Blog
  1. Híreink
  2. Sporttal a nyárba: Hogyan számoljunk le a kardiovaszkuláris betegséggel?
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Sporttal a nyárba: Hogyan számoljunk le a kardiovaszkuláris betegséggel?

Sporttal a nyárba: Hogyan számoljunk le a kardiovaszkuláris betegséggel?

Sporttal a nyárba: Hogyan számoljunk le a kardiovaszkuláris betegséggel?

Az egészséges élet természetes velejárója a rendszeres mozgás, amit sajnos hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani a rengeteg napi teendőnk mellett vagy éppen azokra hivatkozva. Teljesen természetes, hogy a nyári hónapokban több időt töltünk a szabadban, miért ne tennénk ezt úgy, hogy közben valamilyen mozgásformát is végzünk.

Rohanó mindennapjainkba igen nehéz manapság beiktatni a sportot, ám egy könnyed reggeli 30 perces futással vagy úszással, már sokat tettünk egészségünk védelme érdekében. A mai nagyvárosi életforma pedig remek lehetőséget kínál arra, hogy akár a munkába járáshoz az autó helyett például kerékpárt vagy rollert használjunk, nem beszélve arról, hogy a kerékpározás edzi a leghatásosabban a szív-és vérkeringési rendszert, ezáltal kedvezően befolyásolva a vér zsírsav, és lipid tartalmát.

A WHO (World Health Organization) statisztikái szerint évente 7 millió ember hal meg világszerte valamilyen szív-és érrendszeri betegségben, éppen ezért a kockázati tényezők kerülésével sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Mit tehetünk a kardiovaszkuláris betegség megelőzése érdekében?

  • Dohányzás abbahagyása: Van, amikor egyértelmű a tennivaló, mint például egy dohányos személy esetében a dohányzásról való leszokás.
  • Aktív életmód, rendszeres testmozgás: Szintén magától értetődő, hogy egy mozgásszegény életmódot folytató, kardiovaszkuláris betegségre hajlamos személy folytasson sportban aktívabb életet.
  • Ha van, igyekezzünk leadni a túlsúlyunkat és olyan étrendre áttérni, amivel a koleszterinszintet karban tudjuk tartani.
  • A megelőzés az egyik legfontosabb dolog, ezért járjunk rendszeresen (évente) kardiológiai szűrésre.
Hívás