Blog
  1. Híreink
  2. Így zajlik a lipóma eltávolítása sebészeti úton
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Így zajlik a lipóma eltávolítása sebészeti úton

Így zajlik a lipóma eltávolítása sebészeti úton

Így zajlik a lipóma eltávolítása sebészeti úton
A lipómák jellemzően jóindulatú daganatos elváltozások, melyeket a köznyelv gyakran nevez zsírdaganatnak is. Azon túl, hogy ez az elnevezés nem áll messze a valóságtól, valójában félrevezető, hiszen a zsírszövet ilyen elváltozásai lehetnek rosszindulatúak is, a lipómák azonban nem.
 
A legtöbbször ezek a daganatok esztétikai problémákat okoznak a páciensek számára, így eltávolításuk jellemzően ilyen okból kifolyólag történik, de bizonyos esetekben fájdalmat is tudnak okozni, ami szintén nyomós érv az eltávolításuk mellett.
 
A zsírdaganatok a szervezet bármelyik pontján előfordulhatnak, de a legtöbb esetben a karokon, a hónaljban, a vállakon, a nyakon, a combokon és a mellkasi régióban találkozni velük. Leginkább a lágyrészek elváltozásai, de kisebb eséllyel minden testrészen megjelenhetnek.
 
Érdekesség, hogy a lipóma sokkal nagyobb arányban érinti a férfiakat, mint a nőket, és esetükben is leginkább 40-60 éves kor között lehet találkozni ezzel az elváltozással, ami sok esetben igényel sebészeti beavatkozást.
 
A legtöbbször bőrgyógyász vagy plasztikai sebész végzi az eltávolítást ambuláns sebészeti beavatkozás részeként, a legtöbbször kimetszéses technikával, de van olyan is, amikor a lipómát egy pattanáshoz hasonlóan egyszerűen kinyomják – vagy a kettőt kombinálják – azért, hogy a felhalmozódott zsírszövetek eltávolításra kerüljenek.
 

Mi az a lipóma?

 
A lipóma egyfajta jóindulatú daganatos elváltozás, a zsírszövet kóros felhalmozódása. Ezért ismert sok esetben egyszerű zsírdaganatként, melyek gyakran teljesen észrevétlenek maradnak, ha a páciens vastagabb zsírpárnákkal rendelkezik, hiszen ilyenkor ezek a daganatok elvesznek a bőr alatt.
 
Amennyiben azonban nagyobb méretűek a lipómák, akkor gyakran kitüremkednek a bőr alól, és nemcsak esztétikailag, hanem más tekintetben is megkeseríthetik az érintettek mindennapjait, így például akadályozhatják a mozgást, fájdalmassá tehetnek bizonyos mozdulatokat.
 
Léteznek egészen óriásira nőtt, akár nagyobb ökölnyi, vagy még ennél is jelentősebb kiterjedésű lipómák, melyekre a folyamatos növekedés a jellemző. Sok betegnél már egészen fiatalon megjelennek, azonban évekig, nem ritkán évtizedekig észrevétlenek maradhatnak. Leginkább ez az oka annak, hogy a páciensek többségénél csak 40-50 éves kor környékén kerülnek diagnosztizálásra ezek az elváltozások.
 

Mitől alakul ki a lipóma?

 
Miközben a lipóma összetétele jól ismert, hiszen a jóindulatú daganatos elváltozások egyik leggyakoribb típusáról beszélünk, az orvostudomány előtt azonban még mindig rejtély, hogy pontosan mitől alakulnak ki a testen.
 
Bizonyítást nyert, hogy a lipómára való hajlam örökölhető, amennyiben tehát a felmenőink között volt valakinek ilyen problémája, akkor nagyobb valószínűséggel fordulhat majd elő az utódok között.
 
A legnagyobb gondot az okozza, hogy a lipómák nem előzhetők meg, és a kutatások alapján hajlamosító tényezőkről sem igazán lehetne beszélni, hiszen vékonyabb testalkatú emberek körében ugyanúgy jellemző, mint az elhízottak között.
 
Manapság valamennyi betegség kapcsán felmerül a kialakulás hátterében meghúzódó lelki ok. A lipóma kapcsán is gyakran hallani erről, azonban hiába indítottak komplett tanulmányokat a téma kapcsán, egyelőre még nem sikerült bizonyítani, hogy a mentális panaszok és a zsírdaganat kialakulása között van-e bármiféle átfedés vagy kapcsolat.
 
Ez azonban még közel sem jelenti azt, hogy nincs, azaz nem lehet kizárni, hogy például egy súlyosabb pszichés betegség vagy valamilyen trauma nincs hatással arra, hogy egy zsírdaganat kialakuljon, ennek a bizonyítása azonban még további kutatásokat igényel.
 

Mikor van szükség a lipóma eltávolítására?

 
A lipómák esetében egyáltalán nem ritkák az olyan típusok, amelyek semmiféle kellemetlenséget nem okoznak, tehát nem fájnak és még esztétikailag sem befolyásolják a beteg megjelenését. Ilyen esetekben a beavatkozás nem szükségszerű, ellenben az alapos kivizsgálás és a rendszeres kontrollvizsgálat megkerülhetetlen.
 
Az ilyen típusú zsírdaganatokról tudni kell, hogy folyamatos növekedésben vannak, így könnyedén előfordulhat, hogy egy éveken át tünetmentes lipóma negatív hatást gyakorolhat a közeli idegekre, erekre vagy ízületekre, és egyik napról a másikra fájdalmas elváltozássá változhat.
 
Ez különösen a mélyen ülő, kötőszöveteket érintő lipómák esetén okozhat tényleges problémákat – gyakran szövődményeket is –, így elzáródásokat vagy vérzéseket, miközben folyamatos nyomást fejtenek ki például szervekre.
 
Ez a fajta elváltozás szerencsére kifejezetten ritka, a lipómás betegeségek alig egyetlen százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Ennek az oka, hogy egy zsírdaganat nagyon sokféle lehet, ezért gyakran produkál változatos tüneteket, amiért elengedhetetlen, hogy mindig szakember állítsa fel a diagnózist.
 
Érdemes a háziorvos mellett legalább egy bőrgyógyászt felkeresni, aki valamilyen eltérés vagy más egyéb esetén úgyis további vizsgálatokra küld minket. A fizikai vizsgálatok mellett ugyanis gyakran szükség lehet valamilyen radiológiai képalkotásra, így például röntgenre, ultrahangra, CT-re vagy MRI-re.
 
Mivel a lipóma hátterében rosszindulatú elváltozás is állhat, ezért ezekre a vizsgálatokra a legtöbbször szüksége lesz az orvosnak, hiszen a kezelés előtt mindig ki kell zárnia, hogy nem liposzarkómáról van szó, ami szintén a zsírszövetekben jelenik meg, illetve a nyirokcsomókra is átterjed.
 
Hogy a lipómákból hosszabb távon liposzarkómák válhatnak-e, az egyelőre nem bizonyított tény, de vannak orvosok, akik szerint igen, hiszen teljesen hasonlóak, ezért nemcsak a pontos diagnózis felállítása lényeges, hanem a legtöbb szakorvos a zsírcsomó eltávolítását is szorgalmazza.
 

Miért érdemes eltávolítani a lipómát?

 
A lipóma eltávolításáról még ma is megoszlanak a vélemények az orvosok között. A fájdalmatlan, problémákat nem okozó zsírdaganatok esetén ugyanis sokan feleslegesnek tartják a műtéti beavatkozást, míg vannak, akik ilyen esetekben is azonnali eltávolítást sürgetnek.
 
Részben ezért gyakran a páciensen is múlik, hogy sor kerül-e a műtétre vagy sem. Mivel a lipóma könnyen összetéveszthető a liposzarkómával, ezért az alapos vizsgálat, illetve legalább egy másodvélemény mindig hasznos lehet, hiszen az egyik ártalmatlan, a másik viszont rosszindulatú elváltozás.
 
Ezért érdemes mérlegelni a műtéti beavatkozás előnyeit és hátrányait!
 

A lipóma sebészeti úton történő eltávolításának előnyei:

  • A legfontosabb előny, ami a lipóma eltávolítása mellett szól, az nem más, minthogy a probléma ideális esetben végérvényesen megszüntethető, ezáltal a zsírdaganat növekedése megállítható.
  • Az eltávolítás során könnyű szövetmintát venni és az orvosok is jobban megbizonyosodhatnak róla, hogy nem rosszindulatú liposzarkóma, hanem egy ártatlan lipóma okozta a tüneteket.
  • A zsírdaganat eltávolításával a betegeknek nemcsak a közérzetük javul, hanem a mentális állapotuk is – a kinövés sokakban állandó aggodalmat vet fel –, miközben az esztétikai oldalt sem szabad figyelmen kívül hagyni.
  • Ha a lipóma időben feltárásra kerül, szinte nyom nélkül, egy minimális hegesedéssel eltávolítható, noha a nagyobb zsírdaganatok esetében azonban már látványos hegek és horpadások maradhatnak vissza.
 

A lipóma sebészeti úton történő eltávolításának hátrányai:

 
  • A sebészeti beavatkozás után a lipóma eltávolításának a helyén irritáció-, ritkán fertőzésveszély léphet fel.
  • Az eljárás minden esetben hegesedéssel jár, azonban rajtunk is múlik, hogy mekkorával. Minél előbb fordulunk orvoshoz, annál kisebb műtéti heg marad hátra.
  • Fontos tudni, hogy a lipóma hajlamos ismételten kiújulni és megjelenni vagy pontosan ugyanott, mint korábban, vagy a környező szöveteken belül.
 

A lipóma eltávolításának a folyamata

 
A lipóma eltávolításához kapcsolódó műtét ma már rutinbeavatkozásnak számít, azonban így is vannak sarkalatos pontjai. Ilyen például, hogy minden esetben legalább egy bőrgyógyásszal vagy szakorvossal konzultáljunk – elsődlegesen a pontos diagnózis érdekében.
 
A konzultáció azért is nagyon lényeges, mert ilyenkor lehetőség nyílik a kapcsolódó részletek átbeszélésre, hogy vannak vagy voltak-e olyan elváltozások, esetleg korábbi műtéti beavatkozások, amelyek akadályozhatják vagy problémássá tehetik a lipóma eltávolítását.
 
A sebész alaposan tanulmányozza a kórtörténetet, rengeteg kérdést feltesz a páciensnek, miközben egészségügyi állapotának felmérésére is nagy gondot fordít. A precíz feltárás érdekében a beavatkozást megelőzően különféle vizsgálatokra lesz szükség.
 
A laborvizsgálat elkerülhetetlen, de ezen felül ultrahang-, CT- vagy MR-vizsgálatok egyaránt fontosak lehetnek annak érdekében, hogy a zsírdaganat kiterjedése, elhelyezkedése és egyéb tulajdonságai feltárhatók legyenek.
 
A szakorvossal ezen felül át kell beszélni, hogy milyen gyógyszerek szedése javasolt vagy nem javasolt a műtét előtt, alatt és után, de bizonyos ételek vagy italok elhagyása is kilátásba kerülhet. Az utasításokat minden esetben tartsuk be!
 
Mivel a lipóma eltávolítása az esetek döntő többségében egynapos sebészet részeként történik, ezért gondoskodjunk róla, hogy a beavatkozás után otthon megfelelő közegben tudjunk lábadozni és legyen valaki, aki segíti az ellátásunkat, illetve a rehabilitációnkat.
 
Konkrétan a beavatkozás ritkán vesz igénybe több időt 20-45 percnél, noha ezt az időtartamot nagyban befolyásolja, hogy a lipóma mekkora méretű és pontosan hol helyezkedik el. A beavatkozás során hagyományos, azaz nem felszívódó varratok kerülnek alkalmazásra.
 
Ezek eltávolítására a műtét után legalább 5-, legfeljebb 7 nappal később kerül sor. A teljes gyógyulás körülményektől függően akár több hétig is eltarthat, jelentősebb kímélésre azonban csak a varratszedés utáni egy-két napig van szükség.
 
A műtéttel eltávolított zsírcsomóból minden esetben mintát vesznek, majd szövettani vizsgálatra küldik annak érdekében, hogy teljességgel kizárható legyen a rosszindulatú daganat lehetősége. 

Milyen szövődményei lehetnek a lipóma eltávolításának?

 
Mint minden műtéti beavatkozásnak, úgy természetesen a lipóma eltávolításának is lehetnek szövődményei, ami általában mindig a páciensektől és a körülményektől függ. Az esetek döntő többségében a műtét után nincsenek szövődmények, azonban érdemes számolni velük, hiszen korai felismerésükkel könnyedén megakadályozhatók az esetleges súlyosabb állapotok.
 
A lipóma eltávolítás ma már a biztonságos sebészeti beavatkozások közé sorolható, azonban így is előfordulhatnak olyan szövődmények, mint a hegesedés, a zsírdaganat helyén keletkező horpadás, az esetleges vérzés vagy váladékozás, az érintett környezet zsibbadása, viszketés, illetve lázas állapot.
 
A súlyosabb szövődmények közé sorolható a fertőzés, ami jellemzően az utókezelés hiányosságai miatt jelentkezhet. Szintén ebbe a kategóriába tartozik a lipóma kiújulását is, ami valamikor a nem megfelelő alaposságú eltávolítástól, valamikor a beteg állapotától és genetikai hátterétől is függ.
 
Hogy a lipóma után milyen ütemben gyógyul a páciens, az minden esetben függ a kortörténettől, a zsírdaganat méreteitől, valamint természetesen rengeteg egyedi tényezőtől is.
 
Ilyenek például, hogy a páciensnek milyen egyéb betegségei vannak, mennyire fordított nagy gondot a felépülésre, a pihenésre és így tovább.
 
 
Hívás