Blog
  1. Híreink
  2. Nátha vagy koronavírus? Segítünk eldönteni!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Nátha vagy koronavírus? Segítünk eldönteni!

Nátha vagy koronavírus? Segítünk eldönteni!

Nátha vagy koronavírus? Segítünk eldönteni!
Az utóbbi években teljesen felborította a megszokott hétköznapokat a koronavírus-járvány, így különösen a tavaszi és az őszi időszakok – amikor egyébként is mindig sok volt a beteg – igencsak hektikussá váltak.
 
Különösen az intézményekben és a közösségekben, hiszen ahogy szelídült a járvány, úgy mérséklődtek vele együtt a kapcsolódó tünetek is, ami alaposan megnehezítette a betegség diagnózisát, mindemellett pedig annak a megállapítását is, hogy egyszerű nátha vagy koronavírus áll a háttérben.
 
Hogy mi magunk hogyan tudjuk eldönteni, hogy melyik problémától szenvedünk? A legbiztosabb módja egy koronavírus elleni gyorsteszt, ami manapság már mindenki számára elérhető.
 
Ha az eredmény pozitív, nagy valószínűséggel Covid-fertőzöttek vagyunk. Ha negatív, akkor inkább nátha és megfázás áll a háttérben, amivel érdemes ellátogatni egy fül orr gégészeti szakvizsgálatra, hogy betegségünk pontosan diagnosztizálásra kerüljön.
 
Egy kis nátha, fejfájás vagy fülfájás mögött ugyanis könnyedén meghúzódhatnak súlyosabb elváltozások, esetenként gyulladások is, melyek minden esetben kezelést igényelnek.
 
Természetesen ennyivel még nem lehetne lezárni ezt a témát, amennyiben alaposabban is elmerülnénk a nátha és a koronavírus közti különbségekben, az alábbi bekezdések során mindent megtudhatunk a két betegségről.
 

Az omikron variáns már inkább megfázásos tüneteket okoz


Ami különösen aktuálissá teszi a címben feltett kérdést, az nem más, minthogy a koronavírus jelenleg Magyarországon is fertőző omikron variánsa sokkal enyhébb tüneteket produkál, mint bármelyik korábbi típus.
 
A legtöbb fertőzött általában nagyon enyhe megfázásos panaszokkal vészeli át az egészet, így orrfolyás, torokfájás, köhögés, fejfájás, fáradékonyság, enyhe végtagfájdalmak és levertség társulnak hozzá.
 
Ez a járvány előtt egy szokványos megfázásnak is betudható lett volna, különösen annak fényében, hogy az omikron aktuális variánsa már lázat is alig okoz, sőt mentes az olyan jellemző kellemetlenségektől, mint a légszomj vagy az íz- és szaglásvesztés.
 
Emiatt különösen nehéz manapság – gyakran még gyorsteszt mellett is – meghatározni, hogy nátha vagy koronavírus áll-e a beteg panaszai mögött? Segíthet azonban a válaszadásban, ha megismerjük egy kicsit a koronavírus aktuális mutációjának sajátosságait.
 

Egy évvel ezelőtt ütötte fel a fejét először az omikron variáns

 

A Covid-19 mutálódása már a kezdetektől megfigyelhető, ugyanakkor egészen pontosan 2021 novemberében, a dél-afrikai Botswanában sikerült elsőként kimutatni az omikron variánst, ami azon túl, hogy sokkal enyhébb tüneteket okozott, mint elődje, minden eddiginél agresszívebb formában fertőzött.
 
Az elmúlt egy évben azonban ez a variáns még tovább mutálódott, aminek hatására nemcsak a tünetek enyhültek tovább, hanem mindemellett a fertőzőképessége is alaposan megváltozott a kezdeti BA.1 és BA.2 típusokhoz viszonyítva.
 
Manapság a 2022 elején azonosított BA.4 és BA.5 típusok okozzák a legtöbb fertőzést. Nekik köszönhető a tavasszal tapasztalt esetszámnövekedés, hiszen nagyon hamar és nagyon gyorsan képesek voltak dominanciát elérni a kórokozók között.
 

A Covid-19 tünetei 2022 őszén


 
A fentiek miatt a Covid-19 fertőzésnek ma egészen más tünetei vannak, mint példának okáért tavaly ilyenkor. A Zoe App tanulmánya közel 20 ezer brit beteget vizsgált meg, akik átestek a fertőzésen, így százalékos arányban ismertek az ilyenkor megjelenő és jellemző tünetek.
 
Az omikron variáns 2022 őszén a betegek 58 százalékánál idézett elő torokfájást, 49 százalékuknál fejfájást és 40 százalékuknál orrdugulást, de ugyanilyen sok embernél a száraz köhögés és az orrfolyás egyaránt jellemző volt, vagyis ezek a panaszok lettek a leginkább általánosak.
 
Nem véletlen ennek fényében, hogy nehéz megállapítani: nátha vagy koronavírus áll-e az adott betegség hátterében, hiszen a legjellemzőbb tünetek szinte teljesen megegyeznek.
 
A közepesen gyakori panaszok közé tartozott továbbá a hurutos köhögés (37%), a rekedtség (35%), a tüsszögés (32%), a fáradtság (27%) és az izomfájdalom (25%), azonban a mellkas szorítását mindössze a betegek 13 százaléka tapasztalta, légszomjat és szaglásvesztést pedig alig a páciensek 10 százaléka.
 
A tesztelés gyakran az egyetlen mód, hogy kiderüljön az igazság
 
A fentiek alapján talán már nem meglepő, ha kijelentjük, hogy a nátha és a koronavírus megkülönböztetése jelenleg szinte csak tesztekkel működhet. Egyedül azok az esetek jelentenek kivételt, amikor néhány klasszikusabb tünet is megjelenik.
 
Példának okáért a szaglás és az ízlelés elvesztése nagyobb valószínűséggel sejtet ilyen fertőzést, de ne feledjük el, hogy egy erőteljes megfázástól is könnyedén tompulhatnak, átmenetileg teljesen eltűnhetnek ezek az érzékek.
 
Emiatt kijelenthető, hogy kizárólag a tesztek és a laboratóriumi vizsgálatok képesek kellő bizonyossággal megállapítani, hogy az adott beteg egy egyszerű náthától szenved, netán az omikron fertőzte meg.
 
Még nagyobb problémát okozhat, ha a képletbe az influenzát is bekeverjük, hiszen az is egy vírusos eredetű megbetegedés, mint az omikron, és a tapasztalatok alapján manapság gyakrabban okoz súlyosabb panaszokat, mint a koronavírus-fertőzés.
 
Gyakran betegenként eltérhetnek a tünetek
 
Ma már az epidemiológusok is egyetértenek abban, hogy bár a nátha és a koronavírus közti tünetek meglepően hasonlóak, valójában azonban betegenként nagy szórást mutathatnak.
 
Valakinél például csak torokfájást produkál az omikron, másnál azonban a fertőzés, akár lázat, sőt szag- és ízvesztést is előidézhet pontosan úgy, mint a Covid-19 az első megjelenésekor.
 
A világjárvány kirobbanásának kezdetekor ugyanis voltak még olyan sajátos panaszok, amelyek nagy pontossággal képesek voltak bizonyítani vagy legalább feltételezni a koronavírus meglétét, így a magas láz, a légszomj, az erőteljes köhögés, valamint bizonyos érzékek elvesztése.
 
Mára azonban ezek visszaszorultak, és bár továbbra is sok páciensnél megjelenhetnek – az omikron esetében is –, a legtöbbször inkább influenza-, de még inkább megfázásos panaszok kapcsolódnak a betegségekhez.
 
Legalább egy gyorsteszt elvégzése nagyon fontos
 
Mivel sem az érzékelhető panaszok, sem az orvosok által látható elváltozások között nem találni specifikus tényezőket, ezért nagyon fontos, hogy manapság megfázásos tünetek esetén legalább egy gyorstesztet végezzünk el.
 
Ez több szempontból is fontos lehet. Az első nem más, minthogy maga a páciens megnyugodjon, hiszen sokan könnyebben viselik a betegséget, ha pontosan tudják, hogy mi okozza a problémát, illetve mi nem.
 
Ezen felül a manapság jellemző omikron variáns rendkívül gyorsan és erőszakosan terjed, tehát amíg az egyszerű gyorsteszt is pozitív, addig lehetőleg ne menjünk közösségbe, ne forduljunk közvetlenül orvoshoz – ha csak nincs nagy baj –, illetve gondoskodjunk a megfelelő elővigyázatosságról, úgy mint a távolságtartás vagy a maszkviselés.
 
Ha a gyorsteszt pozitív
 
Amennyiben a gyorsteszt negatív eredményt hozott, akkor nyilvánvalóan nincs szükség különösebb elővigyázatosságra vagy önkéntes karanténra, amennyiben azonban pozitív lett, akkor két dolgot tehetünk.
 
Az egyik, hogy betegszabadságra megyünk, és addig nem érintkezünk emberekkel, amíg a gyorsteszt negatív eredményt nem hoz. A másik lehetőség, hogy megkérdőjelezzük a gyorsteszt hatékonyságát, és elvégeztetünk egy megbízhatóbb PCR tesztet.
 
Segítségével teljességgel megbizonyosodhatunk arról, hogy egy egyszerű nátha vagy koronavírus áll-e a háttérben, és ennek megfelelően alakítsuk a napjainkat, a munkánkat, a közösségi életünket.
 

Miért teszteljünk, ha az omikron már nem olyan veszélyes?


 
Gyakori kérdés, amire a válaszadást több oldalról is meg lehet közelíteni. Az első és legfontosabb, hogy önmagunkat és családunkat meg tudjuk nyugtatni, vagy éppen szükség esetén megtenni a legalapvetőbb rendelkezéseket azért, hogy más ne kapja el a fertőzést.
 
Bizonyított ugyanis, hogy az omikron már nem olyan veszélyes, mint a Covid-19 a megjelenésekor, azonban a statisztikák szerint még mindig nagyon sok embernél válthat ki súlyos, akár kórházi kezelést igénylő tüneteket.
 
Különösen az idősek, a legyengült immunrendszerrel rendelkezők vagy a bizonyos krónikus betegségtől szenvedők körében például az omikron is okozhat nagyon súlyos tüneteket, ami gyakran hosszadalmas kezeléseket, kellemetlen poszt-Covid hatásokat eredményezhet.
 
Emiatt még mindig érdemes elővigyázatosnak lenni és szükség esetén tesztelni, ha nem tudjuk eldönteni teljes magabiztossággal: nátha vagy koronavírus okozza-e a panaszainkat?
 

Na és az influenza?


 
Sokan felteszik manapság azt a kérdést, hogy a koronavírus mellett vajon az influenza is aktuális probléma-e még? Noha tavaly teljesen háttérbe szorult, a 2022-es őszi szezonban azonban az influenzavírus újra komoly problémát jelent.
 
Mondhatni komolyabbat, mint a koronavírus, hiszen nem fertőz olyan agresszívan, ellenben tünetei sokkal erőteljesebbek és kellemetlenebbek, mint az omikronnak, ezáltal inkább hasonlít a klasszikus Covid-19 által generált panaszokhoz.
 
Az influenzával való fertőzés legjelentősebb tünete a magas láz és a kapcsolódó hidegrázás, amihez minden esetben kellemetlen izomfájdalmak, fejfájás és természetesen fáradtság, levertség, étvágytalanság, kedvetlenség tartozik.
 
Kapcsolódnak hozzá megfázásos panaszok is, így köhögés, torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, sőt súlyosabb esetekben hasmenés és hányás egyaránt jelentkezhet, de utóbbiak főként gyermekekre jellemző tünetek.
 

A koronavírus-fertőzés megelőzhető


 
Miközben sokan még mindig tartanak a koronavírus aktuális variánsának fertőzésétől, arról meglepően kevés szó esik, hogy a legagresszívebben terjedő omikron is könnyedén megelőzhető egy kis odafigyeléssel.
 
A rendszeres kézmosás, a betegektől való távolságtartás és indokolt esetben a maszkviselés nyilván már senkinek sem jelent újdonságot, azonban egy sor más módszer is létezik arra, hogy megelőzhessük a koronavírus-fertőzést.
 
Amennyiben szeretnénk megfelelően felkészülni a betegség ellen, Covid-19 prevenció cikkünkben kellő alapossággal körbejártuk a témát, így elsajátíthatunk minden olyan praktikát, amivel lehetőségünk nyílik felvenni a kesztyűt a fertőzéssel szemben még azelőtt, hogy megbetegítene minket.
Hívás