Blog
  1. Híreink
  2. Itt a tavasz: Milyen módszerrel halványíthatjuk a szeplőket és májfoltokat?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Itt a tavasz: Milyen módszerrel halványíthatjuk a szeplőket és májfoltokat?

Itt a tavasz: Milyen módszerrel halványíthatjuk a szeplőket és májfoltokat?

Itt a tavasz: Milyen módszerrel halványíthatjuk a szeplőket és májfoltokat?

Tudnunk kell, hogy ezen esztétikai „kellemetlenségek” kóros következménnyel nem járnak, ám azok, akinek a bőrén ilyen elváltozások jelennek meg, fokozottabban kell ügyelniük a bőrvédelemre.

Szeplő és májfolt

A szeplő (ephelis) a bőr elváltozásai közül a legenyhébb fokozatú festékzavar, ami főként az érzékeny bőrűeknél jelenik meg jellemzően tavasszal vagy hosszabban tartó napozás következményeként és ősszel illetve a tél folyamán el is halványodnak.

A májfoltok (chloasma) esetében több okot is megemlíthetünk, amelyek hatására a bőr felszínén megjelenhetnek ezek a kellemetlen elváltozások. Ilyen lehet a túlzott napozás vagy a megváltozott hormonrendszer, ami leggyakrabban a hosszabb ideig tartó fogamzásgátló szedésének hatására vagy a terhesség során fordul elő.

Hogyan előzzük meg a szeplők és a májfoltok kialakulását?

  • Védjük bőrünket már a kora tavaszi időszakban!
  • A kisgyermekek bőrének védelme kiemelten fontos, óvjuk bőrüket megfelelő krémekkel!
  • Használjunk magas faktorszámmal (50 SPF) ellátott, lehetőleg gyógyszertárban vásárolt, jó minőségű fényvédőt!
  • Hagyjunk fel a szoláriumba járással!

Mit tehetünk, ha már megjelentek a szeplők és a májfoltok?

Először is kiemelten fontos, hogy bármilyen jellegű kezelés megkezdése előtt, mindenképpen konzultáljon bőrgyógyásszal! Amennyiben a kellemetlen bőrelváltozást okozó szeplő vagy májfolt már megjelent a bőrünkön, több módszer is létezik azok halványítására.

  • hámlasztó kezelés, amelyet akár otthon is elvégezhetünk
  • bőrcsiszolással járó kezelések
  • lézere kezelés
  • kémiai hámlasztás

Bármely fenti kezelést választjuk, érdemes azokat a téli időszakra időzíteni, amikor a bőr még nincs kitéve az erősebb napsütésnek.

Tudnunk kell, hogy léteznek májfolthoz hasonló bőrelváltozások is, amelyek hátterében már sokkal komolyabb betegségek is állhatnak, mint például egy anyagcsere-betegség vagy egy daganatos megbetegedés. Éppen ezért, ha ilyen jellegű elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, érdemes a diagnózis felállításában szakorvos véleményét kérni.

Hívás