Blog
  1. Híreink
  2. Csak műtéttel kezelhető az orrpolip?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Csak műtéttel kezelhető az orrpolip?

Csak műtéttel kezelhető az orrpolip?

Csak műtéttel kezelhető az orrpolip?

márpedig mint minden más betegséget, úgy ezt is könnyebb kezelni, ha időben diagnosztizálják. Emiatt van az, hogy az orrpolipot a legtöbb esetben már csak műtéttel lehet kezelni, amitől nyilván mindenki fél, arról nem is beszélve, hogy az operáció sok esetben csak átmeneti enyhülést hoz, mert az elváltozás a későbbiekben nagyon könnyedén kiújulhat.

Mit nevezünk orrpolipnak?

Mielőtt ténylegesen körbejárnánk az orrpolip kezelhetőségének lehetőségeit, nagyon fontos definiálni és megismerni ezt a kellemetlen betegséget. Orrpolipnak általában az orrüregben és az orr melléküregében megjelenő, különböző nagyságú és formájú kinövéseket nevezzük, melyek egy bizonyos méret felett akár tartós orrdugulást is okozhatnak. Ennél sokkal kellemetlenebb azonban, hogy az orrpolip tartós fennállása horkolást, ebből fakadó nyugtalan alvást, krónikus arcüreggyulladást, az elégtelen légzés miatt gyakori fejfájást és kellemetlen orrhangot eredményezhet.

Műtét helyett orrspray?

Az orrpolip eltávolítása a modern orvostudományban egy rendkívül diszkrét és fájdalommentes beavatkozással, a FESS műtéttel történik, amire általában csak nagyon előrehaladott stádiumban kerül sor. A fül-orr- gégész szakorvos alapos vizsgálata, valamint a CT- és az endoszkópos lelet eredményeként merülhet fel a lehetőség, azonban a végső döntést mindig a páciens hozza meg, aki a tünetek alapján bizonyára érzi majd, hogy szüksége van-e az operációra vagy sem. Amennyiben a beavatkozás elkerülhető, felmerül a szteroidos orrspray alkalmazásának a lehetősége, ami korai stádiumban, kisebb kinövés esetén, sós vizes orröblögetés mellett még visszafordíthatja a kialakuló orrpolipot.

Mitől alakul ki az orrpolip?

Az orrpolip kialakulását minden esetben az orrban található nyálkahártya úgynevezett túlburjánzása okozza. Akár műtétre szorul az elváltozás, akár nem, a fül-orr- gégész feladata továbbá az is, hogy felkutassa a kiváltó okokat, valamint azt, hogy miként lehet azt hatásosan, esetleg végérvényesen kezelni. Amennyiben ugyanis ez nem történik meg, a műtét után sokkal nagyobb valószínűséggel nő ki újra az orrpolip. A nyálkahártya túlburjánzása számtalan okból fakadhat, ezáltal egy allergiához köthető tartós gyulladás, egy kezeletlen reflux, de bakteriális vagy gombás fertőzések is állhatnak a háttérben. Ezeket a problémákat minden esetben kezelni kell már a műtét előtt!

Tanulj meg együtt élni vele!

Az orrpolip kapcsán általánosságban kijelenthető, hogy a betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a problémával. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az operációt követően folyamatosan szteroidos orrspray-t kell alkalmazniuk a pácienseknek, ami bár nem garancia arra, hogy az elváltozás soha többé nem újul ki ismét, ellenben a gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal kisebb eséllyel. Sokaknál éveken, évtizedeken át szükség lehet az orrspray alkalmazására, és bár bizonyos esetekben a készítmény elhagyható, ellenben a rendszeres fül- orr-gégészeti ellenőrzésre még ilyenkor is szükség lesz.

Hívás