Vissza a Neurológia oldalra

Szédülés vizsgálat

A szédülést mind a központi idegrendszer egyensúlyozó rendszerének (az agyidegmagot tartalmazó ún. agytörzs, illetve kisagy és a nagyagy egyensúlyozásért felelős kéregállományának, illetve ezek egymás közötti kapcsolatának), mind az egyensúlyozó szervet tartalmazó belső fül, az információt ettől az agy felé továbbító agyideg betegsége okozhatja.

A szédüléssel két orvostudomány is foglalkozik, ha oka a fülben van, elsősorban a fül-orr- gégész kolléga segít a probléma orvoslásában, míg központi idegrendszeri eredet esetén neurológiai kivizsgálásra van szükség. Annak megállapítása, hogy központi vagy perifériás eredet oka a páciens szédülésének, a részletes kikérdezéssel és neurológiai, illetve szükség esetén fül-orr- gégészeti vizsgálattal lehetséges. Központi eredet esetén képalkotó vizsgálat elvégzése válik szükségessé.

A nyak-, hát- és derékfájdalom

A felegyenesedett lét, az ülőmunka, a hajszolt életmód az életkor előrehaladtával kedvez a degeneratív gerincbetegségek (porckorongsérv, kisízületi gyulladás, csőrképződés) kialakulásának, melynek leggyakoribb tünete a nyaki és a derékfájdalom, mely a vállba, karba, kézujjakba vagy derék esetén a lágyékba, alsó végtagba, lábfejbe sugárzó fájdalomként, illetve zsibbadásként jelentkezik, de akár végtaggyengeséget, vizeletürítési zavart is okozhat.

A porckorongsérvek és a gerinc kisízületi gyulladásai mellett ritkán tumoros csigolyabetegség is állhat mindezek hátterében. Utóbbi, illetve az időben elvégzett idegsebészeti/gerincsebészeti beavatkozás lehetősége miatt kiemelten fontos, hogy a tartóssá váló nyak-/derék- és különösen hátfájdalom, vizeletürítési panasz és kéz- vagy lábgyengeség esetén orvoshoz forduljunk panaszainkkal. A fizikális vizsgálatot követően (melynek elsődleges feladata a gerinc beteg szakaszának meghatározása, illetve a gerincvelő vagy a gerincvelői idegek érintettségének megállapítása) általában gerinc MRI vizsgálatra van szükség. A képalkotó vizsgálat eredményétől függően kerülhet sor sebészeti konzultációra vagy további fizioterápiára (gyógytornára).

Gyorsan kaptam időpontot, a gyermekem pedig szakszerű ellátást. Nyugodt környezet, jófej dokik! Köszönöm
Szabó Enikő
Budapest, 27