Blog
  1. Híreink
  2. Mindent az egynapos sebészetről
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mindent az egynapos sebészetről

Mindent az egynapos sebészetről

Mindent az egynapos sebészetről
Az orvostudomány rohamos fejlődésével egyre gyakoribbá és népszerűbbé válnak az egynapos sebészeti beavatkozások. Sokan azonban még mindig nem tudják, hogy pontosan mit is jelent ez a kifejezés, illetve általánosságban mit kell tudni az ilyen beavatkozásokról.
 
Az egynapos sebészet lényege, hogy a korszerű műtéti beavatkozások jóvoltából a betegeknek ne kelljen napokig kórházban tartózkodniuk, hanem az operáció után néhány órával már a saját otthonukban lábadozhassanak.
 
Hogy konkrétan a megfigyelés milyen hosszú időtartamot ölel fel, az minden esetben a beavatkozás függvénye, de nagyobb műtéteknél akár a 24 órát is elérheti, ezért az egynapos sebészet nem minden esetben jelenti azt, hogy nem kell legalább egy éjszakát távol tölteni az otthonunktól.
 
Az Árvai Medical Center ambuláns sebészetén elérhető egynapos sebészeten természetesen kizárólag olyan beavatkozások kerülnek elvégzésre és olyan időzítéssel, hogy a páciens néhány órás megfigyelés után hazamehessen a saját otthonába.
 
Hogy mit kell és mit érdemes még tudni az egynapos sebészetről? Az alábbiakban minden fontos kérdést megválaszoltunk!
 

Mit nevezünk egynapos sebészeti ellátásnak?


 
Minden olyan műtéti beavatkozást az egynapos sebészet kategóriájába sorolunk, amikor a betegnek az operációt követően legfeljebb 24 órás szakorvosi megfigyelésre és ellátásra van szüksége.
 
A szakorvosi kontrollt járóbeteg ellátásban is el lehet végezni a kisebb beavatkozások után. A 24 órás megfigyelésre leginkább az olyan pácienseknél kerül sor, ahol felmerült valamilyen rizikófaktor, kötéscserére lesz szükség, netán csak speciális eszközzel lehet ellenőrizni aktuális állapotát.
 
Az egynapos sebészeti ellátásról két jelentős tévhit kering az emberek között.
 
  1. Az egyik, hogy a mai kor találmánya, ami olyannyira nem igaz, hogy már közel egy évszázaddal ezelőtt is jellemző volt bizonyos esetekben az egynapos sebészet, elég csak olyan szakágakra gondolni ezen a téren, mint a fogászat.
 
  1. A másik tévhit, hogy az egynapos sebészet részeként a beteg már a beavatkozás napján hazamehet. Noha a legtöbb esetben ez az általános, valójában azonban szükség lehet a fentiekben említett 24 órás megfigyelésre, így előfordulhat, hogy az érintett csak másnap reggel térhet haza otthonába, ami papíron még így is benne van az egynapos időkeretben.
 
A legtöbbször természetesen az a jellemző, hogy a megoperált betegek 6-8 órával a beavatkozás után kísérővel már elhagyhatják az intézményt, azonban akárcsak magának az egynapos sebészetnek, úgy a hazatérésnek is törvényileg szabályozott feltételei vannak.
 

Mikor alkalmazható az egynapos sebészet?


 
Magyarországon konkrét rendelet szabályozza – 16/2002. (XII. 12.) ESzCsM –, hogy mikor és milyen feltételek mellett alkalmazható az egynapos sebészet. Ez a rendelet pontosan fogalmaz minden részletről, melyek a következők:
 
  • Fontos, hogy a beteg jó általános egészségügyi állapotban legyen, amit minden esetben szakorvos mér fel. A jó általános állapothoz tartozik, hogy a páciensnek legfeljebb olyan betegsége lehet, ami nem igényli a műtét utáni 24 órás megfigyelést.
  • Az egynapos sebészet kapcsán fontos kritérium, hogy a betegnek a műtét alatt előreláthatólag nem lesz szüksége vérátömlesztésre a nagyobb vérveszteség miatt, és az operáció utáni fájdalma is elhanyagolható-, az kiadható vagy felírható gyógyszerekkel mérsékelhető lesz.
  • A felnőtt betegek esetében nagyon fontos az önellátás az egynapos sebészeten való részvétel kapcsán, míg gyermekeknél valamelyik szülő vagy gondviselő részéről az otthoni gondozás biztosítása.
 
Az egynapos sebészeten a betegnek mindig nyilatkoznia kell arról – legkésőbb az eltávozás előtt –, hogy az otthoni körülmények – leginkább a higiéné tekintetében – biztosítottak a megfelelő lábadozáshoz.
 
Ezen felül fontos, hogy a várható tartózkodási hely autóval vagy mentővel a legrosszabb esetben is 30 perc alatt megközelíthető, és a beteg számára biztosított telefonálási lehetőség arra az esetre, ha gyors segítségre lenne szüksége.
 
Minden esetben kizárja az egynapos sebészeti ellátásban elvégezhető műtét lehetőségét, ha a beteg
 
  • szív- és érrendszeri betegségektől;
  • véralvadási zavaroktól;
  • vérzékenységtől;
  • anyagcserebetegségtől;
  • magas vérnyomás betegségtől
  • vagy súlyos elhízástól szenved.
 
Lényeges ugyanakkor, hogy valamennyi egynapos sebészeti ellátás előtt el kell végezni bizonyos kivizsgálásokat annak érdekében, hogy könnyebben felmérhető legyen a beteg állapota, illetve fény derüljön a fenti elváltozások közül azokra, amelyekről esetlegesen még maga a páciens sem tud.
 
Ennek megfelelően az egynapos sebészet előtt is fontos lehet egy aneszteziológiai szakvizsgálat, egy EKG, egy vérnyomásmérés, valamint természetesen egy komplett laborvizsgálat.
 
Ezen felül a beavatkozást végző szakorvos több kérdést is feltesz majd a beteg állapotára és gyógyszerszedési szokásaira vonatkozólag, szükség szerint pedig röntgenfelvétel is készülhet a páciens egyes testrészeiről – általában azokról, melyek közvetett vagy közvetlen módon érintettek lesznek a műtét során.
 
Magyarországon jelenleg közel háromszázra tehető azoknak a beavatkozásoknak a száma, melyek már elvégezhetők egynapos sebészet keretein belül, így kevesen tudják például, de a legtöbb bőrgyógyászati- és nőgyógyászati beavatkozás mellett a sérv-, az epe-, sőt még a visszérműtétek is ide sorolhatók.
 

Az egynapos sebészet előnyei


 
Miután az elmúlt években, de sokkal inkább évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül az orvostudomány, az egynapos sebészet már világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, azonban még mindig rengeteg kérdést vet fel az emberek között.
 
Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ma már olyan műtéti beavatkozások is kivitelezhetők ilyen formában, melyek korábban gyakran 3-4 napos kórházi tartózkodást igényeltek, így nem véletlen, hogy különösen az idősebb korosztálynak vannak fenntartásaik.
 
A fiatalabbak azonban könnyebben elfogadják, hogy az orvostudomány fejlődése ma már ezt lehetővé teszi, illetve számukra mondhatni természetes, hogy a legtöbb műtétért már nem kell hosszú napokat kórházban, orvosi felügyelet alatt tölteniük.
 

Az egyetlen hátrány

 
Az emberek többségéről ugyanis kijelenthető, hogy nem szeretnek kórházban lenni, de egy operációt követően mégis megnyugvást jelentett, ha van orvos vagy egy ápoló a közelben, aki segítséget nyújthat, esetleg megválaszolja a felmerülő kérdéseket.
 
Ennek hiánya az egyetlen hátránya az egynapos sebészetnek – ha nevezhetjük ezt hátránynak –, hiszen a beteg könnyedén kiszolgáltatottnak érezheti magát, egyedül marad a kételyeivel, a fájdalmával, de a modern világban már ez sem jelent különösebb akadályt.
 
Különösen a magánegészségügyi ellátásban ugyanis felhívhatjuk a kezelőorvost, akár azonnal segítséget kérhetünk tőle és feltehetjük a kérdéseinket, így az esetleges tünetek alapján rögtön kiderülhet, hogy szükség van-e személyes konzultációra, mert komplikáció lépett fel, vagy a gyógyulási folyamat velejáróit tapasztaljuk.
 

Inkább előnyei vannak az egynapos sebészetnek


 
Az egynapos sebészetnek nagy általánosságban inkább azonban csak előnyei vannak, mint hátrányai. Eleve az otthoni környezet minden beteg számára bizonyítottan előnyösebb a gyógyulás tekintetében, hiszen mentálisan nem megterhelő az idegen környezet.
 
Mivel manapság a kommunikáció számos platformon megvalósulhat, az egynapos sebészet után a beteg a telefonján keresztül bármikor hívhat segítséget, ha állapota rosszabbra fordulna vagy valami problémája akadna.
 
Nyilván szükséges, hogy az önellátás mellett biztosítva legyen a megfelelő ápolás, amiben a családtagok óriási szerepet vállalnak ilyenkor, de szükség esetén hivatásos ápoló is fogadható, aki gondoskodik majd a betegről, annak szakszerű ellátásáról, miközben természetesen esetleges kérdéseit is meg tudja válaszolni.
 

Az egynapos sebészet egyre többször a magánegészségügy kiváltsága


 
Tudni kell ugyanakkor, hogy az egynapos sebészet kapcsán egyre többen választják a magánegészségügyet, aminek az oka több tőről fakad. A leginkább lényeges szempont ilyenkor, hogy egy műtét után valóban fontos a kezelőorvossal való kapcsolattartás.
 
Ez az állami egészségügyben ma egyre nehezebb – különösen telefonon keresztül –, egy magánklinikán azonban nemcsak az intézmény elérése könnyebb, hanem a kezelőorvossal történő folyamatos kapcsolattartás sem akadály.
 
Ez a műtét utáni napokon igencsak fontos lehet, különösen azok számára, akik vidéki városokban vagy falvakban laknak, és nem tehetik meg azt, hogy probléma vagy kérdés esetén személyesen felkeressék kezelőorvosukat.
 
Nem elhanyagolható továbbá, hogy ma már az egynapos sebészeti ellátás esetében is gyakori a várólista, hogy valaki a diagnózis után csak hetekkel, esetenként hónapokkal később kaphat segítséget, ami egy sérv- vagy szemműtét esetében különösen kellemetlen.
 
A magánegészségügyi szektorban ilyenről nem beszélhetünk, a betegeken – a körülmények és a vizsgálatok függvényében – gyakran a diagnózis hetében vagy a rákövetkező héten elvégezhetik a szükséges beavatkozásokat.
 

Az egynapos sebészeté a jövő


 
Noha kétség sem férhet hozzá, hogy mindig lesznek olyan műtétek, amelyek tartós kórházi megfigyelést és kezelést tesznek indokolttá, azonban az orvostudomány töretlen fejlődésének köszönhetően ma már határozottan kijelenthető, hogy a jövő az egynapos sebészetben van.
 
Nem véletlen, hogy a magyar egészségügyben is az egyik leginkább fejlődő irányzatról van szó, mely előtérbe helyezte az olyan eljárásokat, mint a laparoszkóppal vagy más endoszkóppal elvégezhető műtétek.
 
Ezek ma már a nagy operációkkal teljesen azonos eredményt képesek biztosítani úgy, hogy sem a pácienst, sem az egészségügyi rendszert nem terhelik meg, hiszen a beteg az operációt követően néhány órával már az otthonában lábadozhat.
 
Hívás