Blog
  1. Híreink
  2. Milyen okok állhatnak a menstruáció késése mögött?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Milyen okok állhatnak a menstruáció késése mögött?

Milyen okok állhatnak a menstruáció késése mögött?

Milyen okok állhatnak a menstruáció késése mögött?
A menstruációs ciklus az egyik legbonyolultabb hormonális folyamat, ami a nők szervezetében zajlik. Működését rengeteg tényező befolyásolja, emiatt ritkán zajlik le két havivérzés pontosan ugyanolyan módon, sőt gyakoriak az időbeli eltolódások is.
 
Valamikor korábban, máskor néhány nappal később kezdődik a ciklus, de alapvetően kijelenthető, hogy nagyon kevés olyan nő él a világon, akinek – fogamzásgátló gyógyszerek nélkül – napra pontosan kiszámolható a peteérése.
 
A néhánynapos eltérések a legtöbbször még természetesen nem adnak okot az aggodalomra, de ha jelentősebb különbségekről beszélhetünk, akkor érdemes felkeresni egy nőgyógyászati szakrendelést, mert a háttérben akár súlyosabb elváltozások is meghúzódhatnak.
 
A menstruáció késését ugyanis előidézhetik külső és belső tényezők, betegségek és olyan természetes folyamatok is, mint a terhesség, de valamikor csak az életmód vagy bizonyos gyógyszerek szedése áll a háttérben.
 
Aktuális cikkünkben összegyűjtöttük azokat a tényezőket, melyek gyakran befolyásolhatják a menstruációs ciklust.
 
Fontos kiemelni azonban már itt az elején, hogy a menstruáció néhány napos késése még akkor sem tekinthető rendellenességnek vagy betegségnek, ha rendszeres, hiszen tinédzserkorban kifejezetten gyakori, hogy egy-egy ciklus késik vagy kimarad!
 

Hogyan működik a menstruáció?


 
Hogy mi az a menstruáció, azt bizonyára mindenki tudja, azonban működéséről már kevesebb tudásanyag van a hétköznapi emberek birtokában, ezért érdemes néhány gondolat erejéig áttanulmányozni ezt a témát, mielőtt rátérnénk a ciklus felborulására és a kiváltó okokra.
 
Kevesen gondolnák, de a menstruáció szabályozása az agyalapi mirigyben történik, ami képes befolyásolni a petefészek működését, annak ösztrogén- és progeszteron termelését, melyek mennyisége a vérben meghatározza a test hormonális folyamatait, ezáltal azt, hogy mikor történjen a peterérés.
 
A rendszer nem elég, hogy nagyon bonyolult, rendkívül érzékeny is, ezért számos külső- vagy belső tényező képes meghatározni, de a papírforma szerint egy ciklus normál esetben 28 napon át tart, tehát ilyen időközönként van menzesz.
 
Ez az intervallum azonban akár 5 napos eltéréseket is mutathat – pozitív és negatív irányban egyaránt –, tehát amennyiben nem tapasztalunk más panaszt, ilyen esetekben nincs szükség alaposabb kivizsgálásra, de nagyobb különbségeknél, illetve kellemetlen tüneteknél már elengedhetetlen.
 

Mitől késhet a menstruáció?


 
Most, hogy már ismerjük a folyamat bonyolultságát, érdemes rátérni azokra az okokra, amelyek befolyásolhatják a menstruációs ciklust, és kisebb-nagyobb késéseket idézhetnek elő.

 

Gyógyszerek


 
Vannak esetek, amikor teljesen marginális okok húzódnak meg a menstruációs ciklus felborulása mögött. Mint a fentiekből kiderült, a rendszer nagyon érzékeny, és ebből kifolyólag könnyedén képes eltérni a megszokottól.
 
Kifejezetten gyakori például, hogy a menstruáció késésének hátterében valamilyen gyógyszerek vagy egyéb gyógyhatású készítmények állnak, hiszen rengeteg medicina befolyást gyakorol a hormonháztartásra.
 
Márpedig a hormonháztartás a menstruációs ciklus egyik alapja, így már kisebb módosulás is jelentős befolyást gyakorolhat rá, de különösen nagy gondot okozhatnak olyan készítmények, mint amilyenek az antibiotikumok vagy az antidepresszánsok.
 
Ezek a szerek óriási hatással vannak a szervezet hormonkészletére, nem véletlen, hogy szedésük még a fogamzásgátló készítmények hatását is képes mérsékelni, gyakran teljes egészében háttérbe szorítani.
 
Érdemes kiemelni a sorból a fogamzásgátló tabletták használatát is, hiszen különösen a hormonális típusok szedésének abbahagyása gyakran idézi elő a menstruáció késését, esetenként akár teljes ciklusok kimaradását is.

 

Mentális állapot


 
A szervezet hormonháztartására jelentős hatást gyakorol a mentális állapot, a psziché, ezért nagyon általános, hogy a túlzottan stresszes vagy túlhajszolt időszakokban a menstruáció késik vagy teljes egészében kimarad.
 
Ennek az oka, hogy a stressz során speciális hormonok szabadulnak fel a szervezetben, melyek természetesen minden biológiai folyamatra hatást gyakorolnak, így a test normál hormonális szabályozása felborul, ami a ciklusra szintén negatív hatást gyakorol, késések, teljes kimaradások léphetnek fel miatta.
 
Hogy a stressz milyen negatív hatást gyakorol a menstruációra, azt korábban több tanulmány és statisztika is alátámasztotta, elég csak megnézni azokat a kutatásokat, melyek a világháborúk idején vizsgálták a nőket. Akkoriban egyáltalán nem volt ritka például, hogy háborús környezetben a menzesz akár hónapokig is elmaradt.
 
Itt érdemes kiemelni, hogy a pszichiátriai eredetű betegségek, a különféle belgyógyászati panaszok vagy a fertőzések például szintén okozhatnak vérzészavarokat, de a túlzottan megterhelő fizikai munka vagy a megterhelő edzések is ilyen hatással lehetnek a szervezetre.
 
Vannak nők, akik a sok stressz mellett alacsony testsúllyal rendelkeznek és még fizikai túlhajszoltság is jellemző rájuk. Esetükben a menstruációs ciklus nem ritkán megszűnik létezni, aminek számos káros következménye lehet, így fontos szakorvosi segítséget kérni, illetve változtatni az életmódon.
 

A rossz táplálkozás


 
Kevesen tudják, de a nem megfelelő étrend szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy menstruációs zavarok lépjenek fel a szervezeten belül. Mivel sokan nem gondolnak rá, ezért gyakran hónapokig élnek kétségek között, míg rádöbbennek arra: csak az életmódon kellett volna változtatni.
 
Merthogy a megfelelő táplálkozás az egészséges szervezet alapja, ami rendkívül fontos, hiszen csak egy egészséges testben tudnak lezajlani olyan folyamatok, melyek biztosítják a peteérés hormonális hátterét.
 
Ezért gyakori például, hogy egy fogyókúra vagy drasztikusabb diéta hatására teljesen felborul a menstruációs ciklus, sőt bizonyos esetekben a teljes kimaradás is előfordulhat, ami akár hónapokig fennálló probléma lehet.
 
Szintén negatívan befolyásolhatja a menzeszt az alacsony testsúly is. Az alultápláltság vagy a tartós éhezés például a megfigyelések szerint akár hónapokig eltartó menstruációs kiesést is produkálhatnak, ezért gyakori a táplálkozási zavaroktól, például anorexiától vagy bulimiától szenvedő betegeknél a menstruációs zavar.
 
Nagyon lényeges odafigyelni rá, mert ennek az elmaradása vagy rendszeres késése ilyenkor már egyfajta segélykiáltásnak tekinthető azzal kapcsolatban, hogy a szervezeten belül károsodtak bizonyos élettani folyamatok.
 
Itt fontos kiemelni ugyanakkor a jelentős túlsúlyt is, hiszen ez szintén befolyásolhatja a menstruáció pontosságát. Ennek az oka a nagy mennyiségű zsírszövetben megtalálható sok endokrin, melyek negatív hatással vannak a női nemi hormonok működésére.

 

Szervi betegség


 
Mint fentebb már említettük, a menstruáció hátterében egy nagyon érzékeny folyamat áll, egy olyan rendszer, ami annyira bonyolult, hogy elegendő csak a hormonszint megbillenése vagy egyensúlyi eltérése ahhoz, hogy többnapos késés lépjen fel a ciklusban.
 
Elég a hormonális visszacsatolás hiánya ahhoz, hogy az egyensúly felboruljon, és a méhnyálkahártya ne váljon le, azaz ne menjen végbe a várt időben a menstruáció, aminek a hátterében szervi elváltozás, fizikális betegség is meghúzódhat.
 
Egyáltalán nem ritka például, hogy a menstruáció tartós késése mögött petefészek ciszta áll, hiszen ennek megjelenése szintén felborítja a szervezet hormonháztartását, lévén ilyenkor a petefészek már nem tud olyan mértékben hormonokat termelni, mint normál esetben.
 
Ha a vérzés elmarad, ellenben a menstruáció kezdetén fokozott vérzés alakul ki, a háttérben meghúzódhatnak autoimmun betegségek, sőt a pajzsmirigyhez kapcsolódó elváltozások is kiválthatnak ilyen állapotot.
 
Utóbbi kapcsán különösen gyakori, hogy a pajzsmirigy alulműködése tartós és jelentős menstruációs problémákat idéz elő, melyeket nem lehet más módon megmagyarázni, a megfelelő kezeléssel azonban gyorsan és hatékonyan kezelhető a probléma, de ilyenkor a nőgyógyászat mellett más szakágak bevonására is szükség lesz.
 

Változókor


 
A menstruáció késése, illetve a kapcsolódó problémák mögött nagyon gyakran a változókor áll, ami normál esetben 40-45 éves kor körül jelentkezik a nők többségénél, pontosabban ilyenkor már jelentkezhetnek rendszertelenségek, illetve egyéb zavarok a ciklusban.
 
Fontos kiemelni, hogy a változókor rengeteg eltérést idézhet elő a menzesz kapcsán, így sokaknál nem a vérzés kimaradása, mint inkább annak erősödése, gyakoribbá és fájdalmasabbá válása jelentkezik.
 
Lényeges beszélni a téma kapcsán a korai menopauzáról is, mely gyakran már egészen fiatal korban jelentkezhet a nőknél, és az egyik legáltalánosabb tünete a peteérés leállása, ami a menstruáció teljes leállását eredményezheti, de enyhébb esetekben a késés, a ciklus zavara egyaránt gyakori.

 

Terhesség


 
Végül, de nem utolsó sorban egy nagyon általános oka a menstruáció késésének a terhesség. A legtöbb nő úgy veszi észre a gyermekáldást, hogy a menzesz késik, majd teljesen elmarad.
 
Ha egy nő aktív nemi életet él, és nem gondoskodik a megfelelő védekezésről, akkor a menstruáció öt napon túli késésekor érdemes terhességre gyanakodni, azonban nem árt tudni, hogy a késés önmagában még nem jelent semmit, gyakran a ciklus tartós felborulása vagy átmeneti kimaradása sem jelent egyértelmű gyermekáldást.
 
Sőt, rengeteg olyan eset ismert, amikor egy kismama terhesség során is folyamatos vérzést produkál, noha ez gyermekáldás esetén nem tekinthető már menstruációnak.
 
A legegyszerűbb módja annak, hogy a menstruáció késésének okát ilyenkor feltárjuk, a terhességi teszt. Ma már minden patikában lehet vásárolni megbízható teszteket, és amennyiben az pozitív eredményt hoz, érdemes mielőbb felkeresni egy nőgyógyász szakorvost.
 
Önmagában a terhességi teszt ugyanis nem formális eredmény a várandóság feltárásának, a nőgyógyász azonban megfelelő vizsgálatokkal és ultrahanggal fel tudja tárni a foganást, így csak ő mondhatja ki biztosan, hogy a menzesz elmaradásának hátterében terhesség ténye áll.
 
Hívás