Blog
  1. Híreink
  2. Ne stresszelj karácsonykor, mert könnyen a gyomrod bánhatja!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Ne stresszelj karácsonykor, mert könnyen a gyomrod bánhatja!

Ne stresszelj karácsonykor, mert könnyen a gyomrod bánhatja!

Ne stresszelj karácsonykor, mert könnyen a gyomrod bánhatja!

Az előkészületekről pedig nem is beszélve! Ennek a hátterében számtalan ok állhat, azonban érdemes az egyébként is stresszes szürke hétköznapok után legalább ilyenkor messzire kerülni a szorongást és az idegeskedést, hiszen könnyedén a gyomrunk bánhatja, különösen abban az esetben, ha hajlamosak vagyunk az ünnepek alatt az egészségtelen étkezésre is.

Mi köze van a stressznek a gyomorhoz?

Számtalanszor hallhatjuk, hogy valaki azt mondja: gyomoridegem van! Ez a gyakorlatban nem jelent más, minthogy a stressz és az idegeskedés gyomorfájással párosul, aminek az oka a testünket behálózó összetett idegrendszer, mely az agyat összeköti a belekkel, a nyelőcsővel és természetesen a gyomorral egyaránt. Ezek közül az agyat és a gyomrot behálózó idegrendszer áll a legszorosabb kapcsolatban egymással, hiszen míg előző reagál a racionális információkra, így például a tanulásra, addig a gyomorban található idegek az érzelmekhez és a mentális egészséghez kapcsolódó ingerekre. Ezért érezhetjük úgy, hogy tartós nyomás alatt, erőteljes stresszhelyzetben megfájdul a gyomrunk, hiszen szervezetünk így jelzi azt, hogy valami olyan dolog történik velünk, amit érdemes mielőbb megszüntetni.

Mi történhet a gyomorban tartós stressz esetén?

A stressz bizonyos esetben rendkívül hasznos lehet a szervezet számára, hiszen olyan hormonokat szabadít fel és olyan reakciókat indít be, amelyek segítenek jobban teljesíteni, esetleg túlélni bizonyos helyzeteket. Amennyiben azonban a stressz állandósul, vagy legalább tartóssá válik, a szervezet számtalan negatív változással reagál rá, ami érzelmi reakció lévén főként a gyomorban idéz elő problémákat. Ilyen például a savképződés fokozódása, az erek összehúzódása, és az ebből fakadó keringéscsökkenés, amivel a gyomor védekezőképessége jelentős mértékben csökken. Ez pedig ideális táptalajt kínál a különféle fájdalmas gyulladásoknak és erózióknak, de akár fekélyek kialakulásának is, melyek a későbbiekben rendkívül veszélyes szövődményeket idézhetnek elő.

Miért veszélyes ez különösen karácsonykor?

Főként a tartós stressz karácsonykor azért lehet sokkal veszélyesebb, mint az átlagos hétköznapokon, mert az emberek ilyenkor kizökkennek a rutinból, táplálkozásuk rendszertelenebbé válik, hajlamosabbak nehezebb, zsírosabb és fűszeresebb ételeket enni, nagyobb mennyiségű alkoholt vagy cukrot fogyasztani, ami a gyomor számára rendkívüli mértékben megterhelő. Ez a tevékenység ugyanis emeli a savképződést, ami egy stressztől szenvedő gyomor számára az utolsó döfés is lehet, hiszen ezzel korlátozottá válik a nyelőcső öntisztulása, és nemcsak a tüneteket súlyosbíthatja, hanem tartós, elhúzódó és rendkívül kellemetlen reflux betegséghez is vezethet, amit ilyen esetben nem lehet gyógyítani, legfeljebb tartós életmódváltással szinten tartani.

Tehetünk valamit ellene?

Természetesen: ne stresszeljünk! Nyilván ezt könnyebb mondani, mint betartani, így inkább néhány gyakorlati jó tanáccsal szolgálnánk ahhoz, hogy miként kerülhetjük el azt, hogy a gyomrunkat is sokkoljuk a karácsonyi időszakban:

  • Ügyeljünk a rendszeres étkezésre, együnk többször kevesebbet!
  • Kerüljük a zsíros és cukros ételeket, valamint az alkoholt!
  • Együnk több zöldséget és gyümölcsöt!
  • Növeljük meg a vízfogyasztást akár 3-4 literre szénsavmentes ásványvízzel!
  • Kerítsünk sort a rendszeres és dinamikus testmozgásra, a séta nem elég!
  • Fogyasszunk magnéziumot, mely segíti az idegek megnyugvását!
  • Igyunk nyugtató teákat, teakeverékeket, például citromfüvet!
  • Fordítsunk időt a pihenésre és törekedjünk a harmóniára!
  • Keressünk fel az ünnepek előtt egy gasztroentrológust, és kérjünk szakszerű segítséget!
Hívás