Blog
  1. Híreink
  2. Mikor kell gyermek kardiológushoz fordulni szívzörej esetén?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mikor kell gyermek kardiológushoz fordulni szívzörej esetén?

Mikor kell gyermek kardiológushoz fordulni szívzörej esetén?

Mikor kell gyermek kardiológushoz fordulni szívzörej esetén?
A szívzörej az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb kardiológiai panasz, ami a gyermekeknél előfordulhat. Az esetek döntő többségében ártalmatlan, nem okoz különösebb problémákat vagy betegségeket, ezért is hívja a szakma gyakran egyszerű fiziológiás zörejként.
 

Mitől alakul ki a szívzörej?

 
Akkor alakul ki, amikor a vér átáramlik a szívkamrán, a szívbillentyűn és a szívet körbeölelő véredényeken, majd eközben zaj keletkezik, amit természetesen csak fonendoszkóppal lehet hallani, illetve speciális kardiológiai eszközökkel felmérni.
 
Annyira gyakori elváltozás, hogy születéskor nagyon sok gyermeknél megfigyelhető, többségüknél életük során legalább egyszer megtapasztalható, de gyakran magától elmúlhat, majd ismét felerősödhet, azaz ciklikus változásban lehet.
 
Teljesen általános, hogy egy erőteljesebb fizikai megerőltetés, például testnevelés óra vagy edzés hatására a gyermek szívritmusa megváltozik, és ennek hatására a szívzörej felerősödik. A legkisebbeknél ez többnyire még mindig nem ok az aggodalomra.
 

A gyermek kardiológiai vizsgálattal gyorsan feltárható a szívzörej háttere

 
Egy rutin gyermek kardiológiai vizsgálat azonban ilyenkor nagyon hasznos lehet, hiszen vannak esetek, amikor a szívzörej nem ártalmatlan, és egy gyakorlott szakorvos néhány egyszerű, teljesen fájdalommentes vizsgálattal képes lesz feltárni a háttérben meghúzódó okokat.
 
Amennyiben ugyanis egy orvos szívzörejt vél felfedezni a gyermek szívének rutinvizsgálata során, akkor érdemes elvégezni egy egyszerű EKG-t, illetve egy echokardiográfiát, melyek azonnal képesek alátámasztani, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, esetleg szívbetegség áll a háttérben.
 
A szívzörej ugyanis önmagában még nem szívbetegség, ha a gyermek kardiológus az eredmények láttán ártalmatlannak minősíti, akkor semmilyen gyógyszerre és egyéb kezelésre sincs szüksége a kis betegnek, teljes életet élhet, nincs kell korlátozásokat vagy diétát bevezetni.
 
A legtöbbször a szívzörej ugyanis magától eltűnik, mire a gyermek felnő, azonban vannak olyan esetek, amikor a szívzörej a páciens felnőttkorában is megmarad, tüneteket produkál, de legfeljebb csak odafigyelést igényel. Ez azonban már a felnőtt kardiológia feladata.
 

A szülők többsége megijed a szívzörejtől


A legtöbb gyermeket vállaló szülő lélekben felkészíti magát a megfázásokra, a hányással és hasmenéssel járó állapotokra, a lázra, a köhögésre, a kisebb fizikai sérülésekre, azonban vannak olyan betegségek, amelyekkel számolni sem akarnak.
 
Ilyen többek között a szívbetegség is, ezért a szülők többsége nagyon megijed, amikor egy rutin orvosi vizsgálaton azt hallja a doktortól, hogy a gyermeknek szívzöreje van. Erről a – nevezzük egyelőre így – betegségről ugyanis rengeteg tévhit kering az emberek között.
 
A szívzörejt ugyanis sokan egyfajta szívbetegségnek tekintik, holott valójában nem az. Amint a fentiekben már említettük, általában teljesen ártalmatlan, mégis rengeteg kétséget hagy a szülőkben, megannyi kérdést felvetve közben.
 
Az orvos szerint ugyanis bár szívzöreje van, de ők mégsem vettek észre semmit a gyermeken, ugyanúgy mozgott és futott, mint a többiek, nem voltak teljesítményproblémái, egyszóval teljesen egészségesnek tűnt. Könnyen lehet, hogy az is!
 
Sőt, a legnagyobb valószínűséggel az, de szívzörej esetén megkerülhetetlen – nem csak a szülők saját nyugtatása érdekében –, hogy egy kardiológiai vizsgálaton is átessen a gyermek, ahol kizárhatók lesznek az olyan elváltozások, amelyek esetleg kezelést igényelnének.
 

A szívzörej a szívbetegség tünete is lehet

 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szívzörej alapvetően még nem szívbetegség, azonban annak egy tünete is lehet, ezért mindig fontos odafigyelni rá – különösen gyermekeknél.

A szív anatómiája 

Hogy jobban megérthessük a szívzörejt, illetve annak kialakulását, fontos megismerkednünk a szív anatómiájával. Egy egészséges szív alapesetben négy nagy üregből áll, így
 
  • 2 pitvar
  • és 2 kamra alkotja.
 
A pitvarokat és a kamrákat sövények választják el egymástól, de a szív kérdéses részeihez kapcsolódnak a különféle nagyerek is, úgy mint a főverőér vagy a tüdő vérellátását biztosító artéria.
 
Ezeknek az alkotóelemeknek az összehangolt működése, valamint a szívbillentyűk munkája biztosítja, hogy a szív a szervezet minden pontjára képes legyen oxigénben gazdag vért szállítani. A megfelelő vérellátás feltétele azonban, hogy a szív ehhez ideális szerkezettel rendelkezzen!
 

A szív fejlődését már magzati kortól vizsgálják

 
A szív egészséges fejlődésére már magzati korban óriási figyelmet szentel az orvostudomány, nem véletlen, hogy a kérdéses szerv állapotát és működését olyan gyakran ellenőrzik ultrahanggal és egyéb speciális eszközökkel.
 
Lényeges ismerni már a születés előtt a szív állapotát, hiszen a csecsemő világra jövetelét követően óriási változások következnek be, méghozzá rögtön azt követően, hogy a baba először felsír, és tüdője megtelik levegővel, azaz lélegezni kezd, hiszen a szív igazi munkája ilyenkor indul el.
 
Egészen pontosan a köldökzsinór átvágását követően, hiszen ezzel az újszülött szívének már saját magának kell biztosítania azt, hogy a szervezet minden pontjára eljusson a vér, illetve vele együtt az oxigén, ami az élethez, a létezéshez szükséges.
 
Ez óriási változás, hiszen magzatként a tüdő véráramlása rendkívül gyenge, a keringés szinte teljes egészében kikerüli a tüdőt. A legtöbben bele sem gondolnak ebbe a bonyolult folyamatba, ami a születéskor lezajlik, aminek az oka az, hogy a kicsik szíve normál esetben minden probléma nélkül képes alkalmazkodni az új helyzethez.
 

Ha a baba szívfejlődési rendellenességgel születik

 
Vannak azonban olyan gyermekek, akik valamilyen szívfejlődési rendellenességgel születnek, vagyis a szív nem tudja megfelelő mértékben ellátni a feladatát, ami a legkülönfélébb tünetek megjelenésében mutatkozik meg.
 
A statisztikák alapján minden ezer újszülöttből legalább 8-10 esetben diagnosztizálnak szívfejlődési rendellenességet, aminek a jellege, a súlyossága és az egyéb tulajdonságai nagyon sok tényezőtől, így a betegség típusától is függenek.
 
Sajnos vannak olyan esetek, amikor – természetesen nem egy egyszerű szívzörej miatt – a kisbabát azonnal meg kell műteni, mert az elváltozás az élettel összeegyeztethetetlen mértékű, így gyakorlatilag életmentő beavatkozásra van szükség.
 
A legtöbbször inkább az enyhébb esetek a jellemzőek, melyek nem ritkán teljesen spontán rendeződnek annak ellenére is, hogy érinthetik az üregeket, a billentyűket, a nagyereket, a sövényt, de a szív izomzatát és ritmusát egyaránt – sőt ezek kombinációja sem ritka.
 

Hogyan ismerhető fel kisgyermekeknél a szívzörej?

 
A szülők részéről az egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen tünetei vannak a szívzörejnek, hogyan ismerhető fel laikusként ez az elváltozás? Sajnos erre a kérdésre nem lehet kielégítő válasszal szolgálni, hiszen amennyiben csak erről az elváltozásról van szó, azt minden esetben csak szakorvos képes felismerni.
 
Ezért vizsgálják a kisgyermekeket már a születés után, és amennyiben az orvosok jelentős szívzörejt észlelnek, akkor jellemzően figyelmeztetik a szülőket arra, hogy javasolt a háttér megfelelő felderítésének érdekében egy átfogó gyermekkardiológiai ellenőrzés.
 
Ez azért lényeges, mert amint azt már fentebb is kifejtettük: a szívzörej lehet teljesen ártalmatlan, de akár egy súlyosabb szívbetegség tünete is, amihez elengedhetetlen elvégezni néhány vizsgálatot.
 
Amennyiben ezek valamilyen okból kifolyólag elmaradnak, és a szívzörej nem ártalmatlan jelenség, akkor a kisgyermeknél könnyedén tapasztalhatnak a szülők fáradékonyság és aluszékonyság mellett légzésproblémákat, szoptatási nehézségeket, sápadtságot, szürkés bőrszínt, valamint fejlődési rendellenségeket.
 
Probléma esetén a szívzörej egyébiránt jellemzően nagyon hangos, hosszabb ideig és jobban hallható a szívhangok közötti ciklusokban, és nem halkulnak még akkor sem, ha helyzetváltozás történik.
 
Ezeket általában egyfajta segélykiáltásnak lehet venni a szív részéről, hogy valami nem működik megfelelően, vagyis alaposabb kivizsgálásra van szükség ahhoz, hogy a szívbetegség felismerhető, ezáltal kezelhető, gyógyítható legyen.
 
Sajnos általános tapasztalat, hogy minél jelentősebb a szívzörej mértéke újszülöttkorban, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen szívbetegség áll a háttérben, de végleges diagnózist minden esetben egy gyermek kardiológus mondhat a vizsgálatok után.
 

A gyerekek több mint felénél tapasztalható ártalmatlan szívzörej

 
Hogy a szívzörej megjelenésétől miért nem kell azonnal kétségbe esnie a szülőknek, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy ártalmatlan típusát meglepően gyakran, a gyermekek 50-60 százalékánál meg lehet figyelni nemcsak a születés után, hanem a késői gyerekkorban is.
 
Az esetek jelentős többségében a jól terhelhető, tüneteket egyáltalán nem produkáló gyermekeknél a szívzörej hátterében nem található semmiféle kóros szervi elváltozás, azonban rengeteg olyan betegség igen, amire sokan nem is gondolnának.
 
Példának okáért ártalmatlan szívzörejt idézhet elő a lázas állapot, valamilyen hurutos megbetegedés, a túlzott stressz és izgalom, de a vérszegénység vagy a pajzsmirigybetegség egyaránt.
 
Általánosságban kijelenthető, hogy a gyermekek esetén minden olyan tevékenység vagy külső tényező szívzörejt okozhat, ami átmenetileg megnöveli a szíven keresztülhaladó vér mennyiségét, illetve annak áramlási sebességét egyaránt.
 
Ennek az oka, hogy a szívbillentyűk és a szívből kilépő erek bizonyos helyzetekben a gyerekeknél még nincsenek megfelelően kifejlődve, így a szíven belül felgyorsulhat a véráram, ami örvénylést alakíthat ki, mely a szívzörej melegágya.
 
A szívzörej észlelésekor nemcsak a háttérben esetlegesen meghúzódó szívbetegségek kizárása miatt van szükség gyermek kardiológiai vizsgálatra, hanem azért is, hogy a szülők megnyugodhassanak, és teljes körű felvilágosítást kapjanak arról: a legtöbbször ez teljesen ártalmatlan, a korral pedig kinövik a gyerekek.
Hívás