Blog
  1. Híreink
  2. Hogyan védjük meg fogínyünket?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Hogyan védjük meg fogínyünket?

Hogyan védjük meg fogínyünket?

Hogyan védjük meg fogínyünket?

A helyes fogápolási technika mellett azonban változatos étkezéssel és így ezáltal a megfelelő vitaminok szervezetünkbe juttatásával még egészségesebbé válhatnak fogaink és fogínyünk, aminek megdöbbentő szerepe van a fogsor egészségének megtartásában.

Cikkünkben körbejárjuk, hogy fogínyünket milyen negatív hatások érhetik és melyek azok a legfontosabb vitaminok, amelyek szerepet játszanak fogínyünk egészségének megtartásában.

Milyen az egészséges fogíny?

Amennyiben fogínyünk sima felszínű, lepedéktől és egyéb hibáktól mentes, színe pedig halvány rózsaszín, egészséges fogínyről beszélünk.

Mikor lehet baj a fogínyünkkel?

A fogíny duzzanata, színének elváltozása (amely akár sötét rózsaszínre, lilásra, sötét pirosra is változhat) gyulladásra utal. Az efféle gyulladást legtöbb esetben fogkő okozhatja, de előfordulhat a nem megfelelő fogmosási technika alkalmazása miatt is gyulladás. A fogíny gyulladását eredményezheti vitaminhiány is. Bármi is idézi elő a fogínygyulladást, mindenképpen kezelni kell, hiszen a kezelés nélkül maradt fogínybetegség további kellemetlenségeket, szájüreg-, vagy akár fogágy betegséget okozhat.

Mit tegyünk fogínygyulladás esetén?

Forduljunk szakemberhez! Fogászati kezelés alkalmával könnyen fény derülhet a probléma kulcsára, és gyorsan orvosolható a probléma. Amennyiben nem felületi problémáról van szó, érdemes röntgenfelvételt készíteni a fájó területről, aminek segítségével még pontosabban meghatározható a probléma forrása.

Melyek a legfontosabb vitaminok, amelyekkel hozzájárulhatunk fogaink és fogínyünk védelméhez?

D-vitamin: már születésünktől fogva az egyik legfontosabb vitamin, segíti a kalcium felszívódását és annak a fogainkba való beépülését, ezzel védve a fogzománcot. Forrása: tojássárgája, vaj, csukamájolaj, gomba, napfény, ám ezt természetes módon a téli időszakokban különösen nehéz pótolni, ám tablettával és/vagy a szabadban eltöltött minimum napi 2 órával már sokat tehetünk azért, hogy a D vitamin minél hatékonyabban beépülhessen szervezetünkbe.

C-Vitamin: enyhíti az ínyvérzést, támogatja a fogíny kollagén képződését, antioxidáns hatású. Forrása: gyümölcsök, zöldségek (alma, narancs, citrom, paradicsom, paprika)

Cink: kiemelkedő és különös szerepe a sejtosztódásban és a vitaminok normál anyagcseréjében áll. Forrása: spenót, spárga, zöldborsó, joghurt, zab, szarvashús, borjúmáj.

K-vitamin: szerepe a fogínyvérzés megelőzésében és megszüntetésében áll. Forrása: főként gyógynövényekben található meg, ezen kívül a tejtermékek, a brokkoli, spenót, káposzta is jelentős K-vitamint tartalmaz.

A-Vitamin: védi a fogzománcot, ínyszöveteket. Forrása: répa, halolaj, tojás, máj, vaj.

B6-vitamin: napi szinten szükséges a pótlásam hiszen hiánya fennállásával szájüreggyulladás, vagy a nyelven elváltozások alakulhatnak ki. Forrása: élesztő (szárított), máj, bab, borsó, hal, teljes kiőrlésű gabona, rizs, lencse.

Összegezzünk

Természetesen, mint minden betegségnél, a fogíny esetében is a legegyszerűbb megoldás a megelőzés. Éppen ezért fordítsunk nagy gondot szájápolásunkra, figyeljünk a megfelelő fogmosási technika alkalmazására, mossunk fogat naponta minimum kétszer és étkezésünkkel igyekezzünk a fogaink számára megfelelő vitaminokat tartalmazó ételeket fogyasztani, vagy ezeket a vitaminokat egyéb módon juttassuk be a szervezetünkbe. Ha fogínyünk begyulladt, forduljunk szakemberhez, de panaszmentesség esetén se feledjük el az évi minimum egyszeri fogorvosi kontrollt sem!

Hívás