Blog
  1. Híreink
  2. Rendszeres orrdugulástól szenved? Ezek a betegségek okozhatják!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Rendszeres orrdugulástól szenved? Ezek a betegségek okozhatják!

Rendszeres orrdugulástól szenved? Ezek a betegségek okozhatják!

Rendszeres orrdugulástól szenved? Ezek a betegségek okozhatják!

A legtöbb esetben magától múló, orrcseppel enyhíthető problémáról van szó – gyakran még allergia és arcüreggyulladás esetén is –, ellenben előfordulhatnak olyan esetek, amikor az efféle készítmények teljesen hatástalanok. Az orrdugulás tehát segítségükkel sem múlik el, de még csak nem is enyhül, ami alaposan meg tudja keseríteni a gyermekek és a felnőttek mindennapjait.

Amennyiben efféle problémát tapasztalunk, és az orrdugulás több napja fennáll, hovatovább csillapíthatatlan is, akkor minden esetben forduljunk orvoshoz, lehetőleg fül-orr- gégészhez, hogy egy alapos kivizsgálással utána fel tudja térképezni a probléma valódi okát.

Merthogy a tünetet számtalan elváltozás, gyakran tényleges deformáció is kiválthatja, amit a szükséges beavatkozás elvégzésének érdekében fontos mielőbb felkutatni és elvégeztetni, mielőtt nagyobb lenne a baj. Hogy milyen betegségek okozhatnak tartós orrdugulást?

Polip az orrban

Az orrpolip egy rendkívül kellemetlen elváltozás, amely az orr nyálkahártyájának az úgynevezett lefűződéséből jön létre, egy hosszabb vagy rövidebb nyúlvánnyal rendelkező képződmény, amely nem ritkán az orr melléküregéből képződve húzódik be az orrüregbe. Az orrpolipok rendszerint olyan szerencsétlenül képződhetnek, hogy azzal akadályozzák a melléküregek átjárhatóságát, ezzel gyakran nehézlégzést, légszomjat, szagláscsökkenést, horkolást, orrhangot illetve az ezeket kiváltó orrdugulást okozhatnak. A betegségre azonban sokszor nem is ez, hanem a gyakran ismétlődő fertőzések hívják fel a figyelmet, hiszen a polip elzárhatja a melléküregek nyílásait, vagyis a nyák nem tud kiürülni az orrból, és ott elfertőződik, krónikus arcüreggyulladást idézve elő ezzel.

Orrsövényferdülés

Mint ismert, az orr egy osztott szaglószerv, amelyet a középső részén nagyjából két egyforma részre osztja fel az orrsövény, amely végleges alakját sokaknál csak 25 éves korban nyeri el. Ez az orrsövény számtalan tényező miatt könnyedén el tud ferdülni, aminek az oka a rendszeres, vagy folyamatosan fennálló – gyakran csak egyoldali – orrdugulás, noha a problémára rendszerint nem is ez, mint inkább a szövődmények hívják fel a figyelmet. Ezek lehetnek garatproblémák, gyakori fejfájás vagy krónikussá váló arcüreggyulladás, amit extrém esetben akár az orr külső részének látványos deformációja kísérhet.

Orrmandula megnagyobbodása

Bár felnőtteknél nem igazán jellemző, de gyermekkorban gyakran előfordulhat, hogy az állandósuló orrdugulás hátterében a megnagyobbodott orrmandula áll.

Mivel a gyermek rendszerint emiatt ritkán szól, ezért a szülőnek kell felismernie a bajt, ami elég egyértelmű tünetekkel jár.

Ilyenek például a légúti akadály miatt megjelenő horkolás, a beszédfejlődés elmaradása, az orrhang megjelenése, a szagérzékelés csökkenése, a visszatérő fülbetegségek és arcüreggyulladások, vagy a gyakori légúti fertőzések. A probléma ma már rutinműtéttel orvosolható, ellenben ennek szükségességét mindig a panaszok határozzák meg, hiszen a megnagyobbodott orrmandulák rendszerint 9 éves korra visszahúzódhatnak, tinédzserkorra pedig akár teljesen el is sorvadhatnak.

Hívás