Blog
  1. Híreink
  2. Megérkezett a nyár – tudományos nap az UV-sugárzás veszélyeiről
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Megérkezett a nyár – tudományos nap az UV-sugárzás veszélyeiről

Megérkezett a nyár – tudományos nap az UV-sugárzás veszélyeiről

Megérkezett a nyár – tudományos nap az UV-sugárzás veszélyeiről

A naptár már sokak örömére a nyarat mutatja, itt van a strandszezon, aktuális kérdés tehát ismét az UV-sugárzás veszélyeire felhívni a figyelmet.

Tudományos nap az UV-sugárzás veszélyeiről, a védekezés módjairól

Ennek megfelelően – mint ahogy minden év májusában, így ezúttal is – megtartotta figyelemfelhívő rendezvényét a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület (NTT) a témával kapcsolatban 2016. május 25-én. Az NTT és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által tartott sajtótájékoztatót a terület jeles szakértőinek előadásai követték.

Statisztika, megelőzés, kockázati tényezők

Hogy az NTT rendezvénye évről évre mennyire aktuális, jól bizonyítják Wikonkál Norbert bőrgyógyász szavai. A szakorvos leszögezte:

a melanoma – azaz a festéksejtekből kiinduló bőrrák – 1996-ban 265 ember haláláért volt felelős, 2015-re azonban ez a szám a 2500-at is elérte.

Wikonkál szerint ma annyira meghatározó az UV, különösen az UV-B sugárzás és a genetika szerepe a betegség kialakulásában, hogy annak elkerüléséhez környezettudatosnak és öntudatosnak kell lennünk. Jól kell ismerni saját anyajegyeinket, hiszen a későn felismert melanomának már rossz a túlélési aránya, ezért a megelőzés szerepel a rák e típusának kivédésében az első helyen. Épp emiatt is hangsúlyozta, hogy abban az esetben is szükséges bőrgyógyász szakorvos felkeresése szűrés céljából, ha az otthoni önvizsgálat során nem találunk anyajegyeinken változásokat.

Wikonkál a rizikófaktorok kapcsán hozzátette, hogy könnyebben kaphatnak bőrrákot a beltéri munkahelyen dolgozók, vagy akik a megfelelő sugárzás elleni védekezés hiányában nem lebarnulnak, hanem leégnek. Ugyanakkor a magasabb szociális státusz is a közvetett hajlamosító okok között szerepel, tekintettel arra, hogy nagyrészt az ide tartozó személyek engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak más, nem a bőrtípusuknak megfelelő országokba (pl. amikor fehér bőrűek mennek Ausztráliába), ahol magasabb az UV-sugárzás. Végül megjegyezte, hogy ötven emberből kerül ki egy megbetegedés, ami viszonylag magas kockázatnak minősül.

Az UV-sugárzás erősségének okai, 2015-ös magyarországi adatok

Ahhoz, hogy elkerülhessük az erős UV-sugárzást vagy időben tudjunk védekezni ellenük, ismernünk kell a sugárzás erősségét befolyásoló tényezőket – hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán, légkörfizikus. Ezek közül a legmeghatározóbbak az alábbiak:

  • a Nap horizont feletti magassága
  • pozíciónk az Egyenlítőhöz képest (az Egyenlítő felé közeledve egyre erősebb a sugárzás mértéke)
  • tengerszint feletti magasság (felfelé haladva növekszik)
  • évszak
  • ózonréteg aktuális ózontartalma
  • felhőzet (a zárt felhőzet csökkenti az erősséget, szakadozott felhőzetnél viszont nagyobb lehet az erősség mértéke, mint felhőmentes égen, tekintettel arra, hogy a felhők visszaverik a sugárzást

A fenti ismeretek birtokában már megfelelően kialakítható a sugárzás elleni védekezés.

Tóth szerint a 2015-ös magyarországi nyár több szempontból is extrém volt. Rekordot jelentett például azon napok száma, amikor az UV-sugárzás maximuma elérte a 7,5-ös értéket, 54 ilyen nap volt 2015-ben hazánkban. De más adatok is eltérést mutatnak a korábbi időszakokhoz képest: 2015. augusztus 27. és szeptember 2. között 30 százalékos sugárzásemelkedés volt megfigyelhető. Hőhullámban is az átlagosnál többen volt részünk a tavalyi évben. Ilyenkor sokszor magas az UV-sugárzás is, azonban nem törvényszerűen a felhőmentes időhöz tartoznak a legmagasabb UV-értékek. Kicsit felhősebb égbolt nagyobb értékeket eredményezhet a fentebb már részletezett jelenség miatt.

Az OMSZ szakemberei többek között felhívták még a figyelmet a szervezet honlapján található, folyamatosan frissülő országos UV index előrejelzésre, valamint a Meteora nevű applikációra is. Az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazásával ugyanis megjeleníthetők az előrejelzett UV-adatok, illetve az - egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő - leégési idő.

Az elhangzottak összefoglalásaként a rendezvény szakemberei kiemelték: a melanoma és általában a bőrrák egyes típusainak kialakulását leghatékonyabban a megelőzéssel védhetjük ki. A prevenció során egyaránt fontos az alapvető fizikai ismereteink révén az erős sugárzás elkerülése, illetve az az elleni védekezés, valamint az anyajegyeink ismerete, önvizsgálata. Legalább ennyire hangsúlyos a bőrgyógyász szakorvosnál történő legalább évi egyszeri szűrésen való részvétel is. Ez utóbbi meghatározó szerepe azért is kiemelkedő, mert a betegség diagnosztizálása már azelőtt is megtörténhet, hogy mi magunk észlelnénk anyajegyeink változását, a vizsgálat pedig gyors és teljesen fájdalommentes.

Hívás