegetünk.

3. Igyunk nagyon sok vizet és kerüljük az alkoholt!

Nyilván a karácsonyi vacsorán nehéz elkerülni, hogy sokat együnk, de ne tetézzük a bajt: legalább az alkoholtól tartsuk magunkat távol ilyenkor. Az alkohol ugyanis nehezíti az emésztést, vizet von el a szervezetből, ráadásként pedig a rosszullét kialakulását is fokozhatja. Ha igazán jót akarunk tenni az emésztésünkkel, kezdjünk el napi 3-4 liter buborékmentes ásványvizet fogyasztani, ami egyrészt felpörgeti az anyagcserét, másrészt pedig nem érezzük majd magunkat soha farkaséhesnek, ami a túlevés szempontjából igazán fontos.

4. A cukor és a zsír az ellenségünk!

Bár a karácsony a bejgliről, valamint a sok-sok édességről és a süteményekről szól, azért igyekezzünk távol tartani magunkat a cukortól. Ugyanez igaz a zsírra, illetve a zsíros ételekre is, hiszen ezek nemcsak rengeteg kalóriát tartalmaznak, hanem megemésztésük is sokkal nehezebb, mint például a zöldségeké. Éppen ezért próbáljuk meg úgy összeállítani a karácsonyi menüt, hogy abban ne a zsír és a cukor legyen túlsúlyban, hanem a zöldségek és a gyümölcsök.

5. Mozogj minden nap!

Az emésztés egyik mozgatórugója határozottan a rendszeres mozgás, ami azt jelenti, hogy ha nem akarjuk túlenni magunkat az ünnepek alatt, akkor minden nap iktassunk be egy kevéske testedzést. Legyen szó sétáról, kerékpározásról, vagy egy kiadósabb fitneszről, a lényeg az, hogy ilyenkor se lazsáljunk. Bár az ünnepek alatt talán nehezebben szánjuk rá magunkat a mozgásra, de garantáltan sokkal jobban érezzük majd magunkat utána.

+1. Készüljünk fel gyógyszerekkel!

Ma már rengeteg nagyszerű recept nélkül kapható készítmény van, ami azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse szervezetünk számára az emésztést. Egy ilyen gyógyszer karácsonykor sokak számára életmentő lehet, ha váratlan puffadás, rosszullét, hasgörcsök vagy kellemetlen gyomorrontás lépne fel. Ügyeljünk minderre abban az esetben, ha egyébként is vannak gyomorproblémáink, így keressük fel kezelőorvosunkat, és írassunk receptre kapható készítményeket, hogy ha nem ismerjük a mértéket, esetleg nem tudjuk betartani a fenti szabályokat, akkor se kelljen órákon át szenvednünk, vagy az ügyeletre rohannunk.

Hívás