Blog
  1. Híreink
  2. Ezért fontos elhízott gyermekek esetén a rendszeres kardiológiai vizsgálat
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Ezért fontos elhízott gyermekek esetén a rendszeres kardiológiai vizsgálat

Ezért fontos elhízott gyermekek esetén a rendszeres kardiológiai vizsgálat

Ezért fontos elhízott gyermekek esetén a rendszeres kardiológiai vizsgálat

Ezért fontos elhízott gyermekek esetén a rendszeres kardiológiai vizsgálat


 
Évtizedeken át volt elfogadott tévhit a magyar társadalomban is, hogy csak a kövér gyermek az egészséges gyermek. A túlsúly nemcsak egyfajta státusszimbólummá vált, hanem a szülőket és nagyszülőket egyaránt megnyugvással töltötte el.
 
Ők ugyanis még egy másik rendszerben nőttek fel, nem egy jóléti társadalomban, és a mindennapi betevő falat sokkal fontosabb volt, mint egy új autó vagy egy nyaralás. A világ közben nagyot változott, de a fenti nézetek sokaknál mégis megmaradtak.
 

Az elhízott gyermek nagyobb eséllyel lesz szívbeteg felnőtt


 
Ennek hatására nagyon sok szülő és nagyszülő követi el azt a hibát, hogy gyakorlatilag korlátozások nélkül mindent megad gyermekének. A lurkók cukros üdítőket isznak víz helyett és cukros nassolni valókat esznek ahelyett, hogy zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanának.
 
Ez a hozzáállás azonban a gyermekek szervezetét teljesen felborítja, idő előtti elhízáshoz vezethet, amiből felnőttként súlyos szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Ez a folyamat egyszerű életmódváltással megelőzhető, de a rendszeres orvosi vizsgálat is fontos.
 
Mivel minden túlsúlyos lurkó potenciális szívbeteg, ezért esetükben különösen fontos odafigyelni arra, hogy rendszeresen eljussanak gyermekkardiológiai szakrendelésre, ahol idő előtt kiszűrhetők a nagyobb problémák, javasolt életmódváltással pedig meg is előzhetők.
 
A prevenció pedig nagyon lényeges, hiszen statisztikák igazolják, hogy a táplálkozás, a súlyfejlődés és a szív állapota összefüggésben áll egymással, a kapcsolódó felnőttkori betegségek alapja pedig minden esetben a gyermekkorba nyúlik vissza.
 
A legtöbbször a szülők hibáznak, ha elhízik a gyermek
 
Amint az a fentiekből már világossá vált, a gyermekkori elhízás egyfajta beutalóként szolgál a szívbetegségek világába, de ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a probléma hátterében az esetek döntő többségében a szülők állnak.
 
Ezt egy gyermek édesanyjaként vagy édesapjaként kifejezetten nehéz lehet feldolgozni és elfogadni, de ha az érintett páciens nem rendelkezik olyan veleszületett betegséggel, ami hízást okoz, akkor nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a háttérben a szülő a hibás.
 
Egy óvodás vagy kisiskolás korú gyermeknek ugyanis a legtöbbször ők tesznek ételt a tányérjára, ők döntenek arról, hogy mit ehet és mekkora mennyiségben, így a kialakult étkezési szokások szintén hozzájuk kapcsolódnak.
 
Az egészséges és változatos táplálkozás minden gyermek esetén rendkívül fontos, de különösen lényeges a hízásra hajlamos vagy már elhízott lurkóknál, illetve azoknál, akik veleszületett szívbetegségtől szenvednek.
 
Az édesség nem étel, a cukrozott üdítő nem ital
 
Hogy mennyi édességet fogyaszthat a gyermek, az minden szülőnél eltérő megítélés kérdése. A legtöbb családban engedélyezett minden nap egy kevéske csokoládé vagy nassolni való, esetenként némi cukrozott üdítőital is, azonban több helyen még mindig nem ismert a mérték.
 
Rengeteg szülő vagy nagyszülő ugyanis hajlamos azt adni a gyermekének, amit kér, márpedig egy 7-8 éves biztosan nem akar majd tökfőzeléket enni és vizet inni, ha csokoládét, chipset és kólát is kaphat helyette.
 
Nyilvánvaló, hogy gyermekeinket nem szabad teljesen megfosztani egy kés édességtől, azonban ezt csak az egészséges és kellően változatos főétkezések mellett lehet engedélyezni, még ha ez gyakran feszültséget is gerjeszt.
 
Nemcsak az orvosok, a pedagógusok is gyakran találkoznak olyan gyerekekkel, akik az óvodába vagy iskolába kerülve nem ismerik a főzelékeket, vagy soha nem esznek zöldséget, esetleg gyümölcsöt.
 
Ezek a gyermekek azok, akik potenciálisan ki vannak téve a szív- és érrendszeri problémáknak, a cukorbetegségnek, valamint annak, hogy felnőttként súlyos kardiológiai panaszokkal kelljen szembenézniük, illetve együtt élniük.
 

Miért befolyásolja a gyermekkori elhízás a kardiológiai betegségek valószínűségét?


 
Adja magát a kérdés a fentiek után, hogy milyen módon képes növelni a túlsúly a kardiológiai betegségek kockázatát?
 
A kardiológusok, illetve a kapcsolódó kutatások már korábban bizonyították, hogy a felnőttkorban kialakult szív- és érrendszeri betegségeket rendszerint a gyermekkorban folytatott életmód, az akkori táplálkozás és egészségi állapot határozza meg.
 
Ennek az oka, hogy egy túlsúlyos gyermeknek mérhetően magasabb a vérnyomása, a vérében található zsír mennyisége, miközben az extra teher miatt a szíve is sokkal nagyobb terhet kap, mint normális testsúlyú társaié, ami életveszélyes helyzetet teremthet.
 
Az ilyen gyermekek szíve túlterheltté válhat, nehezebben bírják majd a mozgást, amivel még több időt töltenek nyugalmi állapotban, tehát egyfajta ördögi körbe kerülnek, amiből rendszerint a szülő, egy képzett kardiológus és egy dietetikus billentheti ki őket a legkönnyebben.
 
Az elhangzottak ugyanis már halmozott problémák, melyek együtt nagyon súlyos kardiológiai betegségeket idézhetnek elő már gyerekkorban, így elhízás, magas vérnyomás és mozgásszegény életmód mellett elhanyagolhatatlan a rendszeres orvosi konzultáció.
 

Genetikai okok az elhízás mögött


 
Természetesen egy gyermek elhízása mögött genetikai tényezők is állhatnak. Vannak olyan lurkók, akik mozognak, egészségesen táplálkoznak, mégis csak úgy szaladnak fel rájuk a kilók, amit nagyon nehéz befolyásolni még szigorú szülői jelenlét mellett is.
 
Azonban nem lehetetlen, így célirányos, példamutató neveléssel, helyes táplálkozással és rendszeres mozgással rengeteget tehetünk azért, hogy a genetikai tényezőket háttérbe szorítva a gyermekből egészséges felnőtt válhasson, méghozzá jelentősebb túlsúly nélkül.
 
Noha a gyermekkardiológia sokat segít a megelőzésben és a felvilágosításban egyaránt, de minden esetben óriási szerepe van a gyermek állapotának megőrzésében a családnak, a közvetlen környezetnek.
 
Amíg egy szülő vagy egy nagyszülő engedékenyebb az elvárhatónál, addig mindig lesznek olyan kiskapuk a gyermek számára, amelyek kibúvót jelentenek. Ők ugyanis még nem tudják felmérni, hogy amit tesznek, az nem helyes.
 
Ezen felül a háttérben gyakran húzódik valamilyen betegség is, amit érdemes mielőbb kivizsgáltatni annak érdekében, hogy a megfelelő gyógyszerekkel is meg legyen támogatva a gyermek egészséges testsúlya.
 

Mit tehet a szülő?


 
Amint azt már határozottan kijelentettük, a gyermekkori elhízás mögött – a genetikai okokat leszámítva – a legtöbb esetben a szülői felelősség áll, emiatt nagyon fontos, hogy elsőként a család hozzáállásán és szemléletmódján kell változtatni.
 
Ehhez drasztikus mértékben hozzájárulhat már egyetlen konzultáció is egy gyermekkardiológussal, aki fel tudja mérni a helyzetet, illetve tudományosan, objektíven megközelíteni azt a témát, amit a szülőknél gyakran beárnyékolnak az érzelmek.

 

Az első és legfontosabb a szemléletmód-váltás


 
Sajnos hazánkban még mindig egészen általános, hogy az elhízás egyfajta szimbólum, mondhatni pozitívumként tekintenek arra, ha a gyerek túlsúlyos, mert ettől néz ki egészségesnek, hiszen biztosan sokat eszik.
 
Ez azonban a legnagyobb és legveszélyesebb tévhit, mert a kövér gyerek nem az egészséges gyermek szinonimája. Lehet egy túlsúlyos lurkó is egészséges, de a legtöbbször sokkal általánosabb, hogy ezek a kis páciensek éppen a nem megfelelő táplálkozástól híztak el.
 
Márpedig, ha egy gyermek nem eszik rendszeresen vagy megfelelően, akkor nem lehet egészséges, a túlsúlyos állapotból fakadó kardiológiai problémákat pedig akkor még szóba sem hoztuk.
 
A megfelelő étkezés biztosítása elengedhetetlen
 
Az egészséges táplálkozás Magyarországon kifejezetten tabutémának nevezhető. Nemzedékek nőttek fel zsíros és kalóriadús ételeken, majd a rendszerváltás után jött a mérhetetlen mennyiségű édesség, a gyorséttermek, ami komoly gondot okozott.
 
Ezzel a háttérrel ugyanis nem tudott kialakulni az egészséges táplálkozás kultúrája, és ilyen háttér mellett generációkra van még szükség, hogy a régi berögződések eltűnjenek, ami lehetővé tenné az elhízási statisztikák visszaszorítását.
 
A legnagyobb probléma, hogy már eleve a felnőtt generációnak, a szülőknek kellene változtatniuk, és nem arra hivatkozni, hogy a régi öregek is ezt ették, mégis felnőttek, sőt szép kort megéltek.
 
A két világ között nem lehet párhuzamot húzni, így a mi felelősségünk, hogy gyermekünk egészségesen, változatosan táplálkozzon, elegendő zöldséget, gyümölcsöt egyen, ami mellett néha természetesen tehetünk némi engedményt.
 

Hogyan táplálkozzon egészségesen egy gyermek?


 
Lényeges kitérni arra is, hogy milyen alapelemei vannak egy gyermek egészséges táplálásának, hiszen gyakran ez egészen relatív. Az egyik szülő szerint a nápolyi még nem édesség, a másik szerint már a házi kakaó is az. Hol az igazság?
 
Valahol félúton. Ha el akarjuk kerülni, hogy gyermekünk szívbeteg felnőtt legyen, optimalizáljuk a kalóriabevitelt, és csökkentsük minimumra a koleszterin- és a telített zsírsavak mennyiségét, valamint a só használatát egyaránt.
 
A fiatal, fejlődő szervezetnek sok fehérjére és növényi rostra van szüksége, miközben a szénhidrátok visszafogása elengedhetetlen fontosságú, még ha ez gyerekeknél kifejezetten nehéz is, hiszen az édesség helyett kevés gyermek vehető rá a gyümölcs fogyasztására.
 
Mindez azonban csak nevelés kérdése, de attól minden szülőt megóvnánk, hogy rendszeresen túletesse és túlitassa gyermekét, különösen magas cukortartalmú, rengeteg tartósítószert tartalmazó készítményekkel.
 
A felnőtt mutasson példát, önmagával is jót tesz
 
Az elhízott szülőknek sokkal nagyobb eséllyel lesznek elhízottak a gyermekei, akikből később extrémen túlsúlyos felnőttek válhatnak. Ez statisztika, amit szintén felelős szülői hozzáállással, mondhatni egyfajta példamutatással lehet módosítani.
 
Ha a szülő nem figyel oda magára, zsíros ételeket és cukros italokat fogyaszt, értelemszerűen rossz példával jár a gyermeke előtt, és nem is hiteles a szájából egyetlen kapcsolódó tiltás sem, ezért a változást már innen kellene elindítani.
 
Amelyik szülő képes arra, hogy változtasson, az nemcsak a gyermeknek lehet jó példa, hanem a saját egészségi állapotát egyaránt pozitívan befolyásolja. Változni, változtatni pedig sosem késő, sőt együtt mindig könnyebb is!
 
A rendszeres testmozgás szintén fontos alap
 
Mind a megelőzés, mind már kialakult elhízás esetén lényeges, hogy az elhízott gyermekek rendszeresen mozogjanak. Nyilván itt a túlsúly mértékéhez kell igazítani a mozgás minőségét és mennyiségét, de a fizikai aktivitást a szakorvos is javasolja majd.
 
Olyannyira, hogy még a szívbeteg, operáción átesett gyermekek esetében sincs felmentés testnevelésből, legfeljebb csak részlegesen, hiszen mozogni nekik is kell, egyedül a túlzottan aktív vagy a versenyszerű sportolás nem ajánlott számukra.
 
A mozgás lényeges, hiszen a kalóriaégetés mellett erősíti a szívet, megfelelő étrend mellett tehát képes megakadályozni a gyermekkori kardiológiai problémák kialakulását, illetve segítenek csökkenteni az elhízás mértékét.
 
Vannak mozgásformák, melyek különösen előnyösek az elhízott gyermekek számára, így például az úszás kifejezetten előnyös, de túrákat és sétákat is érdemes beiktatni a gyermek életmódjába, ami a szülőknek sem árt majd.
 
A metabolikus szindróma ma már gyermekkorban is gondot okoz
 
A metabolikus szindróma nem más, mint a túlsúlyos állapot, a magas vérnyomás, a megnövekedett vérzsír szint, valamint a cukorbetegség együttes gyűjtőfogalma, egy tünetegyüttes, ami kifejezetten veszélyes állapot még felnőttkorban is.
 
Sőt mi több, a szindrómát sokáig csak a felnőttek problémájának tekintették, azonban az elmúlt években olyan mértékben növekedett az elhízás a gyerekek körében, hogy ma már óvodásoknál és kisiskolásoknál is gyakran felmerül, mint súlyos probléma.
 
A négy elváltozás ugyanis súlyos anyagcsere-zavart idéz elő a szervezetben, és azon túl, hogy egy ördögi körnek tekinthető, drasztikus mértékben megnöveli a gyermekkori kardiológiai panaszokat, amelyek felnőttkorban aztán hatványozódhatnak majd.
 
Miért probléma mindez?
 
A metabolikus szindróma rendszerint fokozatosan alakul ki. Először csak elhízás következik be, majd emiatt megjelenik a magas vérnyomás, aminek hatására a szervezeten belül a szív csak sokkal nagyobb ellenállás mellett tudja pumpálni a vért.
 
Emiatt a szív működése alaposan felgyorsul, amit idegrendszeri változások kísérnek, így a szerv erőteljesen túlterhelődik, a lerakódott zsírszöveteknek pedig teljesen átalakul az anyagcseréje, ami aztán inzulinrezisztenciát idéz elő, mely a cukorbetegség előszobája.
 
Ennek hatására ugyanis a sejtekben romlásnak indul az inzulinérzékelés, amit aztán a szervezet egyfajta inzulinhiányként él meg. Ezt megpróbálja automatikusan ellensúlyozni azzal, hogy megnöveli az inzulintermelést, ami rossz hatással lesz a vesékre.
 
Az ördögi kör itt záródik be, hiszen a vesékben lezajló nátrium-visszatartó folyamatok miatt az érpályákba egyre több folyadék kerül, ami fokozza a magas vérnyomást, és ezzel tovább súlyosbítja a többi tünetet, míg végül a szervezetnek külső segítségre lesz szüksége.
 
A metabolikus szindrómának súlyos szövődményei lehetnek
 
Sajnálatos módon a metabolikus szindróma ma már kisebb vagy nagyobb mértékben, de egyre több gyermeknél jelentkezik, és ha nem avatkozik közbe egy gyermekkardiológus, akkor annak nagyon súlyos következményei lehetnek.
 
Statisztikák igazolják ugyanis, hogy a metabolikus szindróma minden egyes eleme képes akár megháromszorozni a szív- és érrendszeri betegségek, de különösen az olyan súlyos esetek valószínűségét, mint a szívinfarktus vagy az agyi érelzáródás.
 
A gyermekkorban kialakult metabolikus szindróma az oka annak, hogy az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a húsz- harmincéves korosztályon belül a különféle súlyosságú szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
Hívás