A D-vitamin pótlására van leginkább szükségünk a hideg hónapokban, hiszen a vitamin nem csak a táplálékbevitellel, hanem a napsugarak hatására is képződik.
Kiváló D-vitamin forrás lehet a
- hering
- lazac
- gomba
- tojás
- valamint a dúsított gabonafélék.
A British Medical Journal, valamint a Public Health England elemzései alapján immunrendszerünk a D-vitamint, mint antimikrobiális fegyvert használja a baktériumok és vírusok ellen, így hatásos a megfázás, vagy influenza elleni védelemben. Mindezek mellett hozzájárul a simaizom- és szívizomsejtek működéséhez, jótékonyan befolyásolja az idegrendszer működését, regenerációját. A D-vitamin hiány növeli az ízületi gyulladások, vesebetegségek, szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség és érelmeszesedés kialakulásának, vagy súlyosbodásának esélyét is. A szezonális, téli depresszió többek között a D-vitamin hiányára vezethető vissza.
Tanácsos tehát a D-vitamin kiegészítők szedése az egészséges csontok, izmok, valamint közérzet fenntartása érdekében, amíg a szürke napokat felváltva szervezetünk több napfényhez nem jut.
Forrás: hazipatika.com, bbc.com