Blog
  1. Híreink
  2. Száraz orrnyálkahártya: ezért fontos, hogy tegyünk ellene!
Menü
Blog
  1. Híreink
  2. Száraz orrnyálkahártya: ezért fontos, hogy tegyünk ellene!

Száraz orrnyálkahártya: ezért fontos, hogy tegyünk ellene!

Száraz orrnyálkahártya: ezért fontos, hogy tegyünk ellene!
Az orr azon túl, hogy a legfontosabb szaglószervünk, egy sor más egyéb esetben is fontos szerepet játszik a hétköznapok során, így az orrjáratokkal együtt például az egyik leglényegesebb védelmi vonalat tölti be a betegségek és fertőzések kapcsán.
 
Az orrnyíláson keresztül ugyanis minden egyes nap rengeteg kórokozó, baktérium és vírusok sokasága próbál meg bejutni a szervezetünkbe, azonban az orrban megtalálható szőr, valamint a kapcsolódó orrváladék ezek jelentős részét még azelőtt képes feltartóztatni, hogy gondot okoznának.
 
Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az orrjáratokban található nyálkahártya soha ne száradjon ki, hiszen ez a kérdéses védelem egyik alapja. Ha a nyálkahártya elveszíti nedvességét és rugalmasságát, akkor ez a természetes védelmi vonal lecsökken, és rengeteg kellemetlenséget tud okozni a beteg számára.
 
A  száraz orrnyálkahártya tehát ugyanúgy kezelendő, mint például az eldugult orr, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben érdemes pontosan felderíteni a kiváltó okokat és szakorvosi segítséggel megoldani a problémát, amihez fontos részt venni egy fül-orr-gégészeti szakvizsgálaton.
 

Milyen tüneteket produkál a száraz orrnyálkahártya?

 
Az orrdugulás kellemetlenségeit mindenki nagyon jól ismeri, az orr kiszáradt nyálkahártyái kapcsán azonban közel sem ennyire egyszerű a helyzet. Ez az elváltozás ugyanis nagyon sok kellemetlen tünettel járhat, azonban sokan hiszik allergiának, és vény nélkül kapható szerekkel súlyosbítják helyzetüket.
 
A száraz orrnyálkahártya egyik jellemző tünete, hogy kellemetlen viszketés jelentkezik az orr belső felében, amit kisebb-nagyobb sérülések, jellemzően repedések kísérnek, melyek súlyosabb esetben orrvérzést is előidézhetnek.
 
Ha az orr kiszáradt nyálkahártyája nem kerül kezelésre, gyakran előfordul, hogy duzzanat jelentkezik, amit minden esetben orrdugulás kísér, sőt extrém esetekben akár még az orrjárat is összeszűkülhet emiatt.
 
Kezelés nélkül a száraz orrnyálkahártya akár nagyon súlyos tüneteket is képes produkálni, így például extrém mértékű orr- vagy torokszárazság lép fel, aminek hatására a beteg akár nyelési- vagy légzési nehézségeket is tapasztalhat.
 
Utóbbi esetekben elengedhetetlen, hogy haladéktalanul felkeressünk egy fül-orr-gégész szakorvost, aki mielőbbi szakszerű kezelésben tud majd részesíteni minket.
 

Mi okozza az orr nyálkahártya kiszáradását?

 
Sok esetben nehéz meghatározni, hogy konkrétan milyen okok vezetnek az orr nyálkahártyájának kiszáradásához, hiszen a háttérben számos tényező meghúzódhat, sőt akár halmozott problémák is állhatnak a háttérben.
 
Előfordulhat például, hogy egy nem megfelelően kezelt felsőlégúti fertőzés, egy influenza maradványtünete, de bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek ilyen problémát, sőt a környezeti tényezők egyaránt ide sorolhatók. Lássuk egy kicsit aprólékosabban a háttérben meghúzódó leggyakoribb okokat!
 

Nátha

 
A nátha rengeteg felsőlégúti fertőzés velejárója. Náthásak vagyunk megfázáskor, influenza esetén, de még akkor is folyik az orrunk, ha allergiások vagyunk. Ebben az állapotban sokan nem is gondolnak arra a rengeteg váladék miatt, hogy a nyálkahártya valamilyen módon esetleg kiszáradhat.
 
Márpedig a légutakban megtalálható baktériumok és vírusok sokkal gyakrabban idézik elő a nyálkahártya kiszáradását, mint azt gondolnánk. Sőt mi több, a náthával járó orrdugulás vagy allergia esetén az emberek gyakrabban alkalmaznak orrsprayket, hajlamosak túladagolni őket, ami szintén nem szerencsés.
 
Az orrspray ugyanis bár átmenetileg segítséget nyújt az orrdugulás enyhítésében, de ezzel együtt képes megnövelni a nyálkahártya kiszáradásának az esélyét is, különösen akkor, ha az előírtnál gyakrabban és nagyobb mennyiségben vagy hosszabb távon alkalmazzuk.
 

A téli időszak

 
Fontos kiemelni mindemellett az orr nyálkahártyájának kiszáradása kapcsán a téli időszakot, hiszen a fűtés miatt a benti levegő jellemzően szárazabb, alig tartalmaz nedvességet, ami a test nyálkahártyáira rendkívül negatív hatást gyakorol.
 
Szerencsére ma már nagyszerű hidegpárásító berendezések kaphatók, amelyek segítenek orvosolni ezt az állapotot, így érdemes beszerezni otthonunkba egy páratartalmat ellenőrző műszert, és a mutatott eredmények alapján – akár szellőztetéssel, akár más módon – folyamatosan szabályozni a páratartalmat.
 

Dehidratáció

 
Természetesen nemcsak külső-, hanem belső tényezők is befolyásolhatják az orr nyálkahártyájának a kiszáradását. Ilyen példának okáért a szervezet dehidratált, azaz kiszáradáshoz közeli állapota.
 
Ha nem iszunk elég folyadékot, vagy olyan tevékenységet végzünk, olyan életmódot folytatunk, esetleg olyan betegségtől szenvedünk, ami a testnedv jelentős mennyiségű elvesztésével jár, akkor az a szervezet valamennyi nyálkahártyával ellátott felületére negatív hatást gyakorol.

Magas vérnyomás

 
Kevesen tudják, de a magas vérnyomás is képes előidézni az orrnyálkahártya szárazságát. Ennek az oka, hogy maga a betegség jelentős mértékben befolyásolja a test vízháztartását, így különösen kezelés vagy megfelelő odafigyelés nélkül kiszáradáshoz vezethet.
 
A dehidratációról pedig éppen az imént említettük, hogy milyen rossz hatást gyakorol az orrban megtalálható nyálkahártyára. Természetesen a magas vérnyomás problémájával érdemes még azelőtt orvoshoz fordulni, hogy olyan súlyos állapotokat idézzen elő a szervezeten belül, ami az orr nyálkahártyájának kiszáradásához vezet.
 

Gyakori orrfújás

 
Végül, de nem utolsó sorban lényeges kiemelni a száraz orrnyálkahártya kapcsán a gyakori orrfújás problémáját, hiszen amennyiben náthásak vagyunk, megfáztunk vagy allergiától szenvedünk, akkor a túl sok orrfújás szintén szárító hatást eredményezhet.
 

Mi a teendő, ha száraz orrnyálkahártyától szenvedünk?

 
Amit elsőként fontos tudni a száraz orrnyálkahártya jelenségéről, hogy önmagában nem egy betegség, mint inkább egy tünet, ezért nagyon fontos, hogy mindig feltárjuk a háttérben meghúzódó okokat és problémákat.
 
Ennek hiányában nem lehet hatásos kezelést alkalmazni annak ellenére sem, hogy a száraz orrnyálkahártya tünetei nagyszerűen enyhíthetők néhány egyszerű házi praktikával.
 
Mielőtt azonban bármit is kipróbálnánk, elengedhetetlen egy orvosi konzultáció, egy kivizsgálás, hiszen csak így kerülhető el, hogy olyan módszerhez folyamodjunk, ami esetlegesen még tovább ronthatja az állapotunkat.
 

Otthonunk párásítása az egyik legjobb módszer


Az orr nyálkahártyájának kiszáradását a legtöbbször a kellemetlenül száraz levegő idézi elő, ezért az egyik legjobb módszer, ha megnöveljük valamilyen módon a lakás levegőjének a nedvességtartalmát.
 
Itt fontos kiemelni, nem meleg párára van szükség, hanem hideg párára, ami a légutak szempontjából rendkívül előnyös, nem véletlen, hogy az asztmás betegeknek is ajánlják az orvosok a kritikusabb időszakokban.
 
Ma már nagyon olcsón elérhetők akár illóolaj párologtatására is alkalmas diffúzorok, melyek egy-egy helyiségben kiválóan képesek megnövelni a levegő nedvességtartalmát, azonban fontos odafigyelni arra, hogy az eszközök folyamatosan tisztítva legyenek, ellenkező esetben allergiás reakciókat válthatnak ki és fertőzéseket okozhatnak. 

Használjunk sóoldatos orrsprayt

 
Szintén egy nagyon jó és egyben természetes megoldás a kiszáradt nyálkahártya esetén a sóoldatos orrspray alkalmazása. Ma már nemcsak a gyógyszertárakban, hanem a drogériákban is könnyedén beszerezhető több olyan termék, mely sóoldatot vagy tengervizet tartalmaz.
 
Nagyon fontos, mert a só egyrészt antibakteriális hatású, ezért nemcsak a nyálkahártya nedvesítését segíti elő, hanem az orrjáratokba került baktériumok és egyéb kórokozók ellen is hatékonyan felveszi a harcot.
 
Kevesen tudják, de a sóoldat kiválóan alkalmazható hidegpárásítókban, inhaláló készülékekben, de még gargalizálásra is, ha esetleg megfáztunk volna és enyhíteni szeretnénk a torok irritációját.
 

A szauna is hatásos segítség lehet

 
Szintén jó alternatívát képvisel a száraz orrnyálkahártya kezelése kapcsán a szaunázás. Ilyen közegben ugyanis kellően nedves a levegő, a gőz ellazítja és benedvesíti az orr nyálkahártyáit, így gyorsan és hatékonyan enyhíti a kellemetlen tüneteket.
 
Ami problémás, hogy hatása csak rövid ideig tart, így ha a kiváltó okot nem szüntettük meg, akkor a szaunázás után néhány órával a kellemetlenségek visszatérnek. Fontos továbbá, hogy a szaunahasználat előtt és után gondoskodjunk a megfelelő hidratációról, melynek hiánya fokozhatja az orr nyálkahártyájának kiszáradását.
 

Gondoskodjunk a megelőzésről

 
Amint az már fentebb is elhangzott, az orrnyálkahártya kiszáradását sok esetben a dehidratáltság okozza, ami kellő odafigyelés mentén egy könnyedén megelőzhető folyamat.
 
Hogy elkerüljük, lényeges odafigyelni a rendszeres és elegendő mennyiségű folyadékfogyasztásra – lehetőleg tiszta, szénsavmentes ásványvízzel, csapvízzel vagy gyógyteákkal –, valamint arra, hogy elkerüljük a dehidratáló ételek és italok fogyasztását.
 
Rengeteg olyan étel és ital van ugyanis, ami vizet von el a szervezettől, így például ilyen a koffein, az alkohol, valamint a magas cukortartalmú italok és ételek. Ezek mérséklése és a vízfogyasztás növelése segít az orrszárazság leküzdésében.
 

Mikor forduljunk fül-orr-gégészhez az orrnyálkahártya szárazságával?

 
Ha orrunk nyálkahártyája kiszárad, az rövidtávon nem egy súlyos probléma, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy kellő odafigyelés nélkül komolyabb komplikációkat okozhat. A fájdalom és a kapcsolódó kellemetlenségek mellett erre ritkán kerül sor, azonban érdemes számolni vele.
 
Különösen azért, mert az orr nyálkahártyája, de még inkább az alatta elhelyezkedő terület nagyon érzékeny, könnyen sérül és nehezen gyógyul. Ha súlyosabb eset lépett fel, akkor az irritáció és a szárazság a bőr kirepedezését idézheti elő, aminek következtében orrvérzés léphet fel.
 
Amennyiben ez az állapot már legalább 7-10 napja fennáll, és mellé láz, gyengeség, valamint fertőzésre utaló panaszok társulnak, akkor érdemes mielőbb felkeresni egy fül-orr-gégész szakorvost, hogy a pontos diagnózis mellett szakszerű kezelést kaphassunk, hiszen ilyen esetekben a betegség néhány nap alatt szövődmények nélkül gyógyítható.
 
 
Hívás