Blog
  1. Híreink
  2. Így kezdj hozzá az egészséges táplálkozáshoz!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Így kezdj hozzá az egészséges táplálkozáshoz!

Így kezdj hozzá az egészséges táplálkozáshoz!

Így kezdj hozzá az egészséges táplálkozáshoz!

Ez egy határozottan pozitív változásnak tekinthető, ellenben általános probléma, hogy mint megannyi másban, úgy ezen a téren is rohamléptékben próbáljuk meg behozni a lemaradásunkat a fejlődő nyugattal szemben, ezáltal gyakran hiányos-, vagy használhatatlan részinformációk jutnak csak el az emberekhez a témában.

Ez azt eredményezi, hogy bár mindenki az egészséges táplálkozáson stresszel, ellenben csak kevesen tudják, hogy pontosan mit is kellene tenniük vagy enniük ahhoz, hogy étrendjüket így nevezhessék. Márpedig ezt nagyon fontos lenne tisztázni, ugyanis alighanem az egészséges táplálkozás szüli a legtöbb tévhitet, ezáltal ember legyen a talpán, aki eligazodik a sok érv és ellenérv között. Az alábbiakban éppen ezért most rendhagyó módon összegyűjtöttük mindazt, amit fontos beiktatni étrendünkbe ahhoz, hogy azt nagy általánosságban egészségesnek mondhassuk. Fontos azonban, hogy ezek csak és kizárólag az alapok!

Változtassunk főzési szokásainkon és igyunk sok vizet

A magyar konyha ismeretében az egészséges táplálkozás kapcsán az egyik legfontosabb változás a főzési szokásainkat kell, hogy érintse. Felejtsük el például a sütéshez és a főzéshez a zsírt, valamint az étolajat, és használjunk ebből a célból olívaolajat, ami rengeteg telítetlen zsírsavának köszönhetően sokkal jobb hatást gyakorol szívünkre és érrendszerünkre. Ha ez nem áll a rendelkezésünkre, a szója-, a kukorica- és a búzaolaj egyaránt jó választásnak bizonyulnak. Szintén ebből a célból érdemes beiktatni az étrendbe egyre több tengeri halat – rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak –, de ne felejtsük el a zsír és a fehérliszt kivonását, illetve csökkentését, valamint a zöldségfélék fogyasztásának növelését.

Felejtsük el például a sütéshez és a főzéshez a zsírt, valamint az étolajat, és használjunk ebből a célból olívaolajat, ami rengeteg telítetlen zsírsavának köszönhetően sokkal jobb hatást gyakorol szívünkre és érrendszerünkre. Ha ez nem áll a rendelkezésünkre, a szója-, a kukorica- és a búzaolaj egyaránt jó választásnak bizonyulnak.

Szintén ebből a célból érdemes beiktatni az étrendbe egyre több tengeri halat – rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaznak –, de ne felejtsük el a zsír és a fehérliszt kivonását, illetve csökkentését, valamint a zöldségfélék fogyasztásának növelését.

Figyeljünk oda a vitaminokra és az ásványi anyagokra

Az egészséges táplálkozás alapja a változatos étkezés, amivel kapcsolatban fontos odafigyelni arra, hogy minden vitaminból és ásványi anyagból elegendő jusson a szervezetünkbe. Az egyik legfontosabb például a C-vitamin, amit sok zöldséggel és gyümölccsel vihetünk be, míg a másik a D-vitamin, aminek jelentős részét a napsugárzás hatására a szervezetünk állítja elő, de halak és gombák fogyasztásával is rengeteget fogyaszthatunk. Mindkettő általános egészségi állapotunk, immunrendszerünk védelme miatt lényeges! Ezen felül érdemes még odafigyelni az A-, az E- és a legtöbb B-vitamin bevitelére, amelyek miatt rendszerint megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcs elfogyasztása mellett nem igazán kell aggódnunk.

A vitaminok mellett bizonyos ásványi anyagok elegendő meglétére is nagy figyelmet kell fordítanunk! A legfontosabb a cink, ami többek között a sejtmegújuláshoz szükséges, és rengeteg található a tojásban, a tejben, valamint a sajtban is. A másik lényeges a szelén, ami a hüvelyes zöldségekből mutatható ki nagy mennyiségben, de mellettük a magnézium- és kalcium bevitelre is érdemes odafigyelni az idegek és csontjaink egészségének érdekében.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy más vitaminok és ásványi anyagok nem fontosak, pusztán ezekre van nagyobb szüksége szervezetünknek, illetve ezek hajlamosabbak kiürülni szervezetünkből, de megfelelően változatos, sok zöldségre és gyümölcsre épülő táplálkozás mellett biztosak lehetünk abban, hogy testünk egyikből sem szenved majd hiányt.

Hívás