Blog
  1. Híreink
  2. Hasznos szemészeti tanácsok télre, ha szeretnénk megőrizni szemünk egészségét
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Hasznos szemészeti tanácsok télre, ha szeretnénk megőrizni szemünk egészségét

Hasznos szemészeti tanácsok télre, ha szeretnénk megőrizni szemünk egészségét

Hasznos szemészeti tanácsok télre, ha szeretnénk megőrizni szemünk egészségét
A téli időszakban testünk bizonyos pontjai az átlagosnál nagyobb megterhelésnek vannak kitéve a környezeti hatások révén. Ilyen például az arcbőr vagy a kéz, melyeken különféle bőrgyógyászati elváltozásokat okozhat a hideg, de van egy szervünk, ami még ezeknél is védtelenebb.
 
Ez nem más, mint a szem. Míg ugyanis az arcunkat és a kezünket eltakarhatjuk ruhával nagy hideg esetén, a szemeinkre szükségünk van ahhoz, hogy elláthassuk a hétköznapi teendőinket, emiatt ez az érzékeny testrészünk fokozott megterhelésnek van kitéve.
 
A nagy mínuszok, a sok szél, a hideg és a meleg helyiségek közötti hőmérsékleti különbségek vagy az ebből fakadó szárító hatás például mind-mind olyan tényezők, amelyek még az egészséges emberek számára is okozhatnak kellemetlenségeket.
 
Bármiféle szemproblémát tapasztalnánk a téli időszakban – vagy az év többi pontján –, az Árvai Medical szemészetén rövid határidőkkel vehetünk részt szakorvosi vizsgálaton, így garantáltan gyors diagnózisban lehet részünk.
 
Ne feledkezzünk meg azonban a prevencióról sem. Az alábbiakban néhány olyan szemészeti tanács következik, amelyek kifejezetten a téli időszakra koncentrálva segítenek abban, hogy megelőzhessük a nagyobb betegségeket és elváltozásokat.
 

Télen is törődni kell az UV-sugárzással


A napszemüveg kapcsán általános tévhit, hogy egy nyári kiegészítő, ami abból a szempontból igaz, hogy a legmelegebb évszakban többet használjuk, de ez nem jelenti azt, hogy télen egyáltalán nem lenne szükségünk rá, hiszen ilyenkor is sok napsugárzás érhet minket.
 
Ez pedig azért jelent problémát, mert a Napból ebben az időszakban is rengeteg UV-sugárzás érkezik, ami negatív hatással van a szem egészségére. Különösen abban az esetben, ha éppen a szabadban, magasabban fekvő hegyeken kirándulunk, esetleg síelünk.
 
Itt fontos kiemelni a hóval borított felszínnek a szemre gyakorolt negatív hatásait. Különösen a vékonyabb légrétegen keresztülhaladó fénysugarak ugyanis a hóval borított fehér felszínen képesek akár 80 százalékban is visszaverődni.
 
Ilyenkor pedig nemcsak a fényhatással kell számolni, az UV-sugarak ugyanúgy lepattannak a fehér hófelszínről, hogy célba vegyék a szemünket. Ezért lényeges, hogy erős napsütésben télen is viseljünk megfelelő szűrővel rendelkező napszemüveget.
 

Ha síelni indulunk, védekezzünk a hóvakság ellen


A téli időszakban még mindig rengeteg ember számára fontosak a különféle, csak ilyenkor űzhető sportok, mint például a síelés, a szánkózás, a snowboardozás vagy a korcsolyázás. Különösen a síelés és a snowboardozás esetén óriási figyelmet kell fordítanunk a hóvakság néven ismert elváltozás megelőzésére.
 
A hóvakság a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy nehezen látunk a hóról visszaverődő napsugárzás miatt. Éppen ellenkezőleg, a hóvakság egy tényleges elváltozást jelöl, méghozzá a szaruhártya megégését, ami jól körülhatárolható tünetekkel jár.
 
Példának okáért a hóvakság során a betegek erős könnyezést tapasztalnak, méghozzá kellemetlen fájdalom, piros szemek, szúró vagy égő érzés, valamint természetesen homályos látás társaságában.
 
A betegség minden esetben szemészeti vizsgálatot igényel – hiszen a tünetek súlyosabb elváltozásra is utalhatnak –, ami azért is fontos, mert a gyógyuláshoz műkönnyre és különféle hámosító készítményekre lesz szükségük a betegeknek, melyek néhány napon belül megszüntetik a panaszokat.
 
Amennyiben olyan téli sportot akarunk űzni, aminek részeként egész álló nap próbára teszi a szemünket a hideg, a szél és az állandó fehérség, akkor mindenképpen vásároljunk magunknak valamilyen síszemüveget, amivel garantáltan megelőzhető a hóvakság és elkerülhető az UV-roncsolás problémája.
 
A megfelelő síszemüveg kiválasztásánál ezért figyeljünk oda a kényelem és a biztonság mellett arra, hogy megfelelő UV-védelemmel legyen ellátva, lencséje pedig sárgás vagy barnás árnyalattal pompázzon.
 
Ma már léteznek speciális dioptriás síszemüvegek is, így aki szemüveget visel, az nyugodtan választhat ilyen típust, amivel kiküszöbölhetők az olyan kellemetlenségek, minthogy szemüveget vagy kontaktlencsét kelljen viselni síelés közben, ami kifejezetten nagy veszélyforrás lehet.
 

A szemüvegeseknél gondot okozhat a korrekció hiánya

 
Inkább közvetett, mint közvetlen szemészeti tanács a téli időszakra, azonban nagyon fontos foglalkozni a szemüvegesek egyik legnagyobb problémájával, mégpedig a korrekció hiányával, ami különösen nagy dioptriaérték esetén a hidegebb évszakban balesetveszély forrása lehet.
 
Ennek az oka, hogy a dioptriás szemüvegek a nagy hőkülönbségek hatására – amikor odakint mínuszok vannak, és hirtelen bemegyünk a meleg lakásba – azonnali párásodást eredményezhetnek, amit még páramentesítő réteggel sem lehet kivédeni.
 
Ez jelentős veszélyforrás, ami ellen csak a kellő mértékű odafigyelés nyútjhat megfelelő védelmet hosszabb távon, vagyis a szemüveges embereknek fel kell készülniük rá, esetleg ilyen esetekben két szemüveget használni.

Mire figyeljünk télen, ha kontaktlencsét viselünk?

 
Elvitathatatlan tény, hogy a hagyományos szemüveghez mérten a kontaktlencse viselése sokkal praktikusabb és egyszerűbb, sőt biztonságosabb, illetve kényelmesebb alternatíva – különösen a téli időszakban.
 
A kontaktlencse ugyanis folyamatosan a test hőmérsékletéhez igazodik, ezért hiába megyünk a kinti hidegből a felfűtött helyiségbe, a hőkülönbség nem jelentkezik párakicsapódásban.
 
Normál esetben a téli hétköznapok semmiféle extra teendőt sem igényelnek a kontaktlencsét viselők számára. Ha a szemünk hajlamos a kiszáradásra, akkor a hideg ezt a hatást fokozhatja, így a lencsékhez mindig használjunk megfelelő mennyiségű műkönnyet, de más egyéb odafigyelésre nincs szükség.
 
Amennyiben téli sportokat űznénk kontaktlencsével, akkor viszont már érdemes lesz odafigyelni néhány apróságra. A legfontosabb például, hogy ilyen időszakban egyszer használatos, azaz eldobható lágy lencséket viseljünk, hiszen ezek egyszerűbben tárolhatók, és nincs probléma a tisztításukkal sem.
 
Ha ez az alternatíva nem opció számunkra, akkor speciális lencsetartó tokot vásároljunk, és azt kis kiszerelésű ápolófolyadék társaságában vízhatlan, jól hőszigetelt helyen tartsuk, méghozzá legalább egy tartalék lencse és egy pótszemüveg mellett.
 

Szemészeti műtétek a téli időszakban

 
Sokan hajlamosak megijedni, ha szemészeti műtétjük éppen a téli időszakra esett, holott ez alapvetően az egyik legszerencsésebb körülmény. A szemészeti műtéteket ugyanis – mivel rendszerint nem sürgős beavatkozások – célirányosan tervezik olyan időszakokra, amikor alacsony a természetes UV-sugárzás mértéke.
 
Ilyen időszak a tél mellett az ősz és a tavasz első harmada. Ez a felépülés szempontjából is nagyon lényeges, így amennyiben téli szemműtétünk lett volna, sokkal könnyebben tudunk vigyázni arra, hogy a beavatkozás utáni 4-6 hetes időszakban a szemünket ne érje erőteljes UV-sugárzás.
 
Mivel ezekben az időszakokban az emberek többsége nem sportol, nem mozog túl sokat, ezért eleve csökken az esetleges sérülések esélye, de műtét után a téli időszakban érdemes kerülni ezeket az aktivitásokat. A hidegtől nem szükséges óvni a szemet, azonban a nagy hőingadozásoktól érdemes kímélni az első napokban.
 
Különösen gyakoriak manapság a szaruhártyán végzett lézeres szemműtétek, melyek látásjavító hatással rendelkeznek, és a téli időszakban nagy figyelmet igényelnek.
 
Ennek az oka, hogy a lézerrel korrigált szem felülete az UV-sugárzás hatására hegesedésnek indulhat. Már a legkisebb mértékű sugárzás is óriási gondot okozhat, ezért fontos gondoskodni a megfelelő UV-védelemről speciális lencsékkel és szemüvegekkel a hétköznapok során.
 
 
Hívás