Blog
  1. Híreink
  2. Így kezelhető a szénanátha
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Így kezelhető a szénanátha

Így kezelhető a szénanátha

Így kezelhető a szénanátha
A szénanáthaként ismert betegség valójában nem más, mint egy allergiás eredetű nátha. A lakosság legalább egytized része szenved tőle rendszeresen, számuk pedig évről-évre növekszik, ezért egyre nagyobb terhet jelent az orvosok számára a megfelelő kezelés.
 
Az allergiás nátha panaszait jellemzően fül-orr-gégész szakrendelésen diagnosztizálják és kezelik. A tünetek alapján ma már nemcsak könnyedén feltárható problémáról van szó, hanem a panaszok hatékony enyhítése is egyszerű a megfelelő gyógyszerek által.
 
Mivel az allergiát sokan nem tekintik betegségnek, ezért rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy panaszaikkal nem fordulnak orvoshoz, inkább vény nélkül kapható gyógyszerekkel, alternatív gyógyászattal próbálják eltüntetni a kellemetlenségeket.
 
Ez azonban gyakran nemcsak azért jelent problémát, mert hasztalan, hanem azért is, mert a szénanáthának is lehetnek szövődményei, melyek a modern gyógyászati eszközökkel nagyon könnyedén megelőzhetők lennének.
 
Hogy milyen módszerekkel kezelhető a szénanátha? Az alábbiakban sorra vettük a leghatásosabb készítményeket, melyek az orvosok rendelkezésére állnak.
 

Antihisztaminok


 
Tudni kell, hogy az allergiás nátha tüneteit jellemzően túlérzékenységi reakciók váltják ki, aminek részeként hisztamin szabadul fel a szervezetben. Ez az anyag okozza a szénanátha kellemetlen tüneteinek jelentős részét.
 
Az ilyen problémák ellen ideálisak az első- és másodgenerációs antihisztaminok. Működésük lényege, hogy az alkalmazást követően megakadályozzák a hisztamin felszabadulását, ezáltal nagyon hamar megállítható velük a kellemetlen orrfolyás, orrviszketés, sőt a tüsszögés is.
 
Mivel az orrdugulást nem a hisztamin idézi elő, ezért konkrétan a szénanátha ilyen típusú tüneteire ezek a gyógyszerek nem túl hatékonyak, legfeljebb közvetett formában befolyásolják a nyálkahártya duzzanatát.
 

Első- és másodgenerációs antihisztaminok


 
Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már megkülönböztethetünk első- és másodgenerációs antihisztaminokat is. Az elsőgenerációs típusok bár még mindig magas hatásfokkal alkalmazhatók, azonban mellékhatásaik miatt ma már szinte egyáltalán nem írják fel őket az orvosok.
 
Az ilyen típusú hisztaminok ugyanis erőteljes fáradékonyságot, aluszékonyságot, levertséget idéztek elő, drasztikusan csökkentették a koncentrációs képességet, mindemellett pedig még szájszárazságot is előidéztek – ami további kellemetlenségekkel járt.
 
A második generációs hisztaminok esetében ilyen probléma már nem tapasztalható, mert hatásukat nem a központi idegrendszerben fejtik ki, így csak nagyon minimális mértékben álmosítanak, azaz rendszeres szedésük nincs hatással a mindennapokra, ezáltal a járművezetésre sem.
 
Az elsőgenerációs antihisztaminok bár még mindig kaphatók, ma már csak nagyon kivételes esetben – például terhességnél – alkalmazzák őket, többségében azonban inkább az újgenerációs típusok kerülnek felírásra.
 
Ezek a második generációs gyógyszerek ugyanis nem a központi idegrendszerben fejtik ki hatásukat, hanem a perifériás H1-receptorokhoz kötődnek hozzá, és így akadályozzák meg, hogy a hisztamin kellemetlen allergiás reakciókat okozzon.
 

Vényköteles és vény nélkül kapható antihisztaminok


 
A legtöbb antihisztamin a vényköteles gyógyszerek táborába sorolható, azonban bizonyos típusaik, mint a cetirizin- vagy a loratadin-tartalommal rendelkező készítmények vény nélküli formában is kaphatók.
 
Tudni kell azonban, hogy ezek csak eseti jelleggel vagy enyhébb tünetek mellett hatékonyak, mert a vény nélküli antihisztaminok vagy nagyon kis kiszereléssel-, vagy csökkentett hatóanyaggal rendelkeznek vényköteles társaikhoz viszonyítva.
 
A vény nélküli megoldások azzal indokoltak, hogy az átmeneti allergiás panaszoktól szenvedők számára ezek a gyógyszerek is jó hatást kínálnak, de tartós tünetek esetén fontos szakorvoshoz fordulni és inkább erősebb antihisztaminokkal gondoskodni a kezelésről.
 
Érdekesség, hogy bár az egyes antihisztaminok között a hatóanyag tekintetében csak minimális eltérés tapasztalható, sokan mégis jelentős különbségeket tapasztalnak a gyakorlatban, vagyis egyik szert hatékonyabbnak érzik a másiknál.
 
Ezért gyakori eset, hogy a szakorvosok kísérleteznek az egyes gyógyszerekkel, azaz sokaknál csak a gyógyszerváltás hozhatja el a megoldást a tünetek enyhítésére.
 

Helyi antihisztaminok


 
Az antihisztaminok közül érdemes kiemelni még a nem szisztémás-, hanem helyi használatú gyógyszereket. Ilyenek például az antihisztamin tartalmú orrsprayk, melyek szintén léteznek vényköteles és vény nélküli formában is.
 
Az orrdugulásra egyik sincs hatással, ellenben az orrfolyást, az orr kellemetlen, viszkető érzését, valamint a tüsszögést képesek mérsékelni.
 
A szájon át szedhető gyógyszerhez hasonlóan ugyanúgy előidézhet némi fáradtságot és álmosságot, további hátránya azonban, hogy a garatba lecsorogva kellemetlen ízhatást válthat ki.
 

Orrdugulás ellen


 
A szénanátha egyik kellemetlen velejárója az orrdugulás. Mint fentebb már említettük, az antihisztamin ezt a tünetet nem tudja eltüntetni – legfeljebb csak közvetetten mérsékelni –, azonban vannak olyan orrsprayk, melyek ma már igencsak hatékonyak ezen a téren.
 

Orrspray használata


 
Az orrdugulás ellen a legjobb és leghatékonyabb módszer minden esetben az orrspray használata lesz. A megfelelő porlasztófejjel rendelkező eszközökkel vagy turbuhaler segítségével ezek a készítmények ma már nagyon hatékonyan eljuttathatók a nyálkahártyára, ami fokozza hatásukat.
 
Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb ilyen orrspray szteroidot tartalmaz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs azonnali hatása, nem csökkenti rögtön az orrdugulást, csak néhány nap múlva számolhatunk a tünetek csökkenésével.
 
Ennek az oka nem más, minthogy szénanátha során gyulladás lép fel a nyálkahártyán, aminek hatására az erek kitágulnak. Az orrsprayk ezeknek az összehúzását mérsékelik, amihez szükség van néhány nap alkalmazásra, hiszen a duzzanat nem csökken azonnal.
 
Bár a szteroidos orrsprayket jellemzően csak orvosi rendelvényre kaphatjuk, azonban így is lényeges, hogy mindig betartsuk velük az orvos utasításait, hiszen hosszabb távon kellemetlen mellékhatásokat eredményezhetnek.
 
Így is előnyösebbek, mint a hagyományos orrsprayk, hiszen ezek hatására az orrban értágulat és nyálkahártya duzzanat jöhet létre, a megvonással pedig a tünetek tovább súlyosbodhatnak, ezért az orrdugulást csökkentő szerek többsége csak 7-10 napon át alkalmazható.
 
Akinek tartós kezelésre van szüksége, annak szteroidot, antihisztamint vagy kromoglikátot tartalmazó készítményeket és orrsprayket kell használnia, de azt is kizárólag orvosi utasításnak megfelelően.
 

Szájon át szedhető gyógyszerek orrdugulás ellen


 
Kevesen tudják, de az orrdugulás nemcsak lokálisan ható orrspraykkel mérsékelhető, hanem szájon át szedhető gyógyszerekkel is. Különösen antihisztaminnal kombinálva ezek a vényköteles szerek nagyon hatásos módon képesek hosszabb távon is kezelni a problémákat.
 
Noha kezdetben nem olyan gyors hatásúak, mint az orrsprayk, azonban tartós alkalmazás mellett is megállják a helyüket, méghozzá hatékonyságuk csökkenése nélkül.
 
Működési elvük az általános érösszehúzó hatásban keresendő, ami természetesen közel sem csak az orrban, hanem az egész testen megjelenik, ezért különösen a szív- és érrendszeri betegségtől szenvedők számára az ilyen készítmények szedése mindig nagy körültekintést igényel.
 

Kromoglikát tartalmú gyulladáscsökkentő készítmények


 
A kromoglikátot tartalmazó gyulladáscsökkentő készítmények azok, amelyeket lehetőségünk nyílik hosszabb távon is alkalmazni különösebb mellékhatások nélkül. Működési elvük lényege, hogy megakadályozzák a hisztamin felszabadulását a szervezeten belül.
 
Ezzel az allergiás tünetek teljesen a háttérbe szoríthatók, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő hatás kialakulásához folyamatos, legalább 2-4 hetes szedésre van szükség, tehát akut állapotoknál nem jó alternatíva.
 
Ezért nagyon fontos előre tervezett formában alkalmazni, így ha a páciensnél már bizonyított az allergia, akkor az aktív szezon előtt legalább egy hónappal már adagolni kell, az allergiás időszak végéig folyamatosan alkalmazni.
 
Magára az orrdugulásra ezek a szerek nem túl hatásosak, de az orrfolyást, az orrviszketést és a tüsszögést képesek megfelelően elmulasztani. A legnagyobb hátrányuk, hogy naponta akár 4-6 alkalommal is alkalmazni kell őket az optimális hatás érdekében.
 
Ez gyakran nehézséget okoz a páciensek számára, miközben az ilyen típusú készítmények nagy előnye, hogy nem idéznek elő hozzászokást, sőt semmilyen kedvezőtlen hatással sem járnak, így kisgyermekek, sőt kismamák is alkalmazhatják.
 

Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő készítmények


 
Az allergiás nátha esetén a leghatékonyabb gyógyszerek minden kétséget kizáróan a szteroidot tartalmazó készítmények. Ennek az oka, hogy nagyon összetett gyulladásgátló hatással rendelkeznek, ezért az allergiás nátha minden egyes kellemetlen tünetét képesek csökkenteni.
 
Nagy előnyük, hogy már két-három nap után kifejtik teljes hatásukat, és már az első adag alkalmazását követően érezhetően megszüntetik vagy mérsékelik az egyes tüneteket.
 
Nagyon sokféle típusú szteroidos gyulladáscsökkentő készítmény található a patikákban, melyek hasonló összetétellel rendelkeznek, mégis gyakori, hogy valamelyiket sokkal kedvezőbb hatásúnak ítélik meg a páciensek, ezért sokszor lehet szükség a gyógyszerekkel való kísérletezésre.
 
Szintén az előnyösebb tulajdonságaik között említik, hogy szisztematikus mellékhatásokat egyáltalán nem okoznak, maximum helyi irritációt tudnak kiváltani az orrban.
 
Egészen ritkán előfordulhat, hogy az arra érzékenyebbeknél az orrsövény kifekélyesedik a gyakori használat miatt, de ez körültekintő alkalmazással könnyedén elkerülhető, elegendő csak az orrspray használatakor a permetet az orrjárat külső oldala felé irányítani.
 

Szemtünetek ellen


 
A szénanátha által előidézett szemtünetek külön történő mérséklése nagyon ritka, hiszen a szisztémás antihisztaminok, sőt a helyi hatású szteroidok egyaránt jó hatást gyakorolnak a kipirosodott, könnyező, váladékozó szemekre.
 
Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor ezeknek a hatékonysága nem elég, és specifikus gyógyszerek alkalmazására van szükség. Ebből a célból ma már kaphatók allergia elleni szemcseppek, melyek zöme vény nélkül kapható, ha szükség van rá.
 
Tudni kell azonban, hogy mikor és melyiket válasszuk! A kromoglikátot tartalmazó szemcseppek például inkább akkor megfelelőek, ha megelőzésre alkalmazzák őket, az antihisztaminnal dúsított típusok pedig akkor, ha már kialakult tüneteket szeretnénk enyhíteni.
 
Érdemes óvakodni azoktól a készítményektől, melyek helyi érszűkítő hatást váltanak ki a szemben. Bár ezek is nagyon hatékonyak, szintén vény nélkül kaphatók, azonban könnyen hozzászokhat a szem, ami túlzott kiszáradáshoz és egyéb kellemetlen szövődménytünetekhez vezethet.
 
Hívás