Blog
  1. Híreink
  2. Milyen okai lehetnek a bőrszárazságnak?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Milyen okai lehetnek a bőrszárazságnak?

Milyen okai lehetnek a bőrszárazságnak?

Milyen okai lehetnek a bőrszárazságnak?

Merthogy a kortól és nemtől függetlenül egyre több embert érintő betegség rengeteg kellemetlenséggel járhat együtt, így az állandó húzódás, viszketés vagy berepedezés mellett érdes tapintás és hámlás is megjelenhet, amit koncentrációs zavarok és alvásproblémák kísérhetnek. Eddig a pontig azonban már soha nem szabad eljutni, így amennyiben tartósan fennálló bőrszárazságot tapasztalunk, haladéktalanul keressünk fel egy bőrgyógyászt, hogy felderítésre kerüljön a tünet mögött álló valódi betegség.

Mitől alakulhat ki bőrszárazság?

Mint ismert, bőrünk az egész test elsődleges védelmi vonala, amely ezt a funkciót csak megfelelő hidratáltság mellett tudja ellátni, vagyis ha felborul az egyensúly, azt rögtön helyre kell billenteni. A bőrszárazság rendszerint a külső lipidrétegek csökkenésével függ össze, ami felgyorsítja a bőr vízvesztési folyamatait, ezáltal annak kiszáradásához vezethet, ami ettől jobban irritálódik, könnyebben jelennek meg rajta allergiás reakciók, gyulladások, ekcémák, sőt bakteriális vagy gombás fertőzések is.

A bőrszárazság hátterében számtalan tényező állhat, ezáltal a genetikától kezdve, a környezeti hatásokig bezárólag bármi. A legtöbb esetben a külső tényezők idézik elő a problémát, ezáltal télen például a kinti hídeg-, valamint a fűtésből származó benti meleg, de mindenekelőtt száraz levegő nem tesz túl jót a bőr hidratáltságának.

Ezen felül a napozás, a sok fürdés, a dehidratáció is előidézheti a problémát, amit rendszerint könnyű kezelni akár kenőcsökkel is. Vannak azonban olyan esetek, amikor a bőrszárazság hátterében valamilyen betegség vagy elváltozás áll, ezáltal a probléma maga egy nagyon fontos tünet lehet!

Milyen betegségek állhatnak a bőrszárazság mögött?

A krónikus bőrszárazság jellemzően minden életkorban más és más betegségre vezethető vissza. Ha a probléma gyerek-, sőt csecsemőkorban jelentkezik, akkor általában a bőr úgynevezett barrier funkciójának károsodása állhat a háttérben, ami halbőrbetegséget vagy atopiás dermatitis-t is előidézhet, amelyek közül előbbi esetben pikkelyes-, utóbbinál folyamatos, de finomabb hámlásról beszélhetünk.

Amennyiben a tartós bőrszárazság felnőttkorban jelentkezik, és a hidratáló krémek sem hoznak enyhülést, akkor érdemes lehet felkeresni egy bőrgyógyászt, mert a háttérben akár súlyos betegség is meghúzódhatnak.

Példának okáért a bőrszárazság a pajzsmirigy alulműködésének egyik tünete, méghozzá olyan kísérőjelenségekkel, mint a sápadtság, a fáradékonyság, a lelassuló anyagcsere, a fogak hirtelen romlása vagy a haj- és a körmök töredezettsége.

A bőrszárazság felnőttkorban a cukorbetegség egyik korai jele is lehet, melyet rendszeresen kínzó, csillapíthatatlan viszketés kísér. Ilyenkor sok esetben jelentkeznek még olyan bőrhöz köthető tünetek is, mint a megnövekvő fertőzési hajlam vagy a nehezen gyógyuló sebek. Természetesen vannak drasztikusabb esetek, amikor a bőrszárazság nagyon súlyos betegségekhez kapcsolható, mint amilyen a leukémia vagy a limfóma, amelyek kapcsán a korai felismerés – amit akár egy bőrgyógyászati vizsgálat is elősegíthet – kulcsfontosságú a gyógyulásban.

A bőrszárazságot természetesen a legtöbbször bőrbetegségek okozzák! Ilyenek többek között a pikkelysömör, az ekcéma, a gombás fertőzések, amelyek többnyire foltokban jelentkeznek, és kivétel nélkül bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.

Nyilván a legtöbb esetben nem kell a legrosszabbakra gondolnunk, hiszen előfordulhat, hogy egy gyógyszer mellékhatásaként jelenik meg bőrszárazság – a vérnyomáscsökkentők és az allergiagyógyszerek például rendre hajlamosíthatnak erre –, míg máskor szimpla vitaminhiány okozza a bajt, de ezek kizárása, illetve bizonyítása is mindig szakszerű vizsgálatot követel.

Hívás