Blog
  1. Híreink
  2. Mik a reflux általános tünetei?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mik a reflux általános tünetei?

Mik a reflux általános tünetei?

Mik a reflux általános tünetei?

Legjellemzőbb tünete a gyakori gyomorégés, de a reflux ennél sokkal szerteágazóbb jeleket is produkálhat a légúti és emésztőrendszeri panaszoktól kezdve az erőteljes fogromlásig bezárólag.

A refluxról általában

A reflux gyanúja a legtöbb esetben a gyomorszáj környékén – a szegycsont mögött – jelentkező fájdalom, nyomás és égő érzés kialakulását követően merül fel. A fájdalom azonban gyakran kisugározhat a hátba vagy a mellkas több pontjába, és jellemzően étkezés, illetve fekvő helyzet felvételét követően jelentkezik. Utóbbi oka leginkább az, hogy lefekvéskor a gyomor tartalma akadálytalanul tud visszaáramlani a nyelőcsőbe, ahol a magas savtartalom idézi elő a tüneteket.

A betegség kapcsán beszélhetünk úgynevezett néma refluxról is. Olyan esetben élünk ezzel a megnevezéssel, ha a páciensnél nincs állandó gyomorégés, de mégis a reflux, avagy a gyomorsav visszafolyásából fakadó nyelőcsőgyulladás okozza a problémákat. Ilyenkor általában egyáltalán nincsenek fájdalmak, csak a fogak erőteljes romlásában, a torokkaparásban, a gyakori fulladásban vagy az alvászavarokban lehet észrevenni, hogy baj van.

Az ezerarcú reflux

A refluxbetegség megállapítását minden esetben rengeteg vizsgálat előzi meg, aminek az oka nem más, minthogy szinte minden embernél más és más tünet-együttest okoz, amelyek természetesen másra is utalhatnak. Ezért szokták ezerarcú refluxnak hívni, hiszen különböző mértékben a teljes emésztőrendszert érintheti a szájüregtől kezdve a bélrendszerig bezárólag. Példának okáért jelentkezhet savanyú íz vagy maró érzés a szájban, de a túlzott gyomorsav égetheti a nyelvünket, megnövelheti a nyáltermelés mértékét, de sok esetben panaszkodnak a betegek hányásra, hányingerre, szédülésre, vagy túl gyakori csuklásra, puffadásra, indokolatlan böfögésre is.

Másoknál a reflux a fogak indokolatlan, gyakori fogmosás mellett is erősödő romlását produkálja, de a rendszeres fogínygyulladások, hosszabb távon a fogvesztés is ennek a számlájára írható. Rendkívül fontos, hogy az általános tüneteket megkülönböztessük a súlyosabbaktól, amelyek rendszerint valamilyen szövődményt jelezhetnek elő. A túl gyakori hányás, az elhúzódó nehézlégzés, az állandó rekedtség, a véres köpet vagy a fekete színű széklet esetén például haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

A reflux és a fulladás

A refluxbetegek között egészen gyakoriak a légúti panaszok, amelyek kapcsán a legtöbb beteg indokolatlan fulladást, fojtó érzést tapasztalhat. Ennek az oka a visszafolyó gyomorsavból fakadó irritált nyelőcső, aminek hatására hetek óta fennálló köhögés, folyamatos rekedtség, de akár garat- és gégegyulladás is kialakulhat. A garat és a gége különösen érzékenyek a gyomorsav károsító hatására, hiszen a torokhoz mérten szinte egyáltalán nem rendelkeznek védelemmel. A hagyományos megfázástól úgy lehet megkülönböztetni a reflux által előidézett légúti panaszokat, hogy a torokfájdalmat nem kíséri orrfolyás, levertség vagy lázas állapot.

A reflux olyan, mint a szívinfarktus

A fentieken felül a refluxbetegség nagyon gyakran okoz olyan tüneteket, ami összekeverhető a szívinfarktussal, hiszen heves, gyakran elhúzódó, a hátba is kisugárzó mellkasi fájdalommal jár együtt. A jelek annyira hasonlóak, hogy a fájdalmat gyakran légszomj is kíséri, ennek megfelelően érdemes beszerezni otthonra egy vérnyomásmérő készüléket, ami ilyenkor segíthet gyorsan megállapítani a tünetek eredetét, így eldönthetjük, hogy azonnal orvost hívunk, vagy csak beveszünk egy savlekötőt.

Hívás