Blog
  1. Híreink
  2. A kalcium, mint az idegrendszer működésének egyik fontos alapeleme
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. A kalcium, mint az idegrendszer működésének egyik fontos alapeleme

A kalcium, mint az idegrendszer működésének egyik fontos alapeleme

A kalcium, mint az idegrendszer működésének egyik fontos alapeleme

Noha tény és való, hogy a szervezetünkben található kalcium jelentős része a fogakban és a csontokban található, ugyanakkor az idegrendszer sejtjeiben, is igazán fontos szerepe van – többek között például az információ áramoltatásában, aminek kihagyása nagyon komoly problémákat idézhet elő.

Idegrendszeri zavarok elégtelen kalciumbevitel esetén

Az idegrendszeri problémákat rengetegen hajlamosak figyelmen kívül hagyni, aminek az oka rendszerint az, hogy nem életveszélyes betegségekről vagy tünetekről beszélhetünk, ugyanakkor az elégtelen kalciumbevitelből fakadó zavarokból már fakadhatnak olyan balesetek, amelyek túlontúl kockázatosak. Hogy milyen tünetekről beszélhetünk?

Elégtelen kalciumbevitel esetén egészen általános problémaként merülhetnek fel a kognitív funkciók hiányosságai, vagyis hosszabbá válhatnak a reakcióidők, ingerültebbek lehetünk, megnőhet a depresszióra való hajlam, romolhat a figyelmünk és a megfigyelőképességünk, feledékennyé válhatunk, gyorsan kifáradhatunk szellemi tevékenység során, koncentrációs zavarok léphetnek fel, de jelentkezhet akár hangulatzavar és frontérzékenység is.

Szintén a kognitív funkciók romlása közé sorolhatók még az alvászavarok, a problémássá váló érzelmi élet, a bizonytalanság megjelenése vagy a döntésekhez kapcsolódó magasabb szintű hibafaktor.

Az idegrendszeri zavar azonban egyáltalán nemcsak kognitív, hanem fizikai tüneteket is produkálhat a kalciumhiány következtében!

Kialakulhatnak például miatta az izmok összehúzódási zavarai, merevvé válhat a mozgás, görcsök és izomrángás, valamint kényszermozgások léphetnek fel. A koordinációs zavarok mellett felmerülhet a feszítő izmok gyengesége, de akár a száj környékén is akadhatnak zavarok, ezáltal a nyelv irányíthatatlanná válása, ebből fakadóan pedig a beszéd vagy az étkezés nehézsége.

Ezen túlmenően az orvostudomány szintén az elégtelen kalciumbevitel számlájára írhatja – bizonyos esetekben – az epilepsziák kialakulását szinapszis betegségeknél, de hozzájárulhat mindez a szapora szívveréshez, az alacsony vérnyomáshoz, az alvászavarokhoz, a szemszárazságához, a merevedési problémákhoz, vagy a végtagokon való ödéma kialakulásához.

Milyen problémákat idézhet még elő a túl kevés kalcium?

A kalcium szinte minden testrészünk és testfunkciónk esetében nagyon fontos szerepet játszik. Az izmok működésén túl például lényeges szerepet tölt be a sérülések gyógyulásában, valamint agyunk fejlődésében is, hiszen elősegíti a neuron sejtek funkcionális előrelépését, valamint a neurális hálózat kialakítását.

Az elégtelen kalciumbevitel mellett nemcsak a központi-, hanem a perifériás idegrendszer is károsodhat, miközben szerepet játszik a sejtek energiaellátásában, a mitokondriumok energiaellátásban, sőt a vörösvértestek képzésében is.

A megfelelő mennyiségű kalciumbevitelre különösen oda kell figyelniük továbbá a terhes kismamáknak és a gyakran betegeskedőknek. Egy állapotos anyuka esetében a kevés kalcium miatt például sokkal magasabb lesz a magzati károsodás lehetőségének aránya, ezáltal például nagyobb valószínűséggel születhet autista baba. Mivel a terhesség alatt a gyermekek 35 milligramm kalciumot vonnak el az anya szervezetéből, ezért a pótlásra oda kell figyelni, de többek között például az immunrendszer sem működik megfelelően elegendő kalcium nélkül, sőt bizonyos esetekben még hormonális zavarok is felléphetnek miatta az emberi szervezetben.

Hívás