Blog
  1. Híreink
  2. Mi az az akne, és mikor kell vele bőrgyógyászhoz fordulni?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mi az az akne, és mikor kell vele bőrgyógyászhoz fordulni?

Mi az az akne, és mikor kell vele bőrgyógyászhoz fordulni?

Mi az az akne, és mikor kell vele bőrgyógyászhoz fordulni?
Az akne egy nagyon gyakori bőrbetegség, mely a legtöbbször a tinédzserkorúakat és a fiatal felnőtteket érinti. Elterjedtségét jól mutatja, hogy a 12-24 évesek között ötből legalább négyen szenvednek tőle életük során.
 
Noha alapvetően a kamaszkorhoz köthető betegség, valójában azonban minden életkorban megjelenhet, így különösen gyakori például a 20-30 éves felnőtteknél, de akár sokkal később, egészen a változó kor indulásáig okozhat kellemetlenségeket.
 
Sok esetben orvosi beavatkozás nélkül, otthoni módszerekkel, kellő odafigyeléssel is kordában tartható, azonban gyakran van szükség bőrgyógyász szakorvos felkeresésére – különösen felnőttkorban – azért, hogy tartós megoldás születhessen a problémára.
 
Hogy mikor jön el az a pont, amikor orvosi segítségre van szükségünk az aknéval, egyáltalán mi ez a betegség és milyen jellegzetességei vannak? Aktuális cikkünkből kiderül!
 

Mi az az akne?


 
Az akne valójában nem más, mint egy olyan bőrbetegség, aminek hatására pattanások vagy kelések jelennek meg az arcbőrön. Részeként a bőr pórusai eltömődnek, és emiatt gyulladások, gennyes gócok keletkeznek.
 
Nem nevezhető súlyos állapotnak, ellenben nagy fájdalmakkal járhat, súlyos mentális stresszt idézhet elő – különösen kamaszkorban –, sőt akár tartós stigmaként is nyoma maradhat, hiszen az ilyen elváltozások nem ritkán a bőr hegesedésével gyógyulnak.
 
Leginkább a serdülőkorban jellemző probléma, és míg ebben az időszakban inkább a fiúknál jellemző, addig később – különösen felnőttkorban – leginkább a nők szenvednek tőle.
 
Nem ritka, hogy terhesség során vagy menstruáció előtt, esetleg hormonális fogamzásgátlók vagy egyéb hormontartalmú készítmények szedésekor enyhébb vagy súlyosabb aknés állapotok alakulnak ki.
 
Fontos tudni azonban, hogy az akne ma már egy nagyon jól kezelhető betegség, így a megfelelő gyógyszerek alkalmazásával nemcsak a pattanások kialakulása mérsékelhető, hanem az általuk előidézett hegesedés mértéke is.
 

Az akne típusai


 
Az akne jellemzően a test azoknak a pontjain alakul ki, ahol sok a faggyúmirigy, így az arc mellett gyakori a nyaki régióban, a mellkason, a háton és a vállakon. Többféle típusa ismert, melyek közül az alábbiak a legáltalánosabbak:
 
  • Zárt comedo: erről az állapotról akkor beszélünk, ha a pórusok, avagy a szőrtüsző nyílásai a sok faggyú és az elhalt hámsejtek miatt eltömődnek, a váladék pedig felgyülemlik benne.
  • Mitesszer: ennek az állapotnak egy következő fázisa a mitesszer, ami már egy nyílt comedóként jellemzően el tud színeződni, többnyire sötétes, feketés árnyalatot vesznek fel, és tartalmuk a bőrfelszín felé ki tud ürülni.
  • Pattanás: szerencsésebb esetben az akne legvégső stádiuma, amiről akkor beszélünk, ha az eltömődött szőrtüsző elfertőződik vagy begyullad, és hatására a bőr felszínéből kiemelkedő piros, gyakran gennyes váladékkal telt duzzanatok emelkednek ki.
  • Ciszta: a cisztát sok esetben említik tömlőként vagy kelésként, ami az akne legsúlyosabb állapota, hiszen a bőr felszíne alatt elhelyezkedő csomós kötegek gyulladásáról, illetve váladékkal való feltöltődéséről van szó, ami nehezen gyógyul és esztétikailag is sok kellemetlenséget okoz.
 

Mitől alakul ki az akne?


 
Az orvostudomány jelenlegi állása alapján az akne kialakulása három fontosabb tényezőhöz vezethető vissza, melyek a következők:
 
  1. a faggyú túltermelődése a bőrfelületen;
  2. az elhalt hámsejtek hámlásának problémája (ami a bőr szőrtüszőinek irritációjához vezet);
  3. valamint a baktériumok túlzott elszaporodása.
 
Nagyobb nehézséget okoz a fentiek mellett annak a meghatározása, hogy a kiváltó okok hátterében milyen folyamatok húzódnak meg.
 
Bizonyos, hogy a hormonok a legnagyobb befolyásoló tényezői ennek a folyamatnak, de egyes baktériumok, gyógyszerek, sőt a genetikai háttér egyaránt képes befolyásolni, illetve elősegíteni az akne kialakulását.
 
Mint fentebb már említettük, az akne akkor tud megjelenni, ha a bőr pórusait – gyakorlatilag a szőrtüszőket – a faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik. A folyamatot elősegíti, hogy minden szőrtüszőhöz külön faggyúmirigy csatlakozik.
 
Ha a bőr megfelelően működik, akkor a pórusokon át ez a faggyú kijut a felszínre annak érdekében, hogy természetes védőbevonatot tudjon képezni. Az eltömődött pórusok vagy a túl sok faggyú azonban ezt megakadályozza, ami akne kialakulásához vezet.
 

Az akne hajlamosító tényezői


 
Az akne megjelenése általában mindig a szervezet bizonyos mértékű hormonális változásaihoz kapcsolódik, így a hajlamosító tényezők között rendszerint az ilyen típusú problémákat találhatjuk.
 
A legjellemzőbb hormonális változások, amelyek akne kialakulására hajlamosítanak:
 
  • a serdülőkor (a tizenéves fiúk és lányok szervezetében lezajló folyamatok);
  • a menstruációt megelőző napok;
  • a terhesség;
  • a hormonháztartás egyensúlyát befolyásoló gyógyszerek, így például kortizon alkalmazása.
 
Ezek azonban csak a hormonális tényezők, de az akne gyakran más okból kifolyólag is megjelenhet. Ilyen például, ha a bőr túlzottan zsíros, és azt olyan kozmetikumokkal próbálják meg ápolni, mely szintén zsíros és olajos hatóanyagokat tartalmaz.
 
Nagyon jellegzetes, hogy az akne gyakrabban alakul ki olyan helyeken, ahol a bőr tartós nyomásnak van kitéve vagy állandóan érintkezik valami külső felülettel – például hajjal –, hiszen ezek a tényezők segítik a pórusok eltömődését.
 
Végül, de nem utolsó sorban lényeges kiemelni a genetikai tényezőket is. Ha a családban egy közeli hozzátartozónak volt már aknéja, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az utódokra is jellemző lesz.
 
Ebbe azonban a hormonális hatásokkal együtt nem kell beletörődni, hiszen az akne ma már a megfelelő kezeléssel és bőrápolással egy nagyon jól kordában tartható bőrbetegségnek tekinthető.
 

Mikor forduljunk bőrgyógyászhoz az aknéval?


 
Amint arra már a fentiekben is utaltunk, az akne az esetek többségében nem igényel semmiféle kezelést, az otthoni praktikák vagy a bőr megfelelő ápolása általában elegendő ahhoz, hogy megszűnjön a probléma.
 
Vannak azonban olyan esetek, amikor a páciensnek bőrgyógyász segítségére van szüksége, mert minden igyekezete ellenére az akne folyamatos kellemetlenségeket okoz. Alapvetően két esetben ajánlott bőrgyógyász segítségét kérni ilyenkor:
 
  1. Az első és legfontosabb, hogy amennyiben a betegség huzamosabb ideig elnyúlik, több hónap után sincs változás, az arcbőrön pedig gyulladt ciszták alakulnak ki, melyek kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr hegesedése elkerülhető legyen.
  2. A másik fontos tényező, amikor érdemes szakorvosi segítséget kérni az akne miatt, az leginkább az, ha a sok pattanás és kelés már negatív hatást gyakorol a páciens társadalmi életére és kapcsolataira, hovatovább önértékelését egyaránt rosszul érinti.
 
Az akne kezelésére ma már nagyon sokféle megoldás létezik. Valamikor elegendő a helyi kezelés, aminek a célja, hogy csökkentse a faggyú termelését, támogassa a hámsejtek megújulását és megszüntesse a bakteriális fertőzést.
 
Máskor azonban mélyebbre kell tekinteni, ezáltal szájon át szedhető, a hormonháztartást befolyásoló készítményekre lehet szükség, melyeket csak receptre írhat fel a kezelőorvos.
 

Az akne kezelése


 
Az akne kezelését alapvetően három nagy csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk helyi módszerekről, gyógyszeres megoldásokról és bizonyos esetekben akár műtéti beavatkozásokról is.

 

Helyi kezelések


 
A helyi kezelések azok, amelyek többnyire mindenki számára elérhető készítményekre épülnek, azaz nincs szükség minden esetben szakorvos által kiállított receptekre és egyebekre ahhoz, hogy javulás történjen.
 
Jó hatást lehet elérni például az akne kezelése kapcsán a különféle arclemosó tonikokkal, melyek nemcsak a faggyútermelést befolyásolják előnyösen, gyakorlatilag szárítják a bőrt, hanem elpusztítják a baktériumokat és segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában is.
 
Ezek a készítmények a bennük található benzoil-peroxid, kén, szalicilsav vagy tejsav miatt különösen jó hatásfokkal alkalmazhatók enyhébb akne kezelésekor.
 
Amennyiben a vény nélkül kapható készítmények nem hoznak eredményt, érdemes lehet bőrgyógyászhoz fordulni, hiszen szakorvos is alkalmazhat helyi kezeléseket, így léteznek például sejtmegújító krémek, A-vitamin-származékok, sőt antibiotikumot tartalmazó lemosók.
 

Gyógyszeres kezelések


 
Természetesen különféle szájon át szedhető gyógyszerekkel is lehetőség van felvenni a harcot az aknés bőr ellen. A közepesen súlyos elváltozást gyakran kezelik például antibiotikumokkal abban az esetben, ha a kiváltó okok között bakteriális fertőzés húzódik meg.
 
Segítségével nemcsak a baktériumok-, hanem a gyulladás is eltűnik a szervezetből. Nem ritka, hogy helyi kezeléssel együtt alkalmazzák, súlyosabb esetekben pedig akár több hónapig tartó antibiotikumos kúrára is szükség lehet a megfelelő eredményhez.
 
Az akné kezelésekor minden esetben sikeresen alkalmazható az isotretinoin, ami különösen a mélyebben fekvő ciszták és kelések esetén lehet hasznos olyankor, ha az antibiotikum már nem segít.
 
Tudni kell róla, hogy rendkívül erős gyógyszer, amit kizárólag akkor alkalmaznak, ha az akne a legsúlyosabb formájában jelenik meg a beteg bőrén. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor folyamatos bőrgyógyászati kontrollra van szükség hozzá a mellékhatások miatt.
 
Az isotretinoin ugyanis amilyen hatásos, olyan könnyen képes megnövelni a koleszterin és a triglicerid szintjét, sőt a májenzimekre is rossz hatást gyakorol.
 
Amennyiben a hölgyek esetén hormonális problémák idézik elő az akne kialakulását, a fogamzásgátló tabletták is jó hatást gyakorolhatnak erre a bőrgyógyászati betegségre. Alkalmazása hatékony, azonban rendszeres használatához rendszeres nőgyógyászati vizsgálat javasolt.
 

Műtéti kezelések


 
Ha az akne miatt mély hegek maradtak az arcbőrön vagy a test más részein, kozmetikai műtéti kezelésekkel lehetőség van könnyen és gyorsan eltávolítani ezeket.
 
Ma már több lehetőség is a páciensek rendelkezésére áll, így például lehetőség van a bőr kémiai úton történő regenerálására, de létezik fagyasztáson alapuló módszer, sőt lézeres kezelés és intenzív fényterápia.
 
A megfelelő eljárásmód kiválasztásához mindig kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét.
Hívás