Blog
  1. Híreink
  2. Akár a reflux is okozhat orrdugulást
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Akár a reflux is okozhat orrdugulást

Akár a reflux is okozhat orrdugulást

Akár a reflux is okozhat orrdugulást

A refluxot nagyon sok esetben pszichés túlterhelés idézi elő, és nem szervi elváltozás, éppen emiatt nemcsak felismerése nehézkes, hanem a produkált tünetek is egészen sokfélék lehetnek.

A jelenlegi felnőtt lakosság egy jelentős része például gyakran szenved elhúzódó, nem ritkán krónikussá váló, de minden esetben nehezen kezelhető orrmelléküreg-gyulladástól. Ez elsőre egy fül-orr- gégészeti problémának tűnhet, azonban a háttérben sok esetben gasztroentrológiai panasz áll, lévén a refluxszal járó túlzott gyomorsavtermelés, illetve annak nyelőcsőbe való visszafolyása is előidézheti mindezt.

Gyomorégésből orrdugulás

A fül-orr- gégészeten belül egy teljesen különálló, és egészen ismeretlen szakterületként tartják számon az úgynevezett rhinológiát, mely kifejezetten egy az orr és a kapcsolódó melléküregek vizsgálatával foglalkozó tudományág. Ennek néhány jeles szaktekintélye vette észre, hogy a reflux és a CRS (krónikus rhinosinusitis) között kapcsolat fedezhető fel, amit főként abban az esetben nehéz észrevenni, ha a reflux nem produkál egyéb tünetet az orrnyálkahártya krónikus gyulladásán kívül.

A témához kapcsolódó Rhinology szaklapban közölt legutóbbi norvég kutatás közel ötven CRS-től szenvedő alanyt vizsgált meg a fenti párhuzam bizonyításának érdekében, és egy 24 óráig tartó pH-tesztelés során be is bizonyították, hogy a krónikus orrnyálkahártya gyulladástól szenvedők között sokkal magasabb volt a refluxtól szenvedő betegek aránya, mint az egészséges alanyok között. Ezért fontos, hogy a CRS megállapítása esetén feltérképezésre kerüljön a reflux, hiszen a savas visszafolyás megszüntetésével akár a krónikus gyulladás is azonnal orvosolható.

Ez azért jelenthet sokszor jelentős fejtörést, mert ha a beteg nem egy magánklinikán vizsgáltatja magát, akkor a saját kezébe kell vennie az irányítást, és folyamatosan egyeztetnie egy a témában járatos fül-orr- gégésszel, valamint egy gasztroentrológussal is. Ezt a kellemetlenséget ugyanis csak kettejük közös munkájával lehet tartósan és hatásosan gyógyítani!

Hogyan tud bedugulni az orr a refluxtól?

A reflux által kiváltott CRS, vagy idült orrmelléküreg-gyulladás egy rendkívül összetett probléma, amiről akkor beszélhetünk, ha az orr és az arcüreg nyálkahártyája legalább három hónapig folyamatos gyulladásban van. Bár nem csak a reflux képes előidézni, de ha a háttérben csak a gyomorsav visszafolyása áll, akkor a kiváltó ok az ebből fakadó nyálkahártya-gyulladás. Kezdeti stádiumban ugyanis a reflux csak a torokban, a garat környékén idéz elő ilyen elváltozást, de ha a probléma huzamosabb ideig fennáll, a gyulladás átterjed az orr melléküregeire is, így az orrdugulás mellett állandó orrfolyást, fejfájást, szaglásromlást, de akár még orrpolipot is előidézhet. Magár az orr eldugulását, illetve annak érzetét kifejezetten a nyálkahártya duzzanata idézi elő, aminek hatására a páciens folyamatosan úgy érzi, mintha megfázott volna.

Sokan ilyen esetekben még tovább súlyosbítják a helyzetüket azzal, hogy nekilátnak sok savas teát inni vagy orrcseppet használni, ami hosszabb távon nagyon rossz döntés. A savas tea ugyanis rontja a reflux tüneteit, ezáltal nemhogy segítene megszüntetni az orrdugulást, mindemellett még súlyosbítja is azt, az orrcsepp rendszeres alkalmazása pedig károsítja a nyálkahártyát, ami szintén a gyulladást erősíti. Meglévő probléma esetén így mindig keressünk fel inkább egy tapasztalt fül-orr- gégészt, aki egy gasztroentrológus segítségével feltárja a háttérben meghúzódó okokat, ezáltal akár a refluxot is, hogy mielőbb megszüntethetővé váljon a kellemetlenség kiváltója.

Hívás