Blog
  1. Híreink
  2. Mitől dugul el az orrunk és miért fontos ennek a tünetnek a helyes kezelése?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Mitől dugul el az orrunk és miért fontos ennek a tünetnek a helyes kezelése?

Mitől dugul el az orrunk és miért fontos ennek a tünetnek a helyes kezelése?

Mitől dugul el az orrunk és miért fontos ennek a tünetnek a helyes kezelése?
Az orrdugulás egy nagyon általános, gyakori és kellemetlen tünete valamennyi felsőlégúti megbetegedésnek, de különösen az akut megfázásos állapotoknak. Azon túl, hogy rendkívül kellemetlen, az orrdugulás kezelése több szempontból is nagyon fontos.
 
Enyhébb esetekben ehhez ma már nem szükséges kezelőorvoshoz fordulni, hiszen nagyszerű vény nélkül is kapható orrsprayk közül válogathatunk a patikák kínálatában, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek csak ideig-óráig, legfeljebb néhány napig alkalmazhatók folyamatosan.
 
Ellenkező esetben az orrspray jelentős kárt okozhat a szaglószervben, amit a megfelelő orvosi konzultációval, egy fül orr gégészeti szakrendelésen való részvétellel könnyedén megelőzhetünk, ezért tartós orrdugulás vagy egyéb azt kiváltó problémák esetén érdemes mindig szakszerű segítséget kérni.

 

Miért fontos az orrdugulás kezelése?


 
Mielőtt alaposabban is rátérnénk az orrdugulás kialakulásának az okaira, bizonyára mindenkit jobban foglalkoztat a kérdés, hogy miért is olyan lényeges egy ilyen látszólag elhanyagolható problémának az időben történő kezelése?
 
Különösen azért, mert sokan néhány nap alatt még úgy is kigyógyulnak belőle, hogy nem használnak hozzá semmiféle gyógyszert vagy más egyéb készítményt, de ez általában a ritkább eset, hiszen az orrdugulás ritkán jár önmagában, a legtöbbször száraz köhögés, hidegrázás, lázas állapot, rossz közérzet és természetesen nátha kíséri.
 
A megfázásos panaszok önmagukban nem súlyosak, inkább kellemetlenek, de aki nem gondoskodik a tünetek enyhítéséről, az gyakorlatilag utat nyit a vírusfertőzések bakteriális felülfertőződéseinek, ami egy sokkal súlyosabb állapot.
 
Ha az orrdugulást nem kezeljük, a felülfertőződés megjelenhet a légutakban, de az orr melléküregeiben is. A páciens ettől sokkal rosszabb állapotba kerül, és jellemzően már csak fül orr gégész szakorvos, illetve erősebb gyógyszerek, gyakran antibiotikumok segíthetnek a panaszok mérséklésében.
 
Ezért lényeges már a megfázás első jeleinél alkalmazni a szükséges készítményeket ahhoz, hogy a tünetek mielőbb enyhülhessenek, ezzel párhuzamosan pedig a gyógyulás folyamata is alaposan lerövidíthető legyen.
 

Mitől dugul el az orrunk?


 
Most, hogy már tisztában vagyunk azzal, miért is fontos az orrdugulás mielőbbi szakszerű kezelése, érdemes felderíteni, hogy mitől dugul el tulajdonképpen az orrunk? Tudni kell, hogy az orr nem csak egy szaglószerv, hanem a légutak fontos része.
 
Amennyiben tehát megfázunk vagy más okból kifolyólag orrdugulást tapasztalunk, az egyszerre gyakorol negatív hatást a légzésre, valamint a szaglásra is.
 
Konkrétan az orrdugulás két okból kifolyólag történhet:
 
  1. Az első, hogy az orrnyálkahártya valamilyen fertőzés vagy külső hatás miatt megduzzad, így például egyszerű nátha, allergia, sőt még a száraz levegő is előidézheti.
  2. A második pedig, hogy valamilyen fizikai akadály alakul ki benne, így például idegentest került az orrnyílásba, netán orrpolip vagy tumor fejlődött az orrjáratban.
 
Természetesen orrdugulást, de legalábbis akadályozott orrlégzést idézhet elő az orrsövényferdülés is, illetve a balesetek következtében deformálódó vagy elzáródó orrüreg egyaránt ilyen kellemetlen tünetek kialakulásához vezethet.
 
Az orrdugulás tüneti kezeléséhez a legtöbben szokványos nyálkahártya-lohasztó orrsprayt használnak, ami rendkívül hatékony, segít gyorsan orvosolni a problémát, de nagyon fontos tisztában lenni az eltúlzott alkalmazás következményeivel.
 
Amennyiben ugyanis napi rendszerességgel végezzük a nyálkahártya lohasztását, akkor az orrspray gyakorlatilag ellentétes hatást válthat ki, ezáltal krónikus orrdugulást eredményezhet, ami speciális készítmények adagolását, illetve fül orr gégész szakorvos bevonását igényli.

 

Miért okozhat problémát az orrspray rendszeres használata?


 
A legtöbb vény nélkül kapható orrspray vagy orrcsepp érszűkítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal úgy hatnak, hogy közvetlenül a nyálkahártyára permetezve lelohasztják annak kellemetlen duzzanatát, aminek hatására az orrdugulás néhány órára látszólag következmények nélkül megszüntethető.
 
Lényeges tudni azonban, hogy a megfelelő adagolásra gyermekek és felnőttek esetén egyaránt kiemelkedő figyelmet kell fordítani, hiszen az orrspray túladagolása egy létező fogalom a fül orr gégészetben, hatására pedig az orr nyálkahártyája akár tartós károsodást is szenvedhet.
 
Tudni kell ugyanis, hogy a kérdéses készítmények szárító hatással vannak az orr nyálkahártyájára, vagyis átmenetileg segítenek a bajban, de a gyógyulási folyamatot valójában inkább akadályozzák.
 
Elegendő egy hétnél tovább használni folyamatosan egy orrsprayt ahhoz, hogy a nyálkahártya hozzászokjon, ami tartós duzzanatban nyilvánul majd meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beteg csak úgy tud lélegezni az orrán keresztül, ha előtte orrsprayt alkalmazott.
 
A beteg állapota azonban tovább romolhat, ha még ebben az állapotban sem keres fel egy fül orr gégészt. Sokan egyre nagyobb mennyiségű orrsprayvel próbálják meg ellensúlyozni a helyzetet, ami még tovább rontja a nyálkahártyák állapotát, sőt a szervezet vérnyomására egyaránt rossz hatást gyakorolhatunk ezzel a módszerrel.

 

Mivel segíthető az orrdugulás gyógyulása?


 
Egy kellően erős immunrendszerrel rendelkező betegnél az orrdugulás általában magától gyógyul, de a folyamat sok esetben akár hosszú napokig eltarthat, ezért érdemes lehet megtámogatni a szervezetet, ellenkező esetben a betegség gyakran elhúzódhat.
 
Márpedig egy elhúzódó megfázás gyakran okoz kellemetlen szövődményeket, különös tekintettel az orrjáratok, az orrlégzés érintettségével, ami megkeseríti a hétköznapi teendőket, de az alvásminőségre egyaránt negatív hatást gyakorol.
 
Általánosságban tehát elmondható, hogy minél gyorsabban teszünk valamit a kellemetlen tünetekkel szemben, minél előbb megtámogatjuk az immunrendszer munkáját, annál gyorsabbá válik a gyógyulási folyamat, és annál kevésbé terhelik meg szervezetünket a mellékhatások.
 
Az immunrendszer erősítése – elegendő vitaminokkal és változatos táplálkozással – például kifejezetten fontos, mint ahogyan például az ágynyugalom, a pihenés is, amihez érdemes extra párnákat alkalmazni, hogy a felsőtest megemelésével az orrlégzés könnyedebbé váljon.
 
Természetesen különféle házi praktikák is hatásosak lehetnek az orrdugulás és a megfázás idején, így próbáljunk meg minél több folyadékot fogyasztani, de tiszta víz helyett inkább gyógyteák és levesek formájában, sőt a frissen facsart gyümölcslevek is nagyon hatásosak.
 
Lényeges odafigyelni az orr és a felső légutak érintettségekor a rendszeres szellőztetésre, ezáltal pedig a belső légtér páratartalmára. Ha nem megfelelő a pára szintje, akkor érdemes lehet párásítót alkalmazni, mert csak ezzel biztosítható az orrnyálkahártya kellő nedvessége ahhoz, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni rajta.
 
Az orrüreg tisztításhoz nemcsak orrspray alkalmazható, hanem orröblítő is, sőt érdemes kipróbálni a tengervizes orrsprayket, melyek nem rendelkeznek szintetikus hatóanyagokkal, ezáltal nem gyakorolnak káros hatást a nyálkahártyára, de ugyanúgy képesek tartósan megszüntetni az orrdugulást.
 
A tengervizes orrsprayk mellett – melyekhez nem tud hozzászokni a szervezet – érdemes kipróbálni az inhalálást is. Különösen sós vizes vagy illóolajos párával nagyon jó eredmények, szabadabb légzés érhető el, akárcsak a gyógynövényes és mentolos összetételű légzéskönnyítő mellkenőcsökkel.
 
Fontos azonban, hogy amennyiben a házi praktikák alkalmazása mellett a tünetek nem javulnak 24-48 órán belül, sőt súlyosabbá válnak, akkor haladéktalanul forduljunk fül orr gégész szakorvoshoz a megfelelő segítség érdekében.

 

Orrdugulás csecsemőknél és gyerekeknél

 

Amennyiben orrdugulásról beszélünk, rendkívül fontos kiemelni a sorból a csecsemőket és a kisebb gyermekeket, hiszen esetükben ugyanolyan nagy figyelmet kell szentelni a probléma mielőbbi orvoslására, mert sokkal súlyosabb szövődmények is származhatnak belőle.
 
A kisbabák esetében az orrdugulás azért különösen megterhelő, mert ők szinte csak az orrukon keresztül képesek a légzésre, még nem alakultak ki náluk azok a részben ösztönszerű reakciók, amelyek megkönnyíthetnék nekik a kérdéses állapot elviselését.
 
Az eldugult orr miatt például a csecsemők gyakran nem tudnak aludni éjszaka, sokkal nyűgösebbek napközben, de a legnagyobb gond, hogy a táplálkozás is problémássá válik, ami dominóeffektust indít be a gyermekeknél.
 
Szerencsére ma már léteznek olyan készítmények, amelyek kifejezetten a kisbabák orrjáratának tisztítását szolgálják, így speciális sóoldatos orrsprayk vagy orrcseppek, melyek alkalmazása sok esetben jár sírással, de hosszabb távon a gyermek érdekét szolgálják.
 
Rengeteget segíthetünk a gyermeknek, ha rendszeresen szellőztetünk, illetve párásítjuk a szoba levegőjét, azonban fontos kiemelni, hogy ezen a téren csak a hidegpára segíthet, ami nedvesíti az orr nyálkahártyáit, ezáltal jó hatással van az orrdugulásra.
 
Léteznek olyan érszűkítő hatású orrnyálkahártya lohasztó készítmények, amelyek kisebb gyermekeknél is alkalmazhatók, de ezeket minden esetben a szakorvos utasításainak megfelelően adagoljuk, ellenkező esetben nagyobb problémát okozhatunk, mint amekkora korábban volt.
 
A nyálkahártya duzzanatait lohasztó készítményeket kisebb gyermekeknél is maximum egy hétig lehet huzamosabb ideig alkalmazni, ellenkező esetben az orr nyálkahártyája hozzászokik, és folyamatosan kiszárad, ezáltal állandó orrdugulást előidézve, aminek a kezelése sokkal komplikáltabb.
 
Ma már egyre több készítmény létezik csecsemőknek és gyermekeknek, melyek jóvoltából a panaszok ugyanolyan hatékonyan enyhíthetők, azonban az orrspray összetételéből fakadóan – gyógynövényes, tengervizes alapanyagok – nem kell a hozzászokás veszélyétől tartani.
 
Ha a gyermek orrdugulása, náthája és kapcsolódó tünetei a megjelenéstől számított 3-4 napon belül nem enyhülnek, ajánlott fül orr gégész szakorvos felkeresése, hiszen a háttérben nagyobb probléma is meghúzódhat, ami alaposabb kivizsgálást és gyógyszeres kezelést igényel.
 
Hívás