Blog
  1. Híreink
  2. Miért betegeskednek olyan sokat az óvodások?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Miért betegeskednek olyan sokat az óvodások?

Miért betegeskednek olyan sokat az óvodások?

Miért betegeskednek olyan sokat az óvodások?

Ez a szociális fejlődésük szempontjából rendkívül fontos momentum, azonban negatívumok is járnak vele, példának okáért a folyamatosan, nem ritkán egymás után érkező betegségek. Ezek jellemzően csak fül-orr- gégészeti problémák – nátha, megfázás, fülfájás és fülgyulladás –, de néhány esetben súlyosabb tünetek is kialakulhatnak. Sokan ezt rendszerint csak az őszi időszak rovására írják, de fontos tisztában lenni azzal, hogy ennek számtalan más oka is van!

A fejletlen szervezet az egyik legfőbb ok

A kisgyermekek szervezete minden téren fejletlenebb egy felnőtt emberéhez viszonyítva, ami nemcsak az immunrendszer gyengeségét jelenti, hanem anatómiai okokat is rejt a háttérben. Ezt a leggyakrabban a fülbetegségek kapcsán vehetjük észre, mely általában valamilyen felső légúti fertőzéssel kezdődik. A folyamat náthával és torokfájással indul, ami egy kis torokgyulladásra, megfázásra enged következtetni, és jellemzően nem súlyos probléma, de pár nap múlva követi a tüneteket a fülfájás.

Ennek a hátterében anatómiai okok állnak, méghozzá a középfül és az orrgarat között elhelyezkedő fülkürt fejletlensége, ami hosszúságában és szélességében is eltér a felnőttekétől. Amennyiben tehát egy gyermek náthás lesz, eldugul az orra, a fülkürt nagyon könnyen elzáródik, ami ellehetetleníti a középfül szellőzését, ez pedig lehetővé teszi, hogy elszaporodjanak a fülben a kórokozók, melyek megnövelik a dobüregi váladék mennyiségét, ami bakteriális fülfertőzést eredményez, erős fájdalom és láz kíséretében.

Mitől lesz mindig náthás a gyerek?

Mint kiderült tehát, a fülgyulladás a legtöbb esetben náthával és megfázással indul, de mitől lesz mindig náthás a gyerek? Ennek a magyarázata már nem anatómiai, hanem inkább genetikai megközelítést kíván! Az ok ugyanis a gyenge immunrendszerben keresendő, mert minden egyes apróságnak fejletlen a természetes ellenálló képessége, ami 10-12 éves korára fejlődik ki teljes egészében. Ebben nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, a védőoltásoknak, és természetesen a kisebb fertőzéseknek is, melyekkel gyermekünk otthon, vagy a szabadban találkozik a földön kúszva-mászva.

Bizonyított ugyanis, hogy a széltől is óvott gyermekek gyakrabban betegek, mint azok, akiket egy kicsit szabadabban fognak a szülők. Nyilván nem szabad túlzásokba esni, de közvetlenül gyermekünknek, közvetetten pedig magunknak teszünk szívességet ezzel, hiszen az apróság a közösségbe kerülve hirtelen rengeteg kórokozóval találkozik. Ilyenkor minél kevesebb új baktériummal kell megküzdenie az immunrendszernek, annál ritkábbak lesznek a gyakran többnapos vagy hetes hiányzások. Sőt, ne lepődjünk meg rajta, ha gyermekünk meggyógyult, de pár nap múlva ismét folyik az orra. Ezen túl kell esnie, hogy egészséges felnőtt váljon belőle!

Mindig a másik gyerekétől kapja el?

Erre a kérdésre a legrövidebb válasz az, hogy igen, de ahogyan a miénket megfertőzi a másik gyerek, úgy a többieket is megbetegítheti a mi csemeténk. Ez az ördögi kör az óvodában teljesen normális, és nem azért, mert valakik nem maradnak otthon betegen. Az efféle betegségekről ugyanis tudni kell, hogy kórokozóik rendszerint akkor fertőznek, ha a gyermek még nem produkál tüneteket. A köhögő vagy tüsszögő gyermeket éppen ezért el lehet engedni az óvodába – ha más tünete nincs –, de a rossz közérzet és a bágyadtság ritkán, a hőemelkedés vagy a láz pedig minden esetben kizáró ok.

3 hasznos tipp, hogy gyermekünk jobban bírja az óvodában

  • Tanítsuk meg neki az alapvető higiéniát, és ösztönözzük betartására az óvodában is, hiszen a gyakori kézmosás fontosságát rengetegen hajlamosak alábecsülni!
  • Segítsük gyermekünk immunrendszerét speciális D-vitaminnal, sok-sok friss zöldséggel és gyümölccsel, valamint kiegyensúlyozott táplálkozással!
  • Gyakori betegség esetén vigyük el a gyermeket fül-orr- gégészeti szakrendelésre, ahol kizárhatunk hajlamosító tényezőket vagy elváltozásokat – mint például asztmát –, és speciális immunerősítő készítményeket is felírathatunk!
Hívás